Novi zakon omogućiće uvoz automobila po američkim standardima u Srbiju

Novi zakon omogućiće uvoz automobila po američkim standardima u Srbiju

Royal Caribbean vraća besplatna krstarenje za decu
Objavljen predlog plana otvaranja Majamija. Evo za kada se planira otvaranje restorana
Zbog čega vam je neophodan agent za nekretnine?

Veliki broj naših sunarodnika u Americi šalje autobombile za Srbiju, jedni da bi zaradili novac, drugi da obraduju članove svoje porodice a neki samo žele da voze svog omiljenog četvorotočkaša kada su na odmoru. Cene pojedinih modela automobila u SAD često su niže i do 40 odsto nego u Srbiji, bilo da je reč o novim ili polovnim vozilima. Međutim, u nameri da uštede građani često zaborave da provere da li automobil uopšte može da se ocarini i registruje u Srbiji, odnosno da li zadovoljava evropske standarde.

Homologacija, odnosno pribavljanje uverenja da automobil proizveden po američkim standardima odgovara evropskim propisima, traje oko nedelju dana, i potrebno je platiti određenu taksu.

U skupštinskoj proceduri trenutno se nalaze izmene zakona o bezbednosti saobraćaja koje će zasigurno olakšati život mnogima.

Niz nelogičnosti će biti otklonjen, a mnoge nepravde će biti ispravljene. Izmenama će konačno biti priznate i prepravke na vozilima, rečeno je u emisiji SAT.

Između ostalog, moći će da se uvezu automobili koji nisu u skladu sa srpskim tržištem i trenutnim propisima, a tiču se pre svega onih sa američkog tržišta.

Konkreno, automobili iz Amerike imaju crvene migavce, kod nas narandžaste, simetričnost farova je drugačija, milje i brzine se razlikuju, proverava se emisija gasova…ubuduće to neće biti prepreka, i oni će moći da se uvezu ovde.

Ostaje da se vidi koliko će tačno koštati te prepravke po automobilu, kada se uračuna prevoz brodom i carina. Svakako se otvaraju vrata da imamo veći izbor.

Ipak, još nije poptuno definisano da li se ovo odnosi i na broj motora koji se još upisuje u Srbiji.

Izvor: Telegraf.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0