Očekivani životni vek u Americi na najnižem nivou od 1996. godine

Očekivani životni vek u Americi na najnižem nivou od 1996. godine

Miami Heat Arena dobila privremeno ime nakon propasti FTX-a
Miami-Dade: Javni transport će do kraja godine biti besplatan
CDC menja smernice za nošenje maski zbog rasta broja zaraženih

Životni vek u Americi skraćen je i strmoglavi pad koji je uglavnom izazvan pandemijom se nastavlja. Ovo je posebno izraženo među Indijancima i starosedeocima Aljaske. Vladini podaci pokazuju da je očekivani životni vek sada 76,1 u poređenju sa 79 godina u 2019. godini.

Ovo je, prenosi Bi-Bi-Si, najveći dvogodišnji pad u jednom veku, a pandemija je bila glavni faktor koji je doprineo ovako izmenjenoj statistici.

Brojke takođe pokazuju da je korona virus činio 50 odsto pada između 2020. i 2021. godine, godinu dana ranije taj procenat je bio 74

Statistike takođe naglašavaju velike razlike u očekivanom životnom veku između muškaraca i žena. Za muškarce, očekivani životni vek je pao za oko godinu dana na 73,2 u 2021. godini, dok je očekivani životni vek žena pao za 10 meseci na 79,1 u istom periodu.

Odvojeni skup podataka za 2020. objavljen prošle nedelje takođe je pokazao značajne geografske razlike širom zemlje. Očekivani životni vek na Havajima je najviši sa 80,7 godina, u poređenju sa 71,9 godina u Misisipiju.

Inače, očekivani životni vek u Americi je među najnižim kada su u pitanju razvijene nacije širom sveta.

U Velikoj Britaniji, na primer, očekivani životni vek iznosio je oko 79 za muškarce i 82,9 za žene u 2020. godini nakon što je opao prvi put u 40 godina.

Prema najnovijim dostupnim statistikama Svetske banke, Hong Kong i Japan imaju najveći očekivani životni vek na svetu sa oko 85 godina, a zatim Singapur sa 84 godine. Očekivano trajanje života u zemljama uključujući Švajcarsku, Australiju i Norvešku kreće se oko 83 godine.

Politika

COMMENTS

WORDPRESS: 0