Neverovatne činjenice o vremenskim uslovima u Americi za koje sigurno niste znali

Neverovatne činjenice o vremenskim uslovima u Americi za koje sigurno niste znali

15 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom septembra
Hladni talas stiže na južnu Floridu ove nedelje, temperature ispod 10 stepeni
Predstavljena nova uredba za ulazak u SAD. Od 8. novembra lakše za strance, ali teža pravila za državljane Amerike

Obuhvatajući mnoge klimatske zone, Sjedinjene Države doživljavaju ekstremne tople i hladne temperature i sve između. Što zemlju čini fascinantnim mestom kada su u pitanju čudni i divni vremenski događaji.

Evo nekih od najneverovatnijih meteoroških činjenica u Sjedinjenim Državama u prošlosti i sadašnjosti koje možda niste znali..

Ima najsunčanije mesto na Zemlji

Mali grad Yuma u jugozapadnoj Arizoni zvanično je najsunčanije mesto na svetu, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji. Yuma dobija više od 4.000 sunčanih sati godišnje i ima u proseku 11 sunčanih sati dnevno tokom cele godine. Prosečna godišnja količina padavina je 7,8 inča (20 cm), dok je najviša prosečna temperatura 41 stepen Celzijusa (106 F) u julu. Drugi grad u Arizoni, Phoenix, je drugi najsunčaniji grad sa prosekom od 3,872 sunčeva sata godišnje.

…i nezvanično najtopliju ikada zabeleženu temperaturu

Najviša temperatura ikada (56.7 C/134 F) zabeležena je 10.jula 1913.godine na ranču Furnace Creek u Kaliforniji, u pustinji Dolina Smrti. Međutim, rekord nikada nije zvanično priznat zbog mogućih problema sa tačnošću očitavanja. Teško je izračunati i zabeležiti takvo merenje jer će se temperatura vazduha menjati u senci, dok temperatura tla može premašiti temperaturu vazduha za čak 50 stepeni (122 F). Začudo, 1913.godina je takođe bila najniža temperatura u Dolini Smrti – živa je pala na -10 stepeni (15 F) u Furnace Creek-u, 8.januara.

…a 2020.godina ju je skoro nadmašila

Pustinjska dolina je pratila ovu goruću temperaturu u avgustu 2020.godine kada je ovde ponovo očitana jedna od najviših temperatura ikada zabeleženih na Zemlji – 54,4 stepena (130 F). Poznato kao najtoplije i najsuvlje mesto u Severnoj Americi, oblik doline (dugačak, uski basen ograđen visokim, strmim planinskim vencima) je razlog zašto doživljava tako ekstremnu letnnju vrućinu. Toplota zrači nazad iz stena i tla i ostaje zarobljena u dolini.

Merilend drži rekord za najviše padavina u jednom minutu

Grad Unionville u Merilendu je 4.jula 1956.godine natopljen rekordnom količinom kiše kada je palo 1,23 inča (3,12 cm) kiše za samo jedan minut. Prema podacima Svetske meteorološke organizacije , to je najveća kiša koja je ikada pala u jednom minutu i koja je do sada pouzdano zabeležena.

…ali Mobile, Alabama, je najkišovitiji grad

Grad Mobile na obali Meksičkog zaliva u Alabami drži rekord za najkišovitiji grad u Sjedinjenim Državama sa 62,45 inča (159cm) padavina (što znači voda sa neba u bilo kom obliku) u proseku, prema podacima Nacionalnog okeanskog instituta i atmosferske administracije (NOAA). Grad ima blagu suptropsku klimu koja podrazumeva vlažna leta i blage važne zime.

