Niste čuli dovoljno zanimljivosti o stanovnicima Floride? Evo još nekoliko stvari po kojima su prepoznatljivi

Niste čuli dovoljno zanimljivosti o stanovnicima Floride? Evo još nekoliko stvari po kojima su prepoznatljivi

Miami Beach od 18. maja pokreće program pomoći za plaćanje zakupnine!
Pitate se da li je moguće besplatno studirati u Sjedinjenim Državama? Moguće je! Evo 3 saveta kako to da postignete
Besplatni DIGITALNI SADRŽAJI na novom portalu Digitalna solidarnost

Stanovnici Floride su navikli na ismejavanje; zahvaljujući meme-ovima „Florida man“ i divljim lokalnim naslovima, Sunčana država je stekla poprilično ludu reputaciju! Međutim, ne dozvolite da vas glasine uplaše! Uprkos neobičnostima Floride, država se ima čime pohvaliti – od neverovatne kuhinje do prekrasnih divljih životinja. Nije retkost videti elegantnu čaplju ili ogromnu belu čaplju koja leti iznad jezera Floride. A izlaske Sunca koji oduzimaju dah uz Atlantsku obalu zaista vredi videti…

Svaki pravi stanovnik Floride zna da se u državi može raditi mnogo više od odlaska u Disney ili na plažu. Međutim, turisti često posećuju državu zbog popularnih atrakcija kao što su Disney World ili divlji prolećnih raspusta.

Kad jednom posete Floridu, snežne ptice i drugi turisti mogu primetiti neke razlike između svojih saputnika i lokalnih stanovništva. Ne može se poreći da država ima svoje neobičnosti. Neki aspekti života na Floridi deluju super čudno – osim ako, naravno, niste odrasli u Sunčanoj državi. Ovo su neke stvari za koje Floriđani misle da su normalne, ali se strancima čine veoma čudnim.

#1 Nošenje japanki cele godine

Wear flip-flops all year round

Januar znači čizme i šalove za severne države, ali na Floridi nema razloga da pribegnete ovakvoj obući. Uprkos nedostatku podrška za stopala (i očiglednoj nepraktičnosti), Floriđani nose japanke tokom cele godine. Nije važno da li će se ići na plažu ili ne. Iako može izgledati čudno, japanke su sastavni deo većine ormara Floriđana. Ustvari, kada zimi postane hladno (govorimo o 18 stepeni), mnogi će pribeći dodavanju slojeva u obliku dukserice i debljih pantalona pre nego što uopšte razmisle o promeni obuće.

#2 Nošenje Ugg čizmica i šortseva kao deo iste odevne kombinacije

Wear Ugg boots and shorts as part of the same outfit

Ako je zaista dovoljno hladno da garantuje nošenje čizama (za Floriđane nije potrebno mnogo stepeni niže), stanovnici su previše željni da izbace svoje pufnaste Ugg čizmice da prošetaju! Međutim, nošenje pantalona sa Ugg čizmicama (osim što bi bilo previše toplo za zime na Floridi) bi zahtevalo rastanak sa nekim od njihovih najomiljeniijh odevnih predmeta – šortseva, majica bez rukava, japanki, topova i haljinica. Umesto potpuno zimske odeće, Floriđani će često nositi šortseve uparene sa njihovim Ugg čizmicama.

#3 Floriđani kažu „čekati na liniji“ umesto „čekati u redu“

Say “on line”

Da li vi kažete „čekam u redu“ ili „čekam na liniji“? Ako ste sa Floride (ili Njujorka), mogli biste reći „na liniji“. Na primer: „Idite na liniju za kasu, uzeću žitarice i nađemo se tamo!“, „Moramo sam da čekam na liniji u DMV-u čitavih tri sata!“. Druge države se protive ovom izvrtanju fraze, tvrdeći da ne možete biti na liniji osim ako ne govorite o telefonu! Međutim, za Floriđane to ima savršenog smisla!

#4 Pravljenje uragan žurki

Have hurricane parties

Možda mislite da bi usred prirodne katastrofe, čudovišne poput uragana, svi na Floridi bili unutar svojih domova. Ipak ne. Floriđani znaju da njihovom državom prođe mnogo uragana koji nisu opasni. Neki uragani rezultiraju ničim drugim osim male kiše ili nekoliko udara vetra. Dakle, ako ste mlada osoba na Floridi, verovatno ste pomalo uzbuđeni kada čujete da je mala oluja na putu. Škola se skoro uvek otkazuje tokom oluje, a nema nikakvih obaveza koje treba obaviti dok ponovo ne dođe status bezbednog. Ustvari, ljudi će čak priređivati zabave i okupljati se tokom – i posle oluje. Osim ako, naravno, oluja nije zaista ozbiljna – u tom slučaju većina Floriđana ima svoje ostave pune osnovnih namirnica koje mogu zatrebati u toku ozbiljne oluje.

#5 Hvatanje guštera u svojim domovima

Catch lizards in their houses

Na Floridi nije toliko čudno videti rep guštera na podu vaše kuhinje. Gušteri gube rep kada se uplaše – i to svi znaju! Na Floridi ima puno gmizavaca, uključujući guštere. I prilično je česta pojava da se družite sa jednim u vašem domu. Gušer može boraviti u rezidenciji na Floridi danima, ili čak nedeljama. Oni se penju na zidove, infiltriraju u prozorska stakla i kriju se u bilo kojem kutku ili pukotini koju mogu pronaći. Ali gušter, lišen hrane i malih prijatelja guštera, će verovatno umreti u vašoj kući ako ga ne izbacite napolje. (Čišćenje uginulog guštera? Ne želite to.). pokuštaj da se uhvate gušteri kako bi se izbacili napolje je uobičajena praksa za vlasnike kuća na Floridi.

#6 Naučite kako da bežite od aligatora!

Learn how to run from gators

Osnovna škola ima mmogo lekcija koje pomažu deci da bezbedno lutaju kroz život – kako odrediti vreme, kako napraviti plan zaštite od požara i kako čitati ulične znakove – ali na Floridi postoji još jedna lekcija koja je uključena kao vrlo bitna. Decu na Floridi od malih nogu uče šta da rade ako se nađu licem u lice sa aligatorom! Ako neki potrči prema vama, vaša najbolja taktika je da trćite cik-cak dok bežite – iako će vas to usporiti, formacija će efikasno zbuniti aligatora i dati vam bolje šanse da se izvučete (ionako ga svakako nećete prestići). Pošto aligatori imaju oči sa strane – vaš cik-cak hod će otežati vaše hvatanje od strane aligatora zbog njihove ograničenosti vida!

#7 Pokrivanje prozora metalnim zastorima

Cover their windows with metal for months at a time

Ako posetite Floridu u periodu od juna do novembra, možda ćete primetiti da su mnogi domovi zatvorili prozore metalnim oblicima. To su zapravo štitnici od uragana; i stavljaju se iz bezbedonosnih razloga protiv iznenađujuće gadnih oluja, sve dok se sezona ne završi. Florida je jedno od retkih mesta na kojima morate da donesete odluku da li je puštanje sunčeve svetlosti vredno rizika da pustite u svoj dom leteće objekte!

#8 Floriđani nikad nisu bili u podrumima!

Never been inside a basement

Ako ste kojim slučajem odrasli na Floridi ili znate nekoga ko jeste – znate da je retkost videti podrum u kućama. Kuće jednostavno nemaju podrume jer je zemljište blizu ili ispod nivoa mora. Čak i samo jedno kratko stepenište ispod zemlje bi bilo nemoguće jer je zemljište Floride natopljeno vodom. Vlažno peskovito tlo ne stvara idealno čvrste uslove za kopanje. Podrum bi bio potpuno nepraktičan i, u mnogim slučajevima, nemoguć. Zato bi mnogo Floriđani morali da putuju daleko na sever ako žele takve strukture u svojim kućama.

#9 Floriđani provode manje vremena napolju tokom leta nego tokom bilo koje druge sezone

Spend less time outside during summer than any other season

U mnogim regionima Amerike leto je najbolje vreme za aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja, posete parku ili izleta. Ne i na Floridi. Leto postaje tako nepodnošljivo vruće da je teško izdržati aktivnosti na otvorenom. Nivo vlažnosti vazduha je često na maksimalnih 100% a temperature se na vrhuncu leta mogu protezati i na 43 stepena! Čak i pešačenje od vašeg automobila je garancija da ćete biti obliveni znojem od teškog i vlažnog vazduha.

#10 Ukrašene palme sa novogodišnjim svetiljkama

Decorate palm trees with Christmas lights

Na Floridi ćete pronaći neke fantastične božićne i novogodišnje ukrase, ali oni neće biti na zimzelenom drveću. Većina drveća koja urkašavaju Floridu su palme; i one itekako lepo izgledaju u svom novogodišnjem odelu! Debla palme su umotana u božićna svetla, a liske su obavijene prelepim ukrasima, ponekad i svetiljkama. Ponekad ćete ih videti ukrašene tokom hladnijih dana, kako bi podsetile na prelepu klimu Floride. Delfini, ptice i druge životinje se pridružuju Deda Mrazovim jelenima, a Rudolf nosi sunčane naočare. Ko kaže da Deda Mraz ne može da nosi šorts?

 

Izvor: Thedailymeal.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0