Novi zakon će primorati Twitter, TikTok i druge društvene mreže da povećaju transparentnost

Novi zakon će primorati Twitter, TikTok i druge društvene mreže da povećaju transparentnost

Najbolji programi za povraćaj poreza 2021.godine
Tramp uskoro potpisuje ukidanje radnih i studentskih viza do kraja godine
Miami-Dade: U ponedeljak mogući olujni vetrovi i tornada

Dvostranačka grupa senatora predstavila je u sredu predlog zakona koji ima za cilj povećanje transparentnosti Twitter-a, Facebook-a i drugih kompanija društvenih medija dok zakonodavci raspravljaju o tome da li zabraniti TikTok.

Zakon o odgovornosti i transparentnosti platforme ima za cilj da interne podatke kompanija učini dostupnijim javnosti tako što će zahtevati podnošenje neophodnih podataka nezavisnim istraživačima. Sponzor ovog zakona je Sen. Chris Coons, D-Del., predsednik pravosudnog podkomiteta za privatnost, tehnologiju i zakon; Rob Portman, visoki član Senatskog odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove; Amy Klobuchar, D-Minn.; i Bill Cassidy, R-La.

Prema predlogu, kompanije društvenih medija bile bi prinuđene da obezbede interne podatke zaštićene privatnošću istraživačima koje je odobrila Nacionalna naučna fondacija, nezavisna agencija. Predlog zakona štiti istraživače od pravnih obaveza povezanih sa automatkim prikupljanjem podataka ako se poštuju određene mere zaštite privatnosti.

Neki sadržaji, kao što su sveobuhvatne biblioteke oglasa, statistika moderiranja sadržaja, podaci o virusnom sadržaju i algoritmi za rangiranje i preporuke platforme, bili bi dostupni istraživačima ili javnosti na stalnoj osnovi, prema zakonu.

Federalna trgovinska komisija (The Federal Trade Commission) bi sprovodila novu politiku, a kompanije koje se ne pridržavaju rizikuju potencijalni gubitak imuniteta prema Članu 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji, koji ih generalno štiti od klevete za sadržaj koji objavljuju članovi.

U saopštenju, Coons je rekao da će se predlog zakona pozabaviti „opasnim nedostatkom transparentnosti o tome kako ove platforme utiču na našu decu, porodice, društvo iil nacionalnu bezbednost“, i pomoći da se odgovori na pitanja o pretnjama nacionalnoj bezbednosti i mogućem štetnom sadržaju.

Ranije ovog meseca, zakonodavci su predložili zakon o zabrani popularne platforme društvenih medija TikTok u Americi nakon godina spekulacija o uticaju kineske vlade na ByteDance, kinesku kompaniju okja je vlasnik TikTok-a.

U utorak su federalni organi za sprovođenje zakona izdali upozorenje za javnu bezbednost u vezi sa porastom „seksorizacije“, online iznude maloletnika za seksualno eksplicitne slike.

Imam brojne zabrinutosti u vezi sa tehnologijom – od omogućavanja trgovine seksom do zakopavanja sadržaja o poreklu COVID-19 – i želim da osiguram da svaki odgovor Kongresa bude efikasan u rešavanju tih zabrinutosti“, rekao je Portman u saopštenju.

Coons je takođe ukazao na Twitter, koji je nedavno preuzeo izvršni direktor Tesle, Elon Musk, kao „priču upozorenja“ o tome kako se politika transparentnosti kompanije društvenih medija može promeniti uz malo obaveštenja i malo mera zaštite.

Twitter je bila jedina platforma koja je bila relativno transparentna i koja je uložila neke investicije i napore oko zaštite i odgovornosti i neke transparentnosti oko svojih metrika“, navodi Coons, prema daljim navodima The Washington Post-a. „Sve se to promenilo promenom vlasništva“.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0