Sirakuza je najsnežniji grad

Grad Sirakuza u Njujorku ima u proseku 114,7 inča (291 cm) snega godišnje, što ga čini zvanično najsnežnijim gradom u Americi, prema podacima NOAA-e. Sledeći najsnežniji je takođe u državi Njujork: Bufalo, koji svake zime dobije u proseku 91,9 inča (233 cm) snega. Oba grada se nalaze u regionu pod uticajem takozvanog snega sa efektom jezera (lake effect snow) koji nastaje kada se hladan vazduh kreće preko otvorenih i relativno toplih voda Velikih jezera, uzrokujući stvaranje oblaka u uskim trakama. Ovi oblaci mogu proizvesti čak dva do tri inča (5-7 cm) snega na sat.

Nekada je bilo toliko hladno da se reka Misisipi zaledila celom svojom težinom

Sjedinjene Države su iskusile neke od najnižih temperatura ikada u februaru 1899.godine kada je hladno vreme poznato kao Velika arktička epidemija zahvatilo naciju. Fort Logan u Montani je dostigao izuzeno nisku temperaturu od -51 stepen (61 F), a čak je i Florida zadrhtala kada je temperatura pala na rekordno nisku temperaturu svih vremena od -18 stepeni (-2 F) u Talahasiju. Prema NOAA-i, primećen je led kako teče niz reku Misisipi, pored Nju Orleansa i izlazi u Meksički zaliv, sa slojem od jednog inča koji se formirao na njegovom ušću u zaliv East and Garden Islands.

Februar 2021.godine je bio najhladniji u poslednjih 30 godina

Kako je arktička vazdušna masa zahvatila veći deo nacije, temperature su pale na istorijski minimum na mnogim mestima, uključujući Vašington, u februaru koji je bio najhladniji u poslednjih 30 godina, prema naučnicima iz NOAA-e. Teksas je bio jedan od najteže pogođenih ekstremnim zimskim naletom hladnoće sa nekoliko lokacija na kojima je zabeležen najduži niz temperatura ispod nule ikada i veliki nestanci struje. Za države Arkansas, Iowa, Kansas , Missouri, Nebraska i Oklahoma bio je među 10 najhladnijih februara u istoriji. Za Teksas, 2021.godina je bila 11.najhladnija.

Godišnje se dogodi preko 1.200 tornada

Većina svetskih tornada se dešava u Sjedinjenim Državama i obično se dešavaju između aprila i juna sa prosečno 1.253 tornada godišnje. Ove snažne oluje uglavnom su rezultat oluja sa superćelijama. Iako su tornada zabeležena u svim američkim državama, najverovatnije ćete ih videti u Teksasu. Sa tipično 146,7 tornada godišnje, država je takođe doživela neke od najgorih u zabeleženoj istoriji.

…ali sve do 1950.godine, američkim prognozerima je bilo zabranjeno da govore o tornadima

Od 1887.godine do 1950.godine, američkim prognozerima je bilo zabranjeno da pokušavaju da predvide tornada. Prema članku Centra za predviđanje oluja, upotreba reči „tornado“ u prognozama je bila „snažno obeshrabrena, a ponekad i zabranjena“ zbog zabrinutosti da bi to dovelo do masovne panike. Veoma malo se znalo o ovim vremenskijm sistemima, što je otežavalo njihovo predviđanje. Na njih se gledalo kao na „misteriozne pretnje nedokučive moći, brza čudovišta sa neba koja su sposobna za iznenadne i nepredvidive činove smrti i razaranja“, navodi se u izveštaju. Meteorološki zavod je ukinio zabranu 1950.godine.

Najmanje tornada imaju Aljaska, Roud Ajlend i Masačusets

Od 1.253 tornada koji se dešavaju u proseku svake godine u Sjedinjenim Državama, na Aljasci i Roud Ajlendu u proseku nema nijednog, dok Masačusets ima samo jedan, prema NOAA-i. Ali u julu 2019.godine, Kejp Kod u Masačusetsu je bio zatrpan sa tri odvojena tornada sa brzinom vetra do 110 milja na sat (177 km/h). Pre toga su samo tri tornada ikada zabeležena na lepom poluostrvu države.

