Okrug Miami-Dade zabeležio prvi pad broja stanovnika od 1970. godine

Okrug Miami-Dade zabeležio prvi pad broja stanovnika od 1970. godine

Od 10 gradova sa najvećim rastom cene zakupnina u SAD čak 5 sa Floride
Ovo su američke države i gradovi sa najvećim brojem vozača kamiona
Tržište nekretnina u Majamiju na petom mestu u Americi

Iako cene zakupnina i nekretina u Majamiju ne padaju, podaci pokazuju da okrug Miami-Dade gubi više stanovnika nego što privlači.

Rastući troškovi stanovanja i nepouzdano tržište rada, koje po jednom merenju još uvek nije oporavljeno od pandemije, teraju mnoge lokalne stanovnike da napuste grad. Prema analizi podataka Američkog zavoda za popis stanovništva koju je sproveo Institut Brookings, Miami-Dade je izgubio 79.535 ljudi kroz neto migraciju ka drugim delovima Floride ili drugim saveznim državama između 2020. i 2022. godine.

Iako je imigracija iz inostranstva delimično nadoknadila ove gubitke i pomogla blagom rastu populacije okruga prošle godine, Miami-Dade County je ipak doživeo smanjenje populacije između 2019. i 2022. godine – prvi put u višegodišnjem periodu od najmanje 1970. godine, prema Federalnoj rezervnoj banci Sjedinjenih Država, Banka St. Louis.

Gubitak stanovništva u najvećem okrugu savezne države Floride kontrira situaciji u ostatku te države, gde je broj stanovnika porastao između 2021. i 2022. godine više nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi.

Cene nekretnina u Majamiju su od juna 2020. godine skočile za 53%, prema podacima sajta za oglašavanje nekretnina Zillow, što je drugi najveći skok među prvih 50 tržišta nekretnina u metropolitanskim područjima, odmah posle Tampe. Prosečna mesečna cena zakupa stanova je porasla za 27% od 2019. godine, prema podacima kompanije CoStar, rastući uprkos smanjenju populacije zbog hroničnog nedostatka pristupačnih stanova za iznajmljivanje.

Lako je primetiti u kojim oblastima grad proživljava ekonomski procvat. Glavne bulevari su prepuni građevinskih dizalica, a kancelarijski tornjevi u Majamiju imaju nižu stopu nezauzetosti od drugih velikih gradova u SAD-u. Nezaposlenost u okrugu Miami-Dade je znatno ispod nacionalnog proseka, a broj novootvorenih preduzeća raste najbržim tempom ikada.

Međutim, Majami rizikuje da krene istim putem kao Njujork i San Francisko, finansijski i tehnološki centri zemlje, gde je rast broja visoko plaćenih poslova podigao cene života, terajući mnoge radničke i srednje klase stanovnike ovih gradova da potraže povoljnije mesto za život.

Uprkos ekonomskom procvatu, Miami-Dade je doživeo veći gubitak stanovništva u odnosu na ukupnu populaciju od grada Baltimora i okruga Vejn u Mičigenu, koji uključuje Detroit, tokom dvogodišnjeg perioda.

COMMENTS

WORDPRESS: 0