Nemate američko državljanstvo? Evo šta treba da znate o zapošljavanju radnika koji nisu državljani Amerike

Nemate američko državljanstvo? Evo šta treba da znate o zapošljavanju radnika koji nisu državljani Amerike

Novi imigracioni zakon sprečiće imigrante koji koriste socijalnu pomoć na putu do zelene karte!
DHS predstavio međuagencijsku strategiju za promociju naturalizacije
Evo šta sve obuhvata novi zakon koji će milionima imigranata omogućiti put do legalnog statusa

Kako se rasprava o politici imigracije zahuktava oko pitanja radnika bez dokumenata, lako je izgubiti iz vida kategorije rada i pravila zapošljavanja koja utiču na imigrante koji traže posao.

U praksi, uticaj imigracije na zapošljavanje je veoma nijansiran. Imigranti rade mnogo više od branja salate i čišćenja hotelskih soba. Oni su inženjeri, lekari, rukovodioci preduzeća, profesori, istraživači, sportisti, investitori, zabavljači i verske ličnosti. Dolaze iz Evrope i Australije, kao i sa Kariba, Latinske Amerike, Azije i Afrike.

Čak je i „imigrant“ pogrešan naziv. Pravila zapošljavanja uključuju muškarce i žene koji su već u ovoj zemlji, ali nisu državljani SAD-a, kao i ljude koji žive u inostranstvu i koji žele da dođu ovde da rade. Neki traže državljanstvo; drugi ne.

Da bismo razjasnili pitanja, evo pregleda pravila koja regulišu rad građana koji nisu državljani SAD-a.

 

Služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS – The Citizenship and Immigration Services)

vesti imigracija amerika uscis zelena karta miami glasnik

Za sve nedržavljane, najvažnija agencija je Služba za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država (USCIS), ranije poznata kao Služba za imigraciju i naturalizaciju (INS). Sada kao deo Odeljenja za nacionalnu bezbednost (Department of Homeland Security), USCIS upravlja zakonima o imigraciji i naturalizaciji i sprovodi Zakon o imigraciji i državljanstvu.

Dokumenta

Ako niste državljanin ili zakoniti stalni stanovnik SAD-a, možda ćete se morati prijaviti za dokument o odobrenju za zapošljavanje (EAD – Employment Authorization Document) koji izdaje USCIS, a koji dokazuje da možete raditi u ovoj zemlji. Možete se prijaviti za EAD podnošenjem obrasca I-765 ili poštom u USCIS regionalnom servisnom centru u kome živite. Za više informacija možete nazvati broj 800-870-3676.

Bez obzira da li vam je potreban EAD ili ne, posldoavac treba da poštuje Zakon o reformi i kontroli useljavanja (IRSCA – Immigration Reform and Control Act) iz 1996.godine i da potvrdi da ste ovlašćeni za rad u Sjedinjenim Državama. Poslodavci bi trebali zatražiti od vas da dostavite jedan dokument koji pokazuje i vaš identitet i ovlašćenja za rad, kao što je kartica stalnog boravka (poznatija kao „zelena karta“), ili kombinacija jednog dokumenta koji prikazuje vaš identitet i jednog dokumenta koji pokazuje vaše ovlašćenje za rad u SAD-u, poput vozačke dozvole i neograničene kartice socijalnog osiguranja.

Ova duga lista papira uključuje vozačku dozvolu ili ličnu kartu sa fotografijom i identifikacionim podacima; američku vojnu kartu ili nacrt evidencije; karticu socijalnog osiguranja ili original ili overenu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Za više detalja, pogledajte Obrazac I-9. To možete uraditi klikom OVDE.

Ako mislite da ste bili diskriminisani jer niste punopravni građanin iako ste ovlašćeni za rad u SAD-u, obratite se Kancelariji specijalnog savetnika za praksu nepoštenog zapošljavanja u vezi sa imigracijom, poštanski broj 27728, Washington, DC 20038-7728, ili pozovite broj 800-255-8155.

 

Rad stalnog državljanina SAD-a

Ako živite izvan Sjedinjenih Država i želite stalno da radite i živite u SAD-u, morate utvrditi da li ispunjavate uslove za stalni boravak. Prvo, identifikujte poslodavca koji želi da vas zaposli. Posldoavac tada mora da podnese Obrazac I-140 (Molba za stranog radnika). Istovremeno, morate se prijaviti za broj useljenjičke vize kod USCIS-a.

Pet kategorija radnih sposobnosti se koriste za određivanje podobnosti za radnu vizu i stalni boravak:

  • EB-1: Strani državljanin sa izuzetnim sposobnostima u nauci, umetnosti, obrazovanju, poslu ili ateltici; izvanredni profesori ili istraživači, i menadžeri i rukovodioci podložni međunarodnom transferu u Sjedinjene Države
  • EB-2: Radnici su profesionalci sa visokim obrazovanjem ili osobe sa izuzetnim sposobnostima
  • EB-3: Kvalifikovani il istručni radnici
  • EB-4: Specijalni imigrantski verski radnici
  • EB-5: Posebna kategorija za useljeničke investitore

 

Rad zaposlenog koji nije državljanin SAD-a

Nije svaki građanin koji traži posao u SAD-u imigrant – neko ko traži stalno prebivalište. Postoji duga lista vrsta viza za neimigrante. Ako tražite sezonski ili privremeni posao, biće vam potrebna privremena radna viza. Ovo uključuje ponekad kontroverzni H-1B, kao i nekoliko drugih kvalifikacija.

U većini slučajeva, ove privremene radne vize zavise od zahteva poslodavca, koji podnosi zahtev I-129. većina privremenih radnih viza ima maksimalnu dužinu od jedne do tri godine, a neke se mogu obnoviti u dodatnom roku.

 

Izvor: Monster.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0