Novi zakon doneće glavobolje korisnicima Venmo-a i PayPal-a

Novi zakon doneće glavobolje korisnicima Venmo-a i PayPal-a

Barovi na Floridi otvaraju se u ponedeljak, ali ne i u okrugu Miami-Dade
Povećanje cena imigracionih aplikacija: Kada stupaju na snagu i koga će najviše “pogoditi”
Apple i Google pokrenuli digitalni sistem za praćenje kontakata

Amerikanci koju su plaćeni putem servisa digitalnog plaćanja moraće da obaveste IRS o uplatama koje iznose više od 600 dolara godišnje, što je manje od 20.000 dolara koliko je nekada bila granica.
Poslednji dan za prijavu poreza u SAD je prošao, ali bi sledeća poreska godina mogla bi da dođe sa još više komplikacija za milione Amerikanaca koji su plaćeni putem aplikacija kao što su PayPal, Venmo, Zelle i Cash App, .

Prema novom zakonu iz 2021. godine, usluge digitalnog plaćanja ili organizacije za poravnanje trećih strana (TPSO) sada će morati da obaveste federalne poreznike o uplatama u ukupnom iznosu od više od 600 dolara tokom godina.

Pre promene, poreski obveznici su dobijali obaveštenje – poznato kao 1099-K – samo ako su obradili više od 200 poslovnih transakcija u vrednosti od više od 20.000 dolara tokom godine.

Sada, sa pragom plaćanja smanjenim na 600 dolara, američki poreski obveznici koji nikada nisu videli 1099-K će ga dobiti. Niko ne zna koliko će Amerikanaca dobiti ove formulare, ali poreski lobisti procenjuju taj broj na čak 20 miliona.

Venmo kaže da će poslati obrasce 1099-K vlasnicima poslovnih profila nakon januara sledeće godine svima koji primaju uplate za prodaju robe ili usluge putem aplikacija.

Prag se razlikuje u zavisnosti od države prebivališta vlasnika. Za većinu država, prag je 20.000 dolara bruto obima plaćanja od prodaje dobara ili usluga u jednoj godini i 200 plaćanja za robu i usluge u istoj godini.

Za stanovnike Masačusetsa, Merilenda, Vermonta i Virdžinije, prag je 600 dolara, bez obzira na broj transakcija. Za stanovnike Ilinoisa, prag je 1.000 dolara sa tri ili više transakcija.

Dalje, pojedinačni poreski obveznici koji su prodali kriptovalute na Venmou dobiće obrazaco dobicima i gubicima.

Ako to izaziva zabrinutost oko vođenja evidencije, Poreska uprava bi želela da znate da će prikupljeni podaci biti korišćeni samo za „edukaciju poreskih obveznika i proizvode i usluge na terenu“, kao i za „nove pristupe ispitivanju i naplati“.

„Za poresku godinu 2022, trebalo bi da uzmete u obzir iznose prikazane na vašem 1099-K kada izračunavate bruto primitke za vašu prijavu poreza na dohodak“, upozorava PayPal. „Poreska uprava će moći da uporedi i naš i vaš izveštaj.“

Promene dolaze pošto se poreska uprava suočava sa najvećim zaostatkom u istoriji. Na kraju sezone podnošenja zahteva 2021. Agencija je imala 35,3 miliona prijava koje su čekale na obradu, ali bez više osoblja nego 1970. godine, smanjen budžet od 15% u realnom iznosu i znatno složeniji poreski zakon.

Tokom protekle dve godine, agencija je pretrpela najveću kršenje podataka u svojoj istoriji, pri čemu su lični finansijski podaci poznatih poreskih obveznika procurili na novinsku veb stranicu ProPublica.

Guardian

COMMENTS

WORDPRESS: 0