Neuobičajeno je da tornada pogode velike gradove, ali ne i nečuveno

Uopšteno govoreći, tornada pogađaju ruralna ili slabo naseljena područja, ali to je uglavnom zbog slučajnosti i relativno male veličine gradova nego nauke, prema Centru za predviđanje oluja. Ali, kako se urbana područja šire, veća je verovatnoća da će jake oluje pogoditi gusto naseljena područja. Ovo je viđeno u martu 2020.godine, kadk su dva tornada udarila u centar Nešvila. Tornado je pogodio centar Fort Vorta u Teksasu 2000.godine, i centar Atlante 2008.godine.

Najširi tornado ikada zabeležen je iznosio 2,6 milje (4,2 km)

Tornado EF-5 (skala koja meri brzinu tornada i štetu, pri čemu 0 predstavlja vetrove brzine 65-85 milja na sat, a 5 predstavlja preko 200mph) koji je pogodio El Reno u Oklahomi 31.maja 2013.godien je najširi olujni sistem ikada zabeležen u Sjedinjenim Državama na širini od 4,2 km, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Nažalost, monstruozni vremenski sistem, tornado sa više vrtloga, ubio je tri vodeća lovca na oluje u državi koji su pratili njegovu putanju.

Grad uništen tornadom iskoristio je snagu vetra

Nakon što je EF5 tornado probio grad Grinsburg u južnom Kanzasu 2007.godine i izazvao skoro potpuno uništenje, zajednica je odbila da se plaši. U stvari, mnogi stanovnici poljoprivrednog grada udružili su se i ponovo ga izgradil kao uzornu zelenu zajednicu koristeći obnovljivu energiju. Danas je Grinsburg jedini grad u Sjedinjenim Držvama koji zahteva da sve zgrade u vlasništvu grada ispunjavaju LEED Platinum standarde Saveta za zelenu gradnju Sjedinjenih Država i da sva ulična svetla budu LED. Na periferiji grada je izgrađen je vetropark od 12,5MW, koji proizvodi tri puta više energije nego što grad koristi.

Na Floridi može padati kiša smrznutih iguana

Nacionalna meteorološka služba je izdala upozorenje u januaru 2020.godine da bi smrznute iguane mogle da zapljusnu ulice i zelene površine južne Floride pošto su temperature pale na niže od uobičajenih nivoa. Kada temperatura padne na oko 4,44 stepena (40 F), hladnokrvne iguane postaju imobilisane, gube stisak i skliznu sa drveća. Iako ohlađena stvorenja mogu izgledati beživotna, ona zapravo nisu mrtva.

Više od trećine nacije je u suši

Prema američkom Monitoringu suše od 2.marta 2021.godine umerena do izuzetna suša pokriva 39% Sjedinjenih Država, uključujući Portoriko, i pogađa preko 111 miliona ljudi ili oko 35,7% stanovništva. Jugozapad Sjedinjenih Država je već dvadeset godina u suši, koja se klasifikuje po periodu produžene i intenzivne suše koaj može da traje decenijama. Prema studiji objavljenoj u časopisu Science, globalno zagrevanje je doprinelo onome što bi bilo umerena suša – da postane megasuša.

Uragan Harvey je zauvek promenio karte kiše u Sjedinjenim Državama

Sa više od 30 inča (76cm) kiše koja je pala za samo nekoliko dana u jugoistočnom Teksasu, Nacionalna meteorološka služba je morala da ažurira svoju mapu akumulacije kiše novom bojom (lavanda) kako bi efektivno prikazala grafiku. Samo u Hjustonu je 27.avgusta 2017.godine palo 16,07 inča (40,8cm) kiše, što ga čini najvlažnijim danom u istoriji grada.

Možete videti mesečeve lukove

Mesečeve duge ili lunarne duge su delo mesečine, a ne sunčeve svetlosti. Oni su daleko ređi, slabiji i manji od njihovih dnevnih ekvivalenata. Savršeni uslovi da vidite mesečev luk su tokom punog meseca – ili oko dva do tri sata nakon zalaska Sunca ili pre izlaska Sunca – i veća je verovatnoća da ćete ga videti u blizini vodopada. Nacionalni park Yosemite, Kalifornija (na slici) i Cumberland Falls, Kentaki su dva najbolja mesta za njihovo viđenje.

