Neobične i zanimljive stvari o Floridi koje sigurno niste znali!

Neobične i zanimljive stvari o Floridi koje sigurno niste znali!

Miami Roller Rink preuzima lokaciju Super Wheels-a 2024. godine
Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu
Spring Break – Miami Beach proglasio „vanredno stanje“ i uveo nove mere

Iz dana u dan nailazimo na mnogo čudnih i divnih činjenica o Floridi, pa smo poželeli da ih podelimo sa vama. Moramo biti iskreni, ima ih više od nekoliko, ali su veoma zanimljive, i sigurni smo da puno informacija koje ćete sada čuti niste znali o svojoj voljenoj Floridi. Hajde da vidimo koliko dobro poznajete Sunčanu Državu!

Klima

Toplo je tokom cele godine. Klima varira od suptropske na severu do tropske na jugu. Prosečna temperatura na Floridi se kreće od 18 do 21. stepeni na severu, i od 23 do 25.stepeni na jugu.

Temperature okeana i zaliva mogu dostići i do čitavih 26 stepeni tokom leta, a kupanje je moguće tokom cele godine u Južnoj Floridi.

Područje

Florida ima najdužu obalu (1.197 statutarnih milja) u susednim Sjedinjenim Državama, sa 825 milja pristupačnih plaža za uživanje.

To je jedina država koja se graniči sa Atlantskim okeanom i Meksičkim zalivom.

Gde god da ste na Floridi, nikada niste udaljeni više od 60 milja od najbližeg tela slane vode.

Najviša prirodna tačka u državi, Britton Hill, se nalazi na samo 345 stopa iznad nivoa mora – najniža tačka u bilo kojoj državi u Americi.

Key West je najjužnija tačka kontinentalnih Sjedinjenih Država.

Florida – na otvorenom

Florida ima više od 9.200 milja peščanih, biciklističkih, konjskih staza i staza za pojedinačno korišćenje, kao i preko 4.000 milja staza za veslanje.

Ima 175 državnih parkova, 37 državnih šuma, 12 nacionalnih parkova, rezervata, morskih obala ili spomenika, tri nacionalne šume i jednu nacionalnu stazu.

Florida Everglades, koja sadrži 1,5 miliona hektara trave, močvara, šuma mangrova, ležaljki od tvrdog drveta, najveća je suptropska divljina  u Sjedinjenim Državama.

Državni park Kissimmee Prairie na Floridi je jedini državni park koji je serifikovan od strane Međunarodnog udruženja tamnog neba (International Dark-Sky Association).

Florida ima više od 1.200 golf terena, više nego bilo koja druga američka država. Prikladno, u njemu se nalazi i Svetska golf kuća slavnih i muzej, koji se nalazi u St. Augustine-u.

Voda

Florida je svetska prestonica čamaca i ribolova! Ima više od 7.700 jezera, 11.000 milja reka, 2.276 milja plimske obale (tidal shoreline) i proizvela je više od 900 svetskih rekorda u ribolovu, više od bilo koje druge države.

Florida ima više od 700 izvora slatke vode. Od njih, 27 je klasifikovano kao izvori prve veličine, više od bilo koje druge države.

Fort Lauderdale je poznat kao Venecija Amerike zbog svog sistema kanala, sa 165 milja lokalnih plovnih puteva.

Ribarsko selo Cedar Key je poznato po najboljoj čorbi od školjki u Americi!

Laguna na reci Indian je duga 156 milja i biološki je najraznovrsniji estuar Severne Amerike.

Najveća reka na Floridi, reka St.Johns, je jedna od samo nekoliko velikih reka koje teku od juga ka severu.

John Pennekamp Coral Reef državni park na Key Largo-u je bio prvi američki podvodni državni park.

Fauna

Florida ima ne samo aligatore već i krokodile, pantere, morske kornjače, morske krave i delfine – i najmanje 516 vrsta ptica.

Nacionalni park Everglades – UNESCO-va svetska baština – jedino je mesto na planeti gde krokodili i aligatori koegzistiraju.

Florida pruža životno održivo stanište za ugrožene vrse kao što su ćelav orao, zapadnoindijske morske krave (West Indian manatee), Kemp’s Ridley morske kornjače (Kemp’s Ridley sea turtles), floridski panter (Florida panther), grbavi kit (humpback whale), Key jelen (Key deer), ždral (whooping crane), zalivska jesetra (Gulf sturgeon), Apalachicola Rosemary, Torreya borovi (Torreya pines) i Pitcher biljke (pitcher plants).

Crystal reka je jedino mesto u Severnoj Americi gde je legalno plivati sa morskim kravama.

The Great Florida Birding Trail je državna mreža od 510 lokacija za posmatranje divljih životinja koje se nalaze duž puta za ptice selice.

Između Sugarloaf Key i Big Pine Key-a na putu do Key West-a, proći ćete pored staništa neuhvatljivog Key jelena, najmanjeg jelena u Severnoj Americi.

Tematski parkovi, atrakcije

Florida je svetski epicentar tematskog parka. Svi titani porodične zabave su ovde – Disney, Universal, SeaWorld, LEGOLAND, Busch Gardens.

Orlando privlači više posetilaca nego bilo koja druga destinacija za zabavni park u Sjedinjenim Državama.

Sedam od deset najposećenijih tematskih parkova se nalazi na Floridi.

Walt Disney Resort, otvoren 1971.godine, je najposećenije i najveće rekreativno odmaralište na planeti.

