Nezapamćene temperature u Majamiju – 46 uzastopnih dana sa ekstremnim indeksom toplote

Nezapamćene temperature u Majamiju – 46 uzastopnih dana sa ekstremnim indeksom toplote

Guverner Floride najavio produženje “STAY AT HOME” naredbe do sredine Maja!
Evo kada će se na Floridi završiti letnje računanje vremena
Florida: Bez REAL ID-ja nećete moći da se ukrcate na domaće letove, ali to nije sve

Tokom ovog leta, Majami je neverovatnih 46 uzastopnih dana imao indeksa toplote viši od 100 stepeni Farenhajta. Indeks vrućine, poznat i kao subjektivna temperatura, predstavlja kako se temperatura oseća na ljudskom telu kada se relativna vlažnost kombinuje sa temperaturom vazduha. Tako je srušen prethodni rekord, postavljen 2020. godine, od 32 uzastopna dana iznad 100 stepeni.

Ova serija rekordnih dana započeta 11. juna okončana je 27. jula, kada su jake kiše smanjile indeks toplote na samo 98 stepeni.

Tokom tog perioda, Miami je postavio 10 rekorda za dnevne temperature, 27 rekorda za dnevni indeks toplote, prvi put dobio upozorenje od Nacionalne meteorološke službe o ekstremnoj vrućini i imao je 23 dana sa savetima za zaštitu od toplote. Zemlja je postavila novi rekord temperature – a potom ga tri puta oborila.

Radnik na farmi u Homesteadu je preminuo na poslu, a okrug Miami-Dade je predstavio zakon koji treba da zaštiti radnike na otvorenom tokom izuzetno vrućih dana. Naučnici su hitno intervenisali kako bi spasili izbeljivanje koralnih grebena dok se obalne vode južne Floride približavaju temperaturama džakuzija. “Ovo nije samo obična letnja vrućina u Majamiju”, rekao je John Morales, specijalista za uragane na NBC 6. “Majami ne samo da obara svoje rekorde indeksa toplote – potpuno uništava prethodne rekorde iz dana u dan.”

Majami ide ka tome da zabeleži najtopliju godinu koju su meteorolozi zabeležili u poslednjih 130 godina vođenja vremenskih zapisa, kaže Morales. Zahvaljujući klimatskim promenama, ovog leta je verovatno samo uvod u buduća leta.

“Ovo će leto sa mnogo većom lakoćom ponoviti ovde na jugu Floride zbog trenda sve toplijih temperatura širom planete, što je neosporivo povezano sa čovečanstvom i našim kontinuiranim sagorevanjem fosilnih goriva”, izjavio je Morales.

Već do 11 časova u petak, nekoliko sati nakon što je serija prekinuta, indeks toplote u Miamiju se već vratio na 100 stepeni.

Yahoo

COMMENTS

WORDPRESS: 0