Odbijeni ste za vizu ili zelenu kartu? Evo šta možete uraditi u ovom slučaju

Odbijeni ste za vizu ili zelenu kartu? Evo šta možete uraditi u ovom slučaju

Evo zbog kojih socijalnih povlastica možete ostati bez zelene karte!
USCIS pustio u rad novi vebsajt. Evo šta je sve promenjeno.
Bajdenova administracija planira da predstavi zakon o imigracionoj reformi ove nedelje

Ako Američka služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS) ili konzulat odbiju zahtev, vaš odgovor će zavisiti od toga za šta se prijavljujete i gde se nalazite – u Sjedinjenim Državama ili inostranstvu.

Prvo, reč utehe svakome ko se prijavljuje za vizu, zelenu kartu ili drugu američku imigracionu pogodnost: iako su vladine agencije koje se bave ovim pitanjima prinuđene da donose brze odluke u slučaju mnogih privremenih zahteva za vizu, kada je u pitanju stalni boravak (koji se naziva imigrantska viza ili zelena karta), često će vam dati više od jedne šanse da dopunite svoju prijavu i učinite je dostojnom odobrenja.

Ako Američka služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS) ili konzulat pak odbiju vaš zahtev, vaš odgovor će zavisiti od toga za šta se prijavljujete i gde se nalazite – u inostranstvu ili u Sjedinjenim Državama. U nastavku ćemo pokriti neke od najčešćih scenarija.

Porazgovarajte sa stručnjakom

Ako vam je odbijena viza ili zelena karta, razmislite o pronalaženju advokata. Ovaj savet je posebno važan ako je odbijanje nastalo zbog nečeg ozbiljnijeg od birokratske greške ili nedostatka dokumentacije sa vaše strane. Definitivno će vam trebati advokat za dole navedene komplikovane procedure, uključujući postupke uklanjanja i predloge za ponovno otvaranje i ponovno razmatranje.

 

Odbijanje inicijalnog zahteva od strane USCIS-a

Ako USCIS odbije početnu peticiju podnešenu u vaše ime; na primer, obrazac I-129 (za privremene radnike), I-129F (za verenike američkih državljana), I-130 (za imigrante zasnovane na porodičnim vezama) i I-140 (za useljeničke radnike), najbolje je obično da zapčnete proces ispočetka i podnesete novu prijavu. Ovo je moguće i tačno čak i ako vam advokat pomaže.

Postoji žalbeni postupak, ali retko ko ga koristi. Verovatno ćete potrošiti manje vremena podnošeći novu prijavu, a naknada je približno ista. Osim toga, nijedna vladina organizacija ne voli da prizna da je to bila pogrešna odluka, pa postoji taktička prednost za novi početak.

Uskraćivanje zelene karte nakon podnošenja zahteva za prilagođavanje statusa u SAD-u

Ako se prijavljujete za prilagođavanje statusa (zelenu kartu) u Sjedinjenim Državama, i primite obaveštenje USCIS-a u kome se kaže da je vaša prijava odbijena, pažljivo pročitajte obaveštenje. Jedna od stvari koje će vam USCIS reći je da li se možete žaliti na odbijanje i ako možete, kako to možete učiniti.

U većini situacija nema žalbe nakon odbijanja. Ako vam zakon dozvoljava žalbu, možete zatražiti od USCIS-ove Administrativne žalebene kancelarije (AAO) da pregleda vaš slučaj i vidi da li je službenik USCIS-a pogrešno odbio vašu zelenu kartu. Biće plaćena taksa i rok za podnošenje žalbe – ne propustite je!

Ako vam nije dozvoljeno da se žalite, možete učiniti sledeće: podnesite zahtev za ponovno otvaranje ili ponovno razmatranje vašeg slučaja. Ovi zahtevi se razlikuju od žalbe jer u osnovi tražite od iste osobe koja je odbila vašu prijavu da se predomisli – vaš slučaj se ne prenosi na AAO. Zahtev za preispitivanje je ono što podnosite kada mislite da vas je službenik odbio iz pogrešnog razloga. Podnosite zahtev za ponovno otvaranje kada se situacija promeni ili kada su nove činjenice izašle na videlo od kada je službenik doneo odkuku kojom odbija vaš zeleni karton.

U retkim slučajevima, možda ćete morati da podnesete posebnu tužbu saveznom sudu, osporavajući odbijanje. Trebaće vam pomoć advokata da biste utvrdili da li je to uopšte moguće.

Ako nemate nikakvo drugo zakonsko pravo da boravite u Americi kada je zahtev odbijen (kao što je zahtev za politički azil koji je u toku ili privremena radna viza), verovatno ćete biti smešteni u proces udaljavanja na imigracionom sudu. Tamo ćete imati priliku da obnovite prijavu za zelenu kartu pred imigracijskim sudijom.

Napomena: Nikada ne zanemarujte obaveštenje da se pojavite na imigracionom sudu. Advokati redovno primaju pitanja od imigranata koji su bili zakazani za ročište na imigracinom sudu i koji su ili zaboravili, nisu mogl d astignu ili su se samo nadal ida će problem nestati. Nedolazak na sud je nešto najgore što možete učiniti da biste se nadali useljenju. Verovatno ćete zaraditi automatski, u odsusdtu, redosled uklanjanja (deportacije), što znači da Američka služba za imigraciju i carinu (ICE) može da vas pokupi i pošalje kući bilo kada, bez više saslušanja.

Takođe ćete biti pogođeni desetogodišnjom zabranom povratka u SAD i daljim kaznama ako se vratite bez inspekcije (ilegalno).

Odbijanje imigrantske (privremene) vize u američkom konzulatu

Ako podnosite zahtev za imigrantsku vizu preko konzulata u inostranstvu, nemate žalbu nakon odbijanja. Konzulat je u najmanju ruku dužan da vam kaže razlog odbijanja. Često je najbrže rešiti problem (ako je moguće) i ponovo se prijaviti.

Odbijanje imigrantske vize u američkom konzulatu

Ako se prijavljujete za imigrantsku vizu (zakoniti stalni boravak) i odbijete, konzulat će vam reći zašto. Uobičajeni razlog za odbijanje je da je vaša prijava bila nepotpuna i da je za donošenje povoljne odluke potrebna dodatna dokumentacija. Dakle, poricanje nije trajno – imaćete godinu dana da dostavite informacije čiji je cilj poništenje poricanja. Ako prođe godina dana, a službenik nije zadovoljan potrebnim dokazima, vaša prijava će biti zatvorena i morate početi ispočetka. Nema žalbe na odbijanje ili zatvaranje.

Ponekad ljudi ne dobiju vize odmah, ali to nije zbog odbijanja. Umesto toga, to je zato što nešto – često bezbedonosna provera – sprečava službenika za vize da donese odluku. Ovo je „administrativna obrada“ i frustrirajuća stvar za podnosioca zahteva za vizu. Ako vam se to dogodi, neće vam biti rečeno zašto je vaš predmet u administrativnoj obradi, niti koliko bi to moglo potrajati. Samo ćete morati biti strpljivi.

Ako konzulat odbije imigrantsku vizu, u nekim okolnostima šalje slučaj nazad u USCIS, tražeći od njega da opozove peticiju na kojoj se zasnivala vaša prijava za vizu. Vaš cilj u ovoj situaciji je da prvo uverite USCIS da peticiju ne treba opozvati (obično sa dodatnim dokazima), i da pošalje peticiju nazad u konzulat kako biste mogli da dobjete još jedan intervju. Tada ćete morati da ubedite skeptičnog službenika za vize da vam izda vizu. Ako se to dogodi, budite spremni da prođu godine da rešite vaš slučaj – hod između konzulata i USCIS-a neće biti lak.

Ako se vaš slučaj pretvori u pravu birokratsku moru ili pogrešnu pravdu, vaš američki sponzor može zatražiti pomoć nekog lokalnog kongresmena. Neki od njih imaju osoblje posvećeno pomaganju biračima koji imaju imigracione probleme. Jednostavan upit kongresmena može okončati mesece USCIS-ovom i konzularnog zida ispred vas ili neaktivnosti. U retkim slučajevima, kancelarija kongresmena bi mogla biti voljna da izvrši stvarni pritisak na USCIS ili konzularnu kancelariju.

Napomena: Ne pokušavajte višestruke, nedosledne prijave. Američka vlada vodi evidenciju o svim vašim prijavama i rado će vas podsetiti na sve prevare u prošlosti ili druge razloge neprihvatljivosti (Promena imena neće uspeti – do kraja procesa prijave, imigracijske vlasti će imati vaše otiske prstiju).

 

Izvor: Nolo.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0