Florida je na vrhu liste najpopularnijih vodenih parkova u zemlji.

Otprilike 1.500 „sirena“ je plivalo u Weeki Wachee-u od kada su predstave sa sirenama krenule da se prikazuju pre 60 godina.

Kultura

Florida je raznolika, sa indijanskim, evropskim, afroameričkim, latinoameričkim i nizom drugih kulturnih ukusa koji se odražavaju u kuhinji, arhitekturi i stavovima same Floride.

Umetnost urbanih grafita na Wynwood zidinama u Majamiju privlači umetnike i posetioce u ovaj revitalizovani kvart. Pešačke ture i pivare su takođe deo mogućnosti ovog mesta.

Godišnji SHINE Mural Festival u St. Petersburg-u dovodi umetnike iz celog sveta da slikaju na platnima od cigle i maltera.

Monumentalna remek dela Salvadora Dalija se nalaze u Dali Muzeju u St. Petersburg-u.

Najsveobuhvatnija kolekcija dela Louis Comfort Tiffany-ja se nalaze u Morse muzeju američke umetnosti (Morse museum of american art) u Winter parku.

Cirkus Impresario John Ringling-a je sakupio kolekciju evropskih slika svetske klase, među kojima su dela Peter Paul Rubens-a, Marcel Duchamps-a i Diego Velazques-a, koja se sada nalaze u Muzeju umetnosti Ringling u Sarasoti. Takođe se u kompleksu Ringling nalaze i istorijska vila Ca’ d’Zan, i Muzej cirkusa, u znaku istorijskog mesta Floride u priči o putujućem cirkusu.

Miami Beach je dom jedne od samo četiri međunarodne Art Basel izložbe.

Agrikultura

Florida proizvodi više od 70% narandži u zemlji.

Florida je na prvom mestu kada je u pitanju paradajz, grejpfrut, šećerna trska, pasulj, krastavci i pomorandže.

Istorija

Florida je dobila ime po danu kada ju j eprvi put video (2.aprila 1513.godine) španski istraživač Ponce de Leon, koji ju je nazvao La Florida u čast Pascua Floride, španskog praznika cveća (Uskrs).

St. Augustine, koji su Evropljani naselili 1565.godine, obično se naziva najstarijim gradom u zemlji.

Najveća kolekcija zgrada Frank Lloyd Wright-a na svetu se nalazi u Lakeland-u na Florida Southern College-u.

Prolećni trening bejzbola je zabava na Floridi više od 100 godina.

Cape Canaveral je bio svetska lansirna platforma za svemirske letove sa ljudskom posadom, uključujući misije Mercury, Gemini, Apollo i kao i misije spejs šatlovima (space shutle missions).

Prva svetska redovna putnička avio-kompanija je saobraćala između St. Petersburg-a i Tampe, počevši od 1.januara 1914.godine.

City Island u Daytona Beach-u je bilo mesto prve intergrisane profesionane bejzbol utakmice. Taj stadion sada nosi ime po svom hrabrom heroju, Jackie Robinson.

Prvi komunikacioni satelit NASA-e – Echo 1 – lansiran je sa Cape Canaveral-a 12.avgusta 1960.godine.

Ostalo

Postoji više od 54.000 direktnih letova između aerodroma na Floridi. American airlines i Silver Airways čine 80% tih letova.

Florida ima najveću kolekciju Art Deco i Streamline Moderne zgrada na svetu.

Florida je jedina država koja ima ambasadu u Washington-u, D.C.

Florida ima 26 zvanično određenih slikovitih autoputeva, od kojih sedam ide paralelno sa Atlantskim okeanom. Pet je takođe označeno na saveznom nivou kao nacionalni slikoviti autoput. Florida Keys autoput je jedina sporedna ruta u državi označena kao sve-američki put (All-American road).

Pelican ostrvo je mesto prvog američkog nacionalnog utočišta za divlje životinje.

Clearwater je dom najpoznatijeg delfina još od Flipper-a. Zima je izgubila svoj rep i zamalo svoj život kada je pronađena upletena u zamku za rakove. Njena rehabilitacija, protetski rep i vesela priroda su inspirisali dva holivudska filma i hiljade posetilaca dnevno.

Sanibel i Captiva u blizini Fort Mayers-a su odmarališta, najpoznatija kao svetske prestonice morskih školjki.

Jacksonville, u kvadratnim miljama, je najveći grad u susednim Sjedinjenim Državama.

Olustee je mesto jedine velike bitke iz građanskog rata koja se vodila na Floridi.

Tvrdi se da je prvu kremu za sunčanje izmislio u Miami Beach-u 1944.godine farmaceut Benjamin Green. Nazvan Red Vet Pet (bio je crveni gel) korišćen je za zaštitu od Sunca tokom Drugog Svetskog rata. Kasnije je dodao kakao puter da bi razvio ono što je na kraju postalo losion za sunčanje.

Great Miami je jedino metropolitsko područje u Americi sa dva nacionalna parka: Everglades nacionalni park i Biscayne nacionalni park.

Rođenje modernog računara se dogodilo 1981.godine u Boca Raton-u. Prvobitno se zvao Acorn, a časopis Time ga je proglasio „Mašinom godine“.

Gradić Pierson na severoistoku Floride je poznat kao svetska prestonica paprati.

Na ostrvu Aana Maria nećete naći lančane restorane ili zgrade koje se uzdižu do neba. U stvari, sve zgrade imaju tri sprata ili manje.

 

Izvor: Visitflorida.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0