Ovih 11 gradova su trenutno najjeftinija mesta za život u Americi

Ovih 11 gradova su trenutno najjeftinija mesta za život u Americi

Upis međunarodnih studenata na američke koledže se vratio na nivoe pre pandemije
Amerika danas obeležava “Dan Predsednika”
Evo kako bi zatvaranje vlade uticalo na građane i federalne službe širom Amerike

Pandemija je podstakla mnoge Amerikance da razmotre ono što im je najvažnije: ravnotežu između posla i privatnog života, dovoljno otvorenog prostora nakon što su bili zatvoreni tokom karantina, zajednica – lista se nastavlja.

Nedavni izveštaj navodi najjeftinija mesta za život od 2021.godine. Nije iznenađujuće da su svi gradovi udaljeni od obala, ali ono što im je zajedničko su neverovatne umetničke scene, dobar noćni život, razni načini uživanja na otvorenom i visok kvalitet života. Najmanje pet ima i najjeftinija pića u zemlji. Bonus! Kada razmišljate o sledećem mestu za preseljenje, ovi gradovi će čekati da vam požele dobrodošlicu.

#1 Wichita, KS

Wichita, KS

Sa srednjom rentom od 500 dolara mesečno i srednjom cenom kće od 147.700 dolara, Wichita je najjeftinije mesto za život u Americi. Stanovnici ovde lakše dišu samo živeći ovde. Zagađenost vazduha ovde je 95% bolja od ostatka zemlje, pa otuda i njen naziv „vazdušna prestonica sveta“. Postoji nekoliko načina da se aktivirate ili uživate na otvorenom, uključujući vožnju biciklom po jednoj od više od 100 staza, posetu jednom od skoro 200 parkova ili čak da svratite do jednog od kamiona sa hranom za prelep ugođaj i jeftinu cenu.

#2 Columbus, OH

Columbus, OH

U slučaju da ste propustili, pročula se vest da je Ohajo – kul. Uz srednji zakup studia od 650 dolara mesečno, imaćete nešto dodatnog novca da istražite šta Kolumbo može da ponudi. Za početak, konzervatorijum i botanička bašta Franklin Park imaju najveću privatnu kolekciju Chihuly stakla. Od januara do oktobra Chihuly Nights preuzima vođstvo. Ovo programiranje kada padne mrak je uključeno u ulaznicu od 19 dolara i omogućava gostima da lutaju kroz bašte kako bi videli staklo osvetljeno  među biomima i kolekcijom biljaka Konzervatorijuma.

Topiary park je neobična ekskurzija  u centru grada na otvorenom koja spaja umetnost i prirodu, gde možete da se osećate kao da idete na piknik na slici – posebno u okviru kultrnog Nedeljnog popodneva na ostrvu La Grande Jatte George Seurat-a.  Obavezno svratite u popularno Nemačko selo, istorijsko naselje koje datira iz 1800-tih kada su se nemački imigranti naselili ovde. Postoji nekoliko nemačkih restorana koje možete proveriti i pratiti tako što ćete kupiti kuglu sladoleda u Jeni’s Ice Cream, original Kolumbus.

#3 Albuquerque, NM

Albuquerque, NM

Albuquerque je očaravajući i zapanjujući. Jedna od najboljih stvari u Novom Meksiku su zalasci Sunca, a ovaj grad nije izuzetak. Stanovnici uživaju u oko 300 sunčanih dana i plavog neba svake godine, a Sandias planine na istoku postaju ružičaste od lubenice u sumrak. Grad se nalazi na 5.000 stopa iznad nivoa mora, a jedan od najboljih načina da uživate u pejzažu je Sandia Peak tramvajem. Povratne karte za odrasle koštaju 29 dolara za 15-minutno putovanje dok se jahači penju do planinskog vrha od 10.378 stopa, a pet uspavanih vulkana na zapadnoj strani zaokružuju magičnu prirodu. Skoro savršeni vremenski uslovi u Albuquerque-u ga čine odličnom lokacijom za letenje balonom, a čak odražava i međunarodni festival svake godine.

Što se tiče besplatnih i jefitnih stvari koje treba raditi bliže zemlji, KiMo teatar ima bogatu istoriju, sa arhitekturom utopljenom u Pueblo Deco stilu, a program uključuje sve, od baleta i filmskih projekcija do diskusija sa umetnicima i koncerata. Istorijski put 66 je takođe u blizini, a na određenom delu starog autoputa, put jednostavno peva! Nazvan Muzički autoput i instaliran 2014.godine kao deo partnerstva između Ministarstva saobraćaja  Novog Meksika i kanala National Geographic, podstiče vozače da poštuju ograničenje brzine.

#4 Oklahoma City, OK

Oklahoma City, OK

Zajedno sa susedom Wichitom na severu, Oklahoma City je bio popularan među mladim ljudima koji beže iz većih gradova zbog visokih plata i niskih troškova života. Putovanje po gradu je lako, a većina putovanja traje samo 20 minuta. Niski porezi na imovinu omogućavaju Oklahoma City-ju niske troškove života, a u retkim slučajevima može biti jeftinija za kupovinu: kuća sa jednom spavaćom sobom može koštati čak 77.000 dolara. Upoznajte grad učeći o njegovoj ponosnoj kaubojskoj istoriji, počevši od Nacionalnog muzeja kauboja i zapadnog nasleđa. Ono što je započelo život kao kaubojska kuća slavnih proširilo se u renovirani muzej koji naglašava istoriju, kulturu i umetnost. U Historic Stockyards City-ju se nalazi Rodeo Opry, gde možete prisustvovati posebnoj vrsti show-a.

Postoji nekoliko drugih jedinstvenih muzeja za istraživanje, uključujući Muzej američkih golubova, Muzej žena pilota iz 99-tih i Muzej američkog bendža. OKC je dom tri glavna umetnička festivala, sa jedinstvenom saradničkom Factory Obscura koja stvara impresivna iskustva. Konačno, Mix-Tape Experience je instalacija od 6.000 kvadratnih stopa koje istražuje emocije koje se osete kada primite mix kasetu. Pripremite se za preopterećenje nostalgijom.

#5 Milwaukee, WI

Milwaukee, WI

Kao i mnogi drugi gradovi na listi, Milvaukee ima sjajnu ravnoteću između posla i privatnog života, širok pristup prirodi i odličnu hranu. Pod nadimkom „Brew City“, možete računati na dobro pivo, čuven esireve iz Wisconsin-a i festivale. Najveći svetski izbor sira iz Wisconsin-a se čeka u Wisconsin Cheese Mart-u. Dok Muzej umetnosti u Milwaukee-ju ima impresivna dela za posmatranje, sama arhitektura je umetničko delo. Španski arhitekta Santiago Calatrava, poznat po Oculus-u u New York-u i Gradu umetnosti i nauke u Valensiji u Španiji, izgradio je paviljon Quadracci na licu mesta koji uključuje pešački viseći most, 90 stopa visok plafon i pokretni solarni panel sa rasponom krila od 217 stopa koji se otvara i savija dva puta dnevno.

Još jedna arhitektonska obavezna poseta je Pabst muzej. Bivši dom osnivača pivare Pabst, kapetana Frederick Pabst-a, je završen 1892.godine i odličan je primer izgradnje pozlaćenog doba. Milwaukee je poznat i kao grad festivala. Najveći svetski muzički festival, Summerfest, održava se dve nedelje u oktobru.

#6 Kansas City, MO

Kansas City, MO

Opšte je poznato da Kansas City ima neke od najboljih roštilja u državi (postoji više od 100 restorana sa roštilja koje možete izabrati) i nekoliko odličnih zanatskih pivara, ali grad na srednjem zapadu takođe ima sjajnu umetnost. Ponekad nazivan KCMO ili KC, Kansas City je dom svetski poznatog muzeja Nleson Atkins-a. Skoro 90 godina stara ustanova čuva 35.000 dela, koja su dostupna javnosti za besplatno gledanje. Njegovi prednji i zadnji travnjaci su takođe ukrašeni najvećim svetskim lopticama za bagminton. Dizajnirani i kreirani od strane švedskih umetnika Claes Oldenburg-a i Coosje Van Bruggen, delovi od aluminijuma i fiberglass-a su postavljeni 1994.godine.

Idite na sever do besplatnog centra za posetioce Hallmark da biste videli interaktivne displeje i eksponate koji proslavljaju više od 100 godina istorije kompanije za čestitke. Obratite pažnju na dizajne koje je izložio španski umetnik Salvador Dali iz saradnje kansih 1940tih i 1950tih. Proverite ponovo u proleće 2022.godine kada će renoviranje centra biti završeno i ponovo otvoreno za javnost.

#7 El Paso, TX

El Paso, TX

El Paso spada u tri najbolja jeftina grada za život i jedan je od najbezbednijih i najsunčanijih u Sjedinjenim Državama. Možda je to zbog svih duhova? El Paso je takođe navodno uklet, što nije previše šokantno za grad osnovan 1680.godine. Groblje Concordia ima 60.000 ljudi, a unutar njega se nalazi i Buffalo Soldier Memorial, gde je položeno najmanje 40 afroameričkih vojnika iz kasnih 1800tih da počivaju jer su se borili na samim granicama. Iskoristite dan i isprobajte Istorijsku stazu dugu 9 milja nazvanu po tri misije – Ysleta, Socorro i San Elizario Chapel misiji – koje datiraju iz 1600tih godina.

El Paso takođe ima nadolazeću kulinarsku scenu, sa fantastičnim vinogradom u srcu. Vinogradi Zin Valle su otvoreni u ranim godinama, 500 godina nakon što su prvi španski misionari osnovali prvi vinograd u Severnoj Americi u blizini. U vinariji goste očekuju tri besplatne degustacije, čaše vina od 6 dolara i daske za jelo od 25 dolara.

#8 Arlington, TX

Ovaj grad u Teksