Nova pravila: Amerikanci će morati da se registruju kako bi putovali u Evropu tokom 2023.godine

Nova pravila: Amerikanci će morati da se registruju kako bi putovali u Evropu tokom 2023.godine

Promotivna akcija Er Srbije u septembru. Do Njujorka za 389 evra po smeru
Dalijev muzej – Priča o najkontroverznijem umetniku današnjice i njegovom nasleđu
Yellowstone – Najstariji nacionalni park na svetu

Dok evropske zemlje odbacuju svoje zahteve za testiranje pre dolaska na COVID-19, to ne znači dugoročni povratak spontanom putovanju. Američki putnici, zaokupljeni držanjem koraka sa novim i promenljivim COVID pravilima i merama u evropskim zemljama, su možda propustili još jedan deo putničke birokratije koji se nazire na horizontu Atlantika. Uskoro će biti još jedan korak pre odlaska u Evropu.

Trenutno je pasoš Sjedinjenih Država dovoljan za ulazak u evropske zemlje na periode kraće od 90 dana. Međutim, to će se promeniti već od sledeće godine. Počevši od proleća 2023.godine, američkim državljanima, kao i putnicima iz 58 drugih zemalja, biće potreban European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) visa waiver da bi putovali u bilo koju od zemalja šengenske vize na kratke boravke.

Prošlog meseca, Frontex, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, najavila je proširenje osoblja EITAS-a. Ovlašćenja će početi u maju 2023.godine, navodi se u saopštenju.

Šta je ETIAS?

Krajem 2016.godine, Evropska komisija je odobrila razvoj EITAS-a kao alata za skrining koji će pomoći u suzbijanju terorizma i ilegalne imigracije. Automatska mera elektronskog skrininga je „kreirana da identifikuje bezbednost, neregularnu migraciju ili visoke rizike od epidemije koje predstavljaju posetioci bez vize“, nvodi se na web stranici EITAS-a.

Iako američkim putnicima i dalje neće biti potrebna šengenska viza, oni će biti pregledani pre dolaska u zemlje Evropske unije. Neće se prikupljati nikakvi biometrijski podaci; Amerikanci će morati da dostave svoje podatke o pasošu i odgovore na „niz bezbedonosnih pitanja u vezi sa zdravljem putnika i da li su u prošlosti bili u zonama sukoba“, navodi EITAS.com.

Ovaj novi sistem ne bi trebalo da izbaci američke posetioce; Carinska i granična zaštita Sjedinjenih Država vodi sličan program ukidanja viza od 2008.godine, pod nazivom Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA). Američki program za ukidanje viza zahteva od građana iz 40 zemalja u Evropi i drugih mesta da se prijave online za ukidanje viza i plate 14 dolara za ulazak u Sjedinjene Države za kraći boravak od 90 dana.

Evropske zemlje koje zahtevaju ETIAS ovlašćenje

Nova dozvola za putovanje biće potrebna za svaku državu članicu u evropskoj šengenskoj zoni. Trenutno, to uključuje 22 države članice Evropske unije, četiri države koje nisu članice i četiri evropske mikrodržave.

EITAS registracija će biti neophodna za ulazak u Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku. Isto važi i za putovanja u mikordržave Andoru, Monako, San Marino i Vatikan.

Četiri države – Bugarska, Hrvatska, Kipar i Rumunija – još nisu države šengena, ali su u procesu pridruživanja. Kada budu primljeni u zonu, putnici će morati da imaju i ETIAS ovlašćenje.

Evropske države koje ne zahtevaju ETIAS ovlašćenje

Iako je Irska članica Evropske unije, nije deo šengenske zone. Od Bregzita, Ujedinjeno Kraljevstvo – Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska – više nisu deo Evropske unije.

Putnicima takođe neće trebati ETIAS ovlašćenje za ulazak u zemlje istočne Evrope van šengenske zone, što znači za Albaniju, Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru, Srbiju, Tursku i Ukrajinu.

ETIAS prijava za američke putnike

Popunjavanje ETIAS prijave online bi trebalo da traje samo oko 10 minuta i „u velikoj većini slučajeva“ putnici će dobiti dozvolu za putovanje „u roku od nekoliko minuta“, prema web stranici ETIAS-a, koja preproučuje da se prijave najmanje 96 sati pre polaska. Nakon odobrenja, ETIAS odobrenje za putovanje važiće tri godine i može pokriti više putovanja u države Evropske unije.

Putnicima između 18 i 70 godina biće potreban važeći pasoš, validna email adresa i debitna ili kreditna kartica da bi platili bespovratnu taksu od 7 evra (otprilike 8 dolara). Deca i tinejdžeri mlađi od 18 godina i stariji od 70 godina moraće da popune ETIAS prijavu, ali im se naknada neće naplaćivati.

Kada ETIAS bude aktivan, avio kompanije koje putuju u Evropu će po zakonu morati da provere ETIAS ovlašćenja putnika pre nego što im dozvole da se ukrcaju.

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0