Ova 4 koraka vam mogu pomoći da izaberete najbolju kreditnu karticu za vas u Americi

Ova 4 koraka vam mogu pomoći da izaberete najbolju kreditnu karticu za vas u Americi

Property Tax – Porez na imovinu u Americi. Sve što treba da znate
Intervju više neće biti potreban za ove američke vize
Stejt department neće zvati na intervju skoro 50.000 imigranata

Pronalaženje prave kreditne kartice je pola umetnost – pola nauka!

Nijedna kreditna kartica nije bolja od svih ostalih u svim kategorijama – ili za sve ljude. Ali razumevanjem svojih opcija i postavljanjem pravih pitanja možete pronaći karticu koja najbolje odgovara vašim potrošačkim navikama i kreditnoj situaciji.

Pogledajte ovih nekoliko jednostavnih koraka kako bi vam pomogli u odluci i odabiru najbolje kreditne kartice!

 

 1. Proverite svoje kreditno stanje

Proverite svoje stanje i utvrdite za koje ponude ste poželjan kandidat. Što je bolji vaš kreditni rezultat, odnosno stanje, veća je šansa da vam se odobre kartice sa većim povlasticama.

 • NerdWallet nudi besplatan pristup vašim kreditnim rezultatima
 • Mnogi izdavaoci kreditnih kartica daju vlasnicima kartica besplatne FICO provere
 • Tri glavna kreditna biroa (Experian, Equifax i TransUnion) daju opciju da proverite vaš kreditni skor besplatno

Ako vaš skor nije onakav kakav ste očekivali, proverite kreditne izveštaje kako biste ustanovili gde je problem. Nakon toga, možete početi da smišljate nove načine da poboljšate svoj kreditni balans, od promena navika trošenja do ustanovljenja potencijalne greške. Savezni zakon vam daje jednu besplatnu kopiju vašeg kreditnog izveštaja iz svakog od tri glavna biroa, svakih 12 meseci. Svoje besplatne izveštaje možete nabaviti na AnnualCreditReport.com, federalno ovlašćenom sajtu.

 

 1. Utvrdite koja vrsta kreditne kartice vam je potrebna

Postoji tri vrste kreditnih kartica:

 • Kartice koje vam pomažu da poboljšate kreditnu sposobnost kada je ograničena ili oštećena
 • Kartice koje vam štede novac na kamatama
 • Kartice koje donose nagrade

Najbolja kartica za vas je ona sa karakteristikama dizajniramim da zadovolje vaše određene potrebe. Ako, na primer, ne putujete mnogo, tada vam najbolja kartica za putovanja neće puno pomoći.

Ako želite da izgradite ili povratite kredit: studentska ili osigurana kreditna kartica

Studentske kreditne kartice, neosigurane kartice namenjene studentima koji su novi kada je kredit u pitanju, su lakša opcija jer se za njih lakše može kvalifikovati u odnosu na druge vrste kartica, kao i osigurane kreditne kartice za koje je obično potreban depozit od $200 ili više. Depozit vam se vraća kada se račun nadogradi ili zatvori u pozitivnom saldu.

Ako želite uštedeti na kamati: niske kamate u vidu 0% ili kartica za prenos stanja

Kartica sa uvodnom stopom od 0% i stalnim niskim kamatama mogla bi vam odgovarati ako planirate da koristite kreditnu karticu u slučaju nužde ili ako imate neredovne prihode i stanje na računu. Ponuda z aprenos balansa vam može pomoći da beskamatno isplatite dug sa visokom kamatom. Imajte na umu da je ove ponude teže naći ako imate prosečnu ili lošu kreditnu sposobnost.

Ako želite da zaradite nagrade: nagrade, putovanja ili povraćaj novca

Nagradna kreditna kartica može poslužiti ako svaki mesec isplaćujete svoje stanje u celosti i nikada ne podležete kamatama. Ove kartice obično imaju više godišnje kamatne stope ali nude veće bonuse za registraciju i daju vam bodove, milje ili povraćaj novca za svaki dolar koji potrošite.

 1. Suzite svoj izbore postavljajući prava pitanja

Posetite sajt NerdWallet-a i potražite pretragu radi upoređivanja kreditnih kartica i potražite vrstu kreditne kartice koju tražite, filtrirajući rezultate prema vašoj kreditnoj oceni i mesečnoj potrošnji. Dok prolazite kroz najbolje odabire, razmotrite sledeća pitanja.

Za studentske i osigurane kartice:

 • Da li će mi ova kartica pomoći da izgradim kredit? Potražite karticu koja prijavljuje plaćanja sa vaše kreditne kartice u tri glavna kreditna biroa. Mnoge osigurane kartice to ne rade.
 • Koliko košta otvaranje računa, uključujući godišnju naknadu? Nagrade na ovim karticama uglavnom nisu dovoljno visoke da bi se mogla opravdati godišnja naknada. Osim ako imate veoma lošu kreditnu sposobnost, verovatno ćete moći da izbegnete ovaj trošak. Za osigurane kartice, što je niži depozit, to je bolje, iako je vaš kreditni limit možda direktno vezan za iznos depozita.
 • Mogu li kasnije da pređem na bolju karticu? Izaberite karticu koja će vam omogućiti da izgradite kredit i nadogradite karticu sa konkurentnijim uslovima. To vam olakšava da vam kartica duže ostane otvorena, dugoročno povećavajući prosečnu starost računa.

Za niske kamate, 0% godišnje stope ili prenos bilansa:

 • Koliko traje period godišnje stope od 0% i kolika je tekuća godišnja kamatna stopa? Potražite karticu koja vam daje dovoljno vremena da beskamatno otplatite dug. Ako planirate da imate balans tokom nekoliko godina, razmislite o kreditnoj kartici sa niskim trajanjem godišnje kamate.
 • Kakva je politika prenosa stanja na kartici? Ako vršite prenos stanja, potražite naknade za prenos stanja na kartici. Saznajte koje vrste duga možete da prebacite i da li postoji ograničenje za iznos koji možete preći. Imajte na umu da se godišnja kamatna stopa za prenos stanja na kartici može razlikovati od godišnje kamatne stope za kupovinu.
 • Da li kartica nudi nagrade? Ako tražite samo nekoliko meseci godišnje kamatne stope u iznosu od 0% – možda umesto bonusa za registraciju – možete da pronađete karticu koja takođe dodeljuje tekuće nagrade takođe.

Za nagrade, putovanja ili povraćaj novca:

 • Kako da potrošim svoj novac? Potražite karticu koja donosi najviše nagrada za kategorije na koje najviše trošite. Ako ste veliki potrošač, razmislite o uzimanju kartice sa godišnjom naknadom ako bi vaša zarada premašivala troškove. Ako planirate da koristite karticu u inostranstvu, potražite karticu bez inostranih naknada za transakcije i mogućnost čipa i PIN-a, umesto tehnologije čipa i potpisa koja je standardna u Sjedinjenim Državama. To važi i za druge vrste kartica.
 • Koliko je komplikovana ova kreditna kartica? Ako ne želite da se zadovoljite sa ogarničenom dostupnošću mesta kada je nagrađivanje u pitanju, ograničenjima potrošnje, rotirajućim bonus nagradama i nivoima lojalnosti, razmislite o kartici sa paušalnim povraćajima gotovine.
 • Koliko brzo ću zaraditi nagrade i koliko one vrede? Pročitajte procene nagrada NerdWallet-a kako biste pronašli odgovore na ova pitanja.

 

 1. Prijavite se za karticu koja vam nudi najveću ukupnu vrednost

Sužavanje izbora je jednostavniji deo ali odlučivanje između dve ili tri slične kartice može biti biti dosta komplikovanije. Ako ste već pronašli jasnog pobednika nakon koraka br.3, to je verovatno pravi izbor. Ako ne, vreme je za taj brejk rundu!

Pažljivo razmotrite razlike. Pošto su ostale vrednosti jednake, evo nekoliko faktora koji mogu izdvojiti neku od kartica od svih ostalih:

 

Za studentske i osigurane kartice:

 • Kreditni limit se automatski povećava. Neke kartice vam omogućuju da povećate limit nakon nekoliko uzastopnih plaćanja na vreme.
 • Kamata na vaš depozit. Neke osigurane kartice omogućuju da vam vaš depozit zarađuje određenu količinu novca.

Za niske kamate, 0% godišnje stope ili prenos bilansa:

 • Planer isplate duga. Neki izdavaoci vam omogućavaju da napravite sopstveni plan isplate duga na online portalu, što je dragocen alat ako je vaš dug veliki.
 • Bez zakasnelih naknada ili penala. Određene kartice se odriču ovih troškova. Ako zaostanete u plaćanju, ovo bi vam dobro došlo.

Za nagrade, putovanja ili povraćaj novca:

 • Smanjiti potrebnu potrošnju. Što manje treba da potrošite kako biste se kvalifikovali za bonus za registraciju, to bolje.
 • Nema datuma isteka nagrada. Na nekim karticama možete koristiti nagrade sve dok držite karticu otvorenom.

Kada konačno odaberete karticu, imajte na umu da u svoju prijavu možete uključiti sav prihod kojem imate razuman pristup, ne samo lični prihod. Za studente to može uključivati novac od stipendija, školarina jili dodataka od roditelja. Za ostale, to može biti prihod od partnera ili supružnika.

U redu, pronašli ste svoju kreditnu karticu. Šta je sledeće?

Izbor najbolje kreditne kartice je važna odluka ali ne zaustavljajte se na tome. Koristite svoju karticu na pravi način da za svoj novac dobijete najviše. Ako pokušavate da uspostavite svoj kredit, platite račun u potpunosti svakog meseca i ne koristite previše svog dostupnog kredita. Držite se svog plana isplae duga ako ste sklopili ugovor o godišnjoj kamatnoj stopi od 0%. A ako pokušavate da skupite nagrade, koristite karticu za svakodnevne kupovine i plaćajte račun u celosti svakog meseca.

Kreditna kartica koju odaberete treba da vam pomogne da ostvarite svoje finansijske ciljeve na najpristupačniji i najefikasniji mogući način, bilo da pokušavate izgradite svoj kredit, pozajmite novac ili zaradite nagrade. Ne pristajte na manje!

 

Izvor: Nerd Wallet

COMMENTS

WORDPRESS: 0