Obavezan PCR test za ulazak u Srbiju od 20. decembra

Obavezan PCR test za ulazak u Srbiju od 20. decembra

“Back-to-school sales tax holiday”. Kupite školski pribor, odeću i računare bez poreza do 9. avgusta
Isplivala informacija: Evo ko je kupio Tarpon ostrvo za 150 miliona dolara
USCIS produžava važenje “Zelene karte” na 24 meseca za imigrante koji podnose obrazac I-90

Vlada Srbije usvojila je nove epidemiološke mere koje će stupini na snagu u nedelju, 20. decembra prema kojima će za strane državljane biti obavezan negativan PCR test pri ulasku u zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nove mere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u zemlju, a imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike od kojih još malo vremena, očekuje se tradicionalno veća frekvencija ljudi na svim graničnim prelazima, navedeno je u saopštenju Vlade.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika Srbije, Vlada je usvojila sledeće mere.

“Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Srbije koji ne poseduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji deset dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji”, dodali su.

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

Vlada Srbije apeluje na sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem.

U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje od dragocene je pomoći, kako bi se izbegle gužve i redovi ispred COVID ambulanti i sprečio rizik od potencijalnog zaražavanja građana.

“Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u našoj zemlji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave. Da bi se koristila usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava. Potvrdu da ste uspešno zakazali termin dobijate na imejl koji ste naveli, kao i SMS poruku”, saopšteno je.

Vlada Srbije još jednom je apelovala na sve građane Srbije da budu odgovorni, vode računa o svom zdravlju, kao i zdravlju svojih najmilijih.

COMMENTS

WORDPRESS: 0