Nova pravila od ponedeljka: Za ulazak u Ameriku putnici će čekati i do 8 časova

Nova pravila od ponedeljka: Za ulazak u Ameriku putnici će čekati i do 8 časova

Sve što treba da znate prilikom iznajmljivanju stana u Majamiju!
USCIS: Objavljena nova pravila, pojedini imigranti moći će do zelene karte bez intervjua
Nikola Jokić najbolji igrač Zapadne konferencije NBA lige za januar

8. novembar će biti veliki dan za turističku industriju Sjedinjenih Država. Amerika će se ponovo otvoriti za međunarodna putovanja koja nisu esencijalna, čime će biti okončana dvogodišnja zabrana turizma tokom pandemije Covid-19.

Da bi se ponovo bezbedno otvorila, država nameće obavezne vakcine za strane posetioce. Kao što se kaže u nedavnoj predsedničkoj proklamaciji, „u interesu je Sjedinjenih Država da se odmaknu od ograničenja od zemlje do zemlje koja su se ranije primenjivala tokom pandemije Covid-19 i da usvoje uredbe avio saobraćaja koja se prvenstveno oslanjaju na vakcinaciju za napredak bezbedan nastavak međunarodnog avio putovanja u Sjedinjene Države“.

Sjedinjene Države će zahtevati da odrasli strani putnici budu potpuno vakcinisani vakcinom koju je odobrila Svetska zdravstvena organizacija. Deca mlađa od 18 godina su izuzeta, jer je dostupnost vakcine još uvek ograničena u mnogim zemljama. Pored toga, svi strani posetioci i stanovnici SAD koji se vraćaju moraju imati negativan rezultat rezultata Covid testa uzetih u roku od 72 sata pre dolaska u SAD.

Implementacija ovih promena će biti izazovna, pre svega zato što i dalje ne postoji globalni standard za proveru podataka o Covidu putnika tokom pandemije.

Baš kao što su SAD zaostajale za većim delom sveta u ukidanju zabrane putovanja, sada ima sasvim drugačiji pristup kako da pregleda dokumentaciju o Covidu dolaznih putnika. Dok je većina već otvorenih zemalja razvila nacionalno digitalno rešenje za putnike da pruže svoje informacije o vakcinama i testiranju, SAD umesto toga stavljaju odgovornost za proveru akreditiva za Covid na aviokompanije.

To znači da će putnici koji dolaze u SAD dostaviti dokumentaciju u vezi sa Covidom ne Carinskoj i graničnoj zaštiti (CBP), već svojoj avio-kompaniji. Delta Air Lines ima svoje rešenje Delta FliReadi, United je ugradio zahteve u United aplikaciju, dok American Airlines koristi VeriFLI. Neke avio-kompanije prihvataju širu digitalizaciju, tako da, na primer, „ako putnik ima propusnicu kao što je IATA Travel Pass ili Common Pass, mogu je povezati sa sistemom avio-kompanije“, kaže Stein.

„Očekuje se da će vreme čekanja za ulazak u Ameriku trajati do osam sati“, kaže Stein, citirajući predviđanje Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA), trgovinskog udruženja svetskih avio-kompanija. „IATA prognozira  ovaj interval ako broj putnika bude kao pre Covid-a, jer je već vreme obrade po putniku poraslo sa jednog na dva minuta na 16 minuta ili više.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0