Orange County na Floridi planira da usvoji zakon koji će kontrolisati cene zakupa stanova

Orange County na Floridi planira da usvoji zakon koji će kontrolisati cene zakupa stanova

Kada će stići vaš novi stimulusni ček? “Bela Kuća” kaže možda već ovog vikenda
Predstavljen novi plan za zaštitu Majamija od poplava – ovaj put bez džinovskog zida
20 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom maja

Glasački listići još uvek nisu odštampani, a grupa stanodavaca i agenata za nekretnine na Floridi želi da spreči glasače da se odluče za meru kojom bi se sprovela kontrola zakupa na godinu dana u centru tematskog parka koji je bio jedan od najbrže rastućih metroa u oblasti Sjedinjenih Država.

Udruženje stanova Floride (The Florida Apartment Association) i Udruženje za nekretnine Floride (Florida Association of Realtors) tužili su prošle nedelje Orange County na Floridi, u pokušaju da ponište inicijativu za glasanje čiji je cilj ograničavanje koliko stanodavci mogu da povećavaju kirije. Ako bi je glasači usvojili na jesen, to bi bila prva takva mera u decenijama u Sunčanoj državi.

Udruženja kažu da zakon Floride zabranjuje uredbe o kontroli stanarine osim u hitnim slučajevima, a trenutna situacija u okrugu ne dostiže taj standard. Kažu i da bi uredba mogla imati neželjenu posledicu da pogorša situaciju destimulacijom izgradnje novih stambenih zgrada i drugih stambenih objekata.

„Neprijatno je i protivno javnom interesu i interesima tužilaca i njihovih članova dozvoliti da se Uredba o kontroli zakupnine stavi na glasački listić ili da se primeni od strane Orange County-ja gde je uredba nezakonita i nevažeća“, navode udruženja u sudskim spisima.

Ranije ovog meseca, Odbor okružnih komesara Orange County-ja je veoma precizno odobrio uredbu o kontroli stanarine, koja sada ide biračima na odobrenje u novembru. Pravilnik ograničava povećanje zakupnine u višestambenim zgradama na godišnje povećanje indeksa potrošačkih cena. Uredba se ne odnosi na luksuzne jedinice, kuće za jednu porodicu ili iznajmljivanje za odmor.

Prekršitelji uredbe bi mogli da se suoče sa kaznama do 1.000 dolara dnevno za prvi prekršaj, s tim da kazne ne prelaze 15.000 dolara po prekršaju. Stanodavci bi mogli da traže izuzetak od ograničenja pod određenim uslovima.

Prema meri koju su doneli komesari, tražena zakupnina po jedinici u Orange okrugu (Orange County) je porasla sa 1.357 dolara u 2020.godini na 1.697 dolara u 2021.godini, što je najveći rast od 2006.godine, a okrug ima manjak od čak 26.500 stambenih jedinica.

Godinama su iznajmljivači tražili od ove komisije da učini nešto u vezi sa predstojećom vanrednom situacijom u kojoj se trenutno nalazimo“, rekla je Stephanie Porta, suosnivač grupe za socijalnu pravdu Florida Rising, prošlog meseca tokom sastanka komisije. „Korporativni vlasnici, investitori u nekretnine i programeri podižu cene i ostvaruju rekordne profite dok vredni stanovnici Orange okruga dobijaju cenu iz svojih zajednica“.

Grad Miami Beach je 1960tih i 1970tih uveo mere kontrole zakupnine pre nego što je usvojen zakon Floride koji ih ograničava. Uredba Orange okruga bi bila prva takva mera u državi posle decenija. Mere kontrole zakupnine su donete u Kaliforniji i Oregonu, kao i u metro oblastima kao što su St.Paul, Minesota i Portland, Oregon.

Orange okrug je porastao sa 1,1 milion stanovnika na 1,4 miliona stanovnika tokom poslednje decenije, prema popisu iz 2020.godine.

 

Izvor: Fortune.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0