Nemate američko državljanstvo? Evo šta treba da znate o zapošljavanju radnika koji nisu državljani Amerike

Nemate američko državljanstvo? Evo šta treba da znate o zapošljavanju radnika koji nisu državljani Amerike

Želite da budete učitelj u Americi? Evo kako da dobijete radnu vizu
Kako da izvadite vozačku dozvolu u Americi? Evo šta vam je sve neophodno
Američke države u kojima ilegalni imigranti mogu izvaditi vozačku dozvolu

Kako se rasprava o politici imigracije zahuktava oko pitanja radnika bez dokumenata, lako je izgubiti iz vida kategorije rada i pravila zapošljavanja koja utiču na imigrante koji traže posao.

U praksi, uticaj imigracije na zapošljavanje je veoma nijansiran. Imigranti rade mnogo više od branja salate i čišćenja hotelskih soba. Oni su inženjeri, lekari, rukovodioci preduzeća, profesori, istraživači, sportisti, investitori, zabavljači i verske ličnosti. Dolaze iz Evrope i Australije, kao i sa Kariba, Latinske Amerike, Azije i Afrike.

Čak je i „imigrant“ pogrešan naziv. Pravila zapošljavanja uključuju muškarce i žene koji su već u ovoj zemlji, ali nisu državljani SAD-a, kao i ljude koji žive u inostranstvu i koji žele da dođu ovde da rade. Neki traže državljanstvo; drugi ne.

Da bismo razjasnili pitanja, evo pregleda pravila koja regulišu rad građana koji nisu državljani SAD-a.

 

Služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS – The Citizenship and Immigration Services)

vesti imigracija amerika uscis zelena karta miami glasnik

Za sve nedržavljane, najvažnija agencija je Služba za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država (USCIS), ranije poznata kao Služba za imigraciju i naturalizaciju (INS). Sada kao deo Odeljenja za nacionalnu bezbednost (Department of Homeland Security), USCIS upravlja zakonima o imigraciji i naturalizaciji i sprovodi Zakon o imigraciji i državljanstvu.

Dokumenta

Ako niste državljanin ili zakoniti stalni stanovnik SAD-a, možda ćete se morati prijaviti za dokument o odobrenju za zapošljavanje (EAD – Employment Authorization Document) koji izdaje USCIS, a koji dokazuje da možete raditi u ovoj zemlji. Možete se prijaviti za EAD podnošenjem obrasca I-765 ili poštom u USCIS regionalnom servisnom centru u kome živite. Za više informacija možete nazvati broj 800-870-3676.

Bez obzira da li vam je potreban EAD ili ne, posldoavac treba da poštuje Zakon o reformi i kontroli useljavanja (IRSCA – Immigration Reform and Control Act) iz 1996.godine i da potvrdi da ste ovlašćeni za rad u Sjedinjenim Državama. Poslodavci bi trebali zatražiti od vas da dostavite jedan dokument koji pokazuje i vaš identitet i ovlašćenja za rad, kao što je kartica stalnog boravka (poznatija kao „zelena karta“), ili kombinacija jednog dokumenta koji prikazuje vaš identitet i jednog dokumenta koji pokazuje vaše ovlašćenje za rad u SAD-u, poput vozačke dozvole i neograničene kartice socijalnog osiguranja.

Ova duga lista papira uključuje vozačku dozvolu ili ličnu kartu sa fotografijom i identifikacionim podacima; američku vojnu kartu ili nacrt evidencije; karticu socijalnog osiguranja ili original ili overenu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Za više detalja, pogledajte Obrazac I-9. To možete uraditi klikom OVDE.

Ako mislite da ste bili diskriminisani jer niste punopravni građanin iako ste ovlašćeni za rad u SAD-u, obratite se Kancelariji specijalnog savetnika za praksu nepoštenog zapošljavanja u vezi sa imigracijom, poštanski broj 27728, Washington, DC 20038-7728, ili pozovite broj 800-255-8155.

 

Rad stalnog državljanina SAD-a

Ako živite izvan Sjedinjenih Država i želite stalno da radite i živite u SAD-u, morate utvrditi da li ispunjavate uslove za stalni boravak. Prvo, identifikujte poslodavca koji želi da vas zaposli. Posldoavac tada mora da podnese Obrazac I-140 (Molba za stranog radnika). Istovremeno, morate se prijaviti za broj useljenjičke vize kod USCIS-a.

Pet kategorija radnih sposobnosti se koriste za određivanje podobnosti za radnu vizu i stalni boravak:

  • EB-1: Strani državljanin sa izuzetnim sposobnostima u nauci, umetnosti, obrazovanju, poslu ili ateltici; izvanredni profesori ili istraživači, i menadžeri i rukovodioci podložni međunarodnom transferu u Sjedinjene Države
  • EB-2: Radnici su profesionalci sa visokim obrazovanjem ili osobe sa izuzetnim sposobnostima
  • EB-3: Kvalifikovani il istručni radnici
  • EB-4: Specijalni imigrantski verski radnici
  • EB-5: Posebna kategorija za useljeničke investitore

 

Rad zaposlenog koji nije državljanin SAD-a

Nije svaki građanin koji traži posao u SAD-u imigrant – neko ko traži stalno prebivalište. Postoji duga lista vrsta viza za neimigrante. Ako tražite sezonski ili privremeni posao, biće vam potrebna privremena radna viza. Ovo uključuje ponekad kontroverzni H-1B, kao i nekoliko drugih kvalifikacija.

U većini slučajeva, ove privremene radne vize zavise od zahteva poslodavca, koji podnosi zahtev I-129. većina privremenih radnih viza ima maksimalnu dužinu od jedne do tri godine, a neke se mogu obnoviti u dodatnom roku.

 

Izvor: Monster.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0