Objavljen spisak zemalja čiji državljani mogu da apliciraju za H-2A i H-2B vize. Saznajte da li građani Srbije imaju pravo da učestvuju u ovom programu

Objavljen spisak zemalja čiji državljani mogu da apliciraju za H-2A i H-2B vize. Saznajte da li građani Srbije imaju pravo da učestvuju u ovom programu

Pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite
Želite da budete učitelj u Americi? Evo kako da dobijete radnu vizu
5 razloga zbog kojih IRS može pokrenuti poresku reviziju vašeg povraćaja poreza

Odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS -The Department of Homeland Security), uz konsultacije sa državnim odeljenjem (DOS – Department of State), objavilo je spisak zemalja čiji državljani imaju pravo da učestvuju u viznim programima H-2A i H-2B 2021. godine. Zemlje koje ispunjavaju uslove biće objavljene u Saveznom registru 13. januara 2021.

Za 2021. vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost i državni sekretar dogovorili su se da će:

  • Da dodaju Filipine na listu zemalja koje ispunjavaju uslove za učešće u programu H-2B;
  • Na programu više neće učestvovati stanovnici države Samoa i Tonge, pošto te zemlje više ne ispunjavaju regulatorne standarde za vize H-2A i H-2B; i
  • Na programu više neće učestvovati stanovnici Mongolije, jer više ne ispunjavaju regulatorne standarde za program H-2A.

DHS zadržava ovlašćenje da u bilo kom trenutku doda države na listu zemalja koje ispunjavaju uslove i ukloni bilo koju zemlju u trenutku objavljivanja nove liste, ukoliko DHS i DOS utvrde da neka zemlja ne ispunjava zahteve za dalje imenovanje. Faktori koji bi mogli rezultirati isključenjem zemlje ili uklanjanjem države sa liste uključuju prevaru, zloupotrebu, stope odbijanja, stope prekomernog boravka, zabrinutost za trgovinu ljudima i druge oblike nepridržavanja uslova H- 2 viznog programa državljana te zemlje koji su u suprotnosti sa američkim interesima.

Programi viza H-2A i H-2B omogućavaju američkim poslodavcima da dovode strane državljane u Sjedinjene Države radi popunjavanja privremenih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih poslova. Tipično, USCIS odobrava peticije H-2A i H-2B samo za državljane zemalja koje je sekretar za nacionalnu bezbednost odredio kao podobne za učešće u programima. Međutim, USCIS može odobriti peticije H-2A i H-2B, uključujući one koje su bile na čekanju do datuma obaveštenja Saveznog registra, za državljane zemalja koje nisu na spisku od slučaja do slučaja samo ako je to učinjeno utvrđeno da je na osnovu podnetih dokaza u interesu Sjedinjenih Država.

Od zemalja iz regiona pravo na da učestvuju u programima H-2A i H-2B imaju državljani Srbije, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.

Od 19. januara, državljani sledećih zemalja imaju pravo da učestvuju u programima H-2A i H-2B:

Izvor: USCIS

COMMENTS

WORDPRESS: 0