Vodeni vrtlozi su uobičajeni prizor na Floridi

Kovitlajući stub vazduha i vodene magle, vodeni vrtlozi se najčešće primećuju duž Florida Keys-a i drugih mesta duž Meksičkog zaliva. Oni se obično formiraju tokom kasnih prolećnih i letnjih meseci i klasifikovani su ili kao vodopadi u lepom vremenu i kao tornadni vodopadi. Septembar je mesec vrhunca aktivnosti na Velikim jezerima: region je imao najveću epidemiju ikada 2020.godine sa 232 zabeležena izliva, nadmašivši prethodni rekord od 186 u 2012.godine.

Ponekad je Veliki kanjon prekriven morem magle

U onom retkom i očaravajućem prizoru, ponekad je ogroman otvor Velikog kanjona potpuno zatamnjen jer se gusta i bujna magla obrušava njegovim obodom poput belih talasa. Ovaj okean magle nastaje kada sloj toplog vazduha uhvati hladan vazduh, zadržavajući oblake ispod. Poznati kao delimične ili pune inverzije oblaka, verovatnije je da će se vremenski događaj desiti u kasnu jesen ili ranu zimu.

Uragan Andrew je oslobodio džinovske pitone u Everglades

Snažna oluja koja je pogodila Majami 1992.godine izazvala je veliku devastaciju u državi Florida i nažalost nastavlja da to čini. Mnogi egzotični objekti za divlje životinje su oštećeni tokom oluje, uključujući i objekat za uzgoj pitona. Smatra se da su hiljade burmanskih pitona jedne od najvećih zmija na svetu, pobegle u obližnje močvare. Ova invanzivna vrsta, koja nema prirodnog predatora i plodan je uzgajivač, opustošila je populaciju sisara Everglades-a i ozbiljno ugrožava njen biodiverzitet.

Najveći grad je pao u Južnoj Dakoti

Kada je grad Vivijan u Južnoj Dakoti udaren jakim vetrovima i razbacan džinovskim gradom tokom jake oluje u julu 2010.godine, oborili su rekord za najveći grad ikada zabeležen u Sjedinjene Države. Ogroman ledeni predmet, poznat kao gradiona bomba, imao je prečnik osam inča (45,7cm), 18,625 inča (47,3 cm) u obliku i težak 1,9375 funti (879g).

Farmer iz Vermonta je otkrio magiju pahuljica

Imamo doživotnoj strasti jednog čoveka za snegom, Wilson A. Bentley-a, da zahvalimo na izuzetnoj i neverovatnoj činjenici da svaka snežna pahulja koja pada ima svoj jedinstveni dizajn. Sa samo 19 godina, farmer iz Jerihona iz 19.veka bio je pionir tehnike fotomikrografije pomoću koje je uhvatio lepotu i jedinstvenu krhku formu snežnih pahulja. Za života ih je fotografisao 5.000 puta.

2020.godina je bila rekordna sezona uragana

Kada se u novembru 2020.godine razvila suptropska oluja Theta, oborila je rekord jedne sezone za najviše imenovanih oluja u severnoistočnom Atlantiku, pobedivši sezonu uragana iz 2005.godine. Bila je to 29.po redu imenovana oluja, ali do kraja sezone je bilo rekordnih 30, uključujući 12 onih na kopnu. Prethodni rekord iznosio je devet kopna 1916.godine. Pet snažnih oluja iz 2020.godine je bilo na obalu u Luizijani. U normalnoj sezoni u proseku se javlja 12 imenovanih oluja.

2020.godina je bila najgora sezona požara u Kaliforniji ikada

U Kaliforniji je bila ogromna toplota u leto 2020.godine i iskusila je najgoru krizu požara u istoriji koji su zahvatili milione hektara države, kao i Oregon i druge delove Zapada. Neobična oluja sa grmljavninom u avgustu je delimično odgovorna, što je izazvalo deetine manjih požara koji su se spojili u svemoćnu vatru. Više od 3,2 miliona hektara je izgorelo samo u Kaliforniji, što je uveliko nadmašilo državni rekord iz 2018.godine od više od 1,9 miliona hektara.

Mrmot ima 50:50 šanse da pogodi vreme

Svetski poznati krzneni meteorolog Phil se svakog 2.februara pojavljuje pred masom u Gobbler’s Knob-u u Punxsutawney-u u Pensilvaniji. Prema tradiciji, ako mrmot izađe iz svoje jazbine i pojavi se njegova senka, zemlja će  videti još šest nedelja zimskog vremena, ali ako nema sneke, proleće će stići rano. Ali, da li je glodar uvek u pravu? To je šansa 50:50, prema najnovijoj analizi NOAA, koja je uporedila nacionalne temperature sa Phil-ovim prognozama i otkrila da je to tačno u 50% vremena u poslednjih 10 godina.

Mount Washington drži rekord za najbrži udar vetra ikada zabeležen u Sjedinjenim Državama

Držao je svetski rekord za najbrži udar vetra ikada zabeležen na površini Zemlje – brzinu vetra od 231mph (372 kmh) je zabeležilo osoblje Opservatorije Mount Washington-a 12.aprila 1934.godine – sve do 1996.godine. Opservatorija u New Hampshire-u je udarena snažnim udarom Down Under kada je stanica za instrumente bez posade na ostrvu Barrow u Australiji zabeležila brzinu od 407 km/h tokom tropskog ciklona Olivia.

Grom pogađa Empare State Building 23 puta godišnje

Grom ne udara dvaput“ je priča starija od vremena sa vrlo verovatnim ponovljenim udarima groma – Empare State Building je u proseku pogođen 23 puta godišnje. Tokom 2020.godine, Amerika je zabeležila 15 smrtnih slučajeva od udara groma, sa 40 zabeleženih u 2016.godini. Jun, jul i avgust su meseci vrhunca aktivnosti groma širom nacije, a većina dešavanja se dešava na Floridi i Teksasu. Sunčana država je imala najveću gustinu udara groma. Dok je Teksas imao najveći broj bliceva, sa 2.483.805 negativnih bljeskova od oblaka do zemlje, prema Vaisala-inoj američkoj Nacionalnoj mreži za detekciju munja.

Kalifornija ima rekordnu količinu snega

Tamarack u kalifornijskim planinama Sierra Nevada drži rekord za najviše snega zabeleženog u kalendarskom mesecu – u januaru 1911.godine je imao 32 stope i 6 inča snega (10m). Takođe je imao najveću dubinu snega ikada izmerenu – zabeleženo je neverovatnih 37 stopa 6 inča (11,4m) na planini 11.marta 1911. godine.

…i takođe ima i ružičasti sneg

Kalifornijske planine Sierra Nevada su apsolutno prelepe zimi, ali i kasnije u godini kada sneg može da dobije upečatljivu ružičastu nijansu. Ovaj bizaran fenomen, ponekad poznat kao sneg lubenice, izazivaju alge. Iako obično zelene, kada se vreme zagreje i sneg počne da se topi, alge oslobađaju crveni pigment da bi se zaštitile od toplote i UV zračenja. Ružičasti sneg se takođe javlja u alpskim planinama Kolorada.

Tokom 2020.godine, najduža munja na svetu je pogodila Sjedinjene Države

U aprilu 2020.godine, masivna munja se protezala na 477,2 milje (768 km) preko neba iznad država Teksas, Luizijana i Misisipi. Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji, megablesak, sa dužinom ekvivalentnom udaljenosti između Njujorka i Kolumba, Ohajo, je najduži pojedinačni bljesak ikada zabeležen, obarajući prethodni svetski rekord koji je Brazil postavio 2018.godine od 440,6 (709 km) milja. To je potvrđeno u februaru, 2022.godine.

 

Izvor: Loveexploring.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0