Ovi legendarni automobili sledeće godine odlaze u istoriju i nestaju sa američkog tržišta

Ovi legendarni automobili sledeće godine odlaze u istoriju i nestaju sa američkog tržišta

Kako da otvorite kompaniju i pokrenete svoj biznis na Floridi
Sve što treba da znate prilikom iznajmljivanju stana u Majamiju!
Parkovi i rekreativni sadržaji širom grada Majamija ponovo su otvoreni

Od kultnih muscle automobila poput Dodge Charger-a i Challenger-a do električnih vozila poput Chevrolet Bolt-a, nekoliko modela će biti povučeno iz proizvodnje za 2024. godinu.

Razlog za prestanak proizvodnje mnogih ovih modela? Pomeranje ka električnim vozilima, prema rečima Vila Kaufmana, urednika vesti na sajtu za istraživanje automobila Edmunds.

Dodge Charger i Challenger

Dodge će prestati da proizvodi Charger i Challenger – dva popularna muscle automobila – pre kraja godine, prema nedavnoj izjavi matične kompanije Stellantis.

Modeli su godinama doživljavali ogroman uspeh, pri čemu je Challenger proglašen za broj 1 muscle automobil u zemlji 2021. godine. Izvršni direktor brenda Dodge, Tim Kuniskis, rekao je da kraj vožnje ovih automobila označava “početak sjajne nove elektrifikovane budućnosti”, jer Stellanis planira da do 2030. godine 50% svoje prodaje putničkih automobila i lakih kamiona u SAD ostvari putem električnih vozila.

“Ovo je zaista veliki trenutak. To je dosta poznati američki muscle automobil koji prelazi sa benzina na struju”, rekao je Kaufman. Audi R8 i TT takođe odlaze, jer Audi radi na tome da postane potpuno električna kompanija do 2033. godine.

The Audi TT, which premiered in 1998, will be phased out by the end of the year as the compact two-door coupe and roadster segments shrink worldwide.

Audi R8 and TT

R8, koji je predstavljen 2006. godine, više neće biti dostupan u SAD do kraja godine, prema portparolu Audi of America, Marku Dahncke-u. Nema električnog naslednika ovog automobila, ali Dahncke je rekao da Audi “istražuje opcije šta bi to moglo biti”.

“Za sada, potpuno električni performance automobil RS e-tron GT je zvezda naše e-tron postave, ali on ne zamenjuje R8”, rekao je Dahncke.

TT, koji je premijerno prikazan 1998. godine, biće povučen iz proizvodnje do kraja godine kako segmenti kompaktnih dvovratnih kupea i roadstera postaju manji širom sveta.

A 2022 Kia Stinger. The fastback sedan was first introduced in the U.S. as a 2019 model.

Kia Stinger

Kia će okončati proizvodnju Stinger-a, sedan fastback modela koji je prvi put predstavljen u SAD-u kao model za 2019. godinu, nakon modela 2023. godine. U zemlji je prodato više od 65.000 Stinger sedana.

“Iako je došao kraj za Stinger, njegov nasleđe živi kroz naše inovativne proizvode, kako postojeće, tako i buduće”, rekao je izvršni direktor Kia America, Steven Center, u izjavi u aprilu.

A 2019 Nissan Maxima. Forty-two years after its debut, Nissan is halting production of the Maxima in mid-2023.

Nissan Maxima

Četrdeset dve godine nakon svog debija, Nissan zaustavlja proizvodnju Maxime sredinom 2023. godine.

Portparol Ashli Bobo je rekao da je odluka doneta zbog prioritizacije električnih vozila u Nissanu, s obzirom na to da se očekuje da će 40% prodaje Nissan vozila biti potpuno električno do 2030. godine.

“To ima smisla za njih da se više fokusiraju na električne SUV-ove u ovom trenutku”, rekao je Kaufman. “Maxima nije dobro prodavana, Altima i Sentra su je nadmašili u prodaji. Velike limuzine su uopšte nestale jer kupci gravitiraju prema SUV vozilima.”

A 2023 Bolt EV. General Motors is ending production of the model at the end of 2023.

Chevrolet Bolt i Bolt EUV

Jedan od najpoznatijih brendova električnih automobila je na izlaznim vratima. Iznenadjujuće, razlog za to je veći fokus industrije na električna vozila, rekao je Kaufman.

Generalni direktor General Motorsa, Meri Barra, u aprilu je potvrdila da će kompanija prestati proizvodnju Chevrolet Bolt i Bolt EUV modela do kraja 2023. godine nakon rekordnih prodaja u prvom kvartalu.

Kaufman je primetio da GM možda pokušava ubrzati proizvodnju nekih drugih EV modela tako što će ukloniti Bolt modele iz svoje ponude.

“Moraju se fokusirati na izgradnju baterija za ove druge segmente, veće SUV-ove i kamione koji zahtevaju veće baterije”, rekao je Kaufman. “Ironično, električni automobil postaje žrtva tranzicije ka električnim vozilima.”

USA Today

COMMENTS

WORDPRESS: 0