Otpad iz svemirske stanice se vratio na Zemlju i probio kuću na Floridi

Otpad iz svemirske stanice se vratio na Zemlju i probio kuću na Floridi

Trećina Amerikanaca izložena opasnom nivou buke
Zdravstvena zaštita za imigrante bez dokumenata – Evo osnovnih informacija o ovoj važnoj temi
MyProgress: Podnosioci Forme I-485 i Forme I-821 mogu da prate status prijave

Komad smeća koji je odbačen sa Međunarodne svemirske stanice neočekivano je preživeo vatreni povratak iz orbite prošlog meseca i probio krov kuće u Floridi, prema informacijama NASA-e.

Kada je federalna agencija odbacila komad svemirskog otpada težak oko 2.630 kilograma, očekivalo se da će smeće dezintegrisati dok se uranja u atmosferu Zemlje 8. marta.

Međutim, mali komad tereta otprilike veličine pametnog telefona preživeo je – i srušio se u kuću u Naplesu, na Floridi, prošlog meseca, što je NASA potvrdila u saopštenju.

“To je bio strašan zvuk. Skoro je pogodilo mog sina”, rekao je Alejandro Otero, koji se predstavio kao vlasnik kuće, za CNN-ovu partnersku stanicu WINK News u martu, nekoliko dana nakon incidenta. “Bio je u drugoj sobi i sve je čuo.”

Dogašaj je iznenadio NASA-u u pogledu očekivanja o tome šta može a šta ne može preživeti proces povratka u atmosferu, prema izjavi agencije – i to bi moglo imati šire implikacije za buduće napore u odlaganju svemirskog otpada.

Otero je rekao da je prepoznao objekat kao mogući komad svemirskog otpada koji je probio krov njegove kuće.

“Nešto je probilo kuću i napravilo veliku rupu na podu i na plafonu”, objasnio je Otero, koji je rekao da nije bio kod tamo u vreme incidenta. “Veoma sam srećan što niko nije povređen.”

Nakon analize komada otpada u Centru za svemirska istraživanja Kennedy u Floridi, NASA je potvrdila da je zaista reč o komadu odbačenog tereta sa svemirske stanice, prema saopštenju koje je agencija objavila u ponedeljak.

edition.cnn.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0