Otpušteni radnici Twittera i Facebooka mogli bi izgubiti pravo da ostanu u Americi

Otpušteni radnici Twittera i Facebooka mogli bi izgubiti pravo da ostanu u Americi

Pripremite se za nešto niže temperature na Floridi ovog vikenda
Novo pravilo o zabrani pušenja u parkovima i plažama Miami Beach-a stupilo na snagu
Kako je zapravo nastao Hollywood?

Twitter, Meta i drugi tehnološki giganti otpustili su hiljade zaposlenih poslednjih nedelja

Twitter, Meta i drugi tehnološki giganti otpustili su hiljade zaposlenih poslednjih nedelja, ugrožavajući zakonsko pravo stranih radnika da ostanu u Americi.

Tehnološke kompanije se u velikoj meri oslanjaju na strane zaposlene, obično iz dovode u državu sa H-1B vizama, vrstom radne vize koja omogućava američkim kompanijama da zapošljavaju imigrante u specijalizovanim vrstama zanimanja.

Kada zaposleni sa H-1B vizom bude otpušten, oni imaju 60 dana ili da napuste Sjedinjene Države i vrate se u svoju matičnu državu, nađu drugu kompaniju koja će ih sponzorisati za H-1B vizu ili promene svoj status u drugi tip vize.

Na Twitter-u je do 670 zaposlenih, ili 8% od 7.500 radnika kompanije, zaposleno sa H-1B vizom. Elon Musk, koji je nedavno preuzeo kontrolu nad Twitter-om, i sam je došao u Sjedinjene Države kao međunarodni student pre nego što je prešao na H1-B vizu.

Izvršni direktor Meta-e, Mark Zuckerberg je prizano u izjavi da su otpuštanja bila „posebno teška“ za one sa radnim vizama.

Postoji otkazni rok pre raskida ugovora i neki grejs periodi za vizu, što znači da će svi imati vremena da naprave planove i prođu kroz svoj imigracioni status što je bolje moguće“, rekao je Zuckerberg. „Imamo posvećene stručnjake za imigraciju koji će vam pomoći da vas vode na osnovu onoga što vama i vašoj porodici treba“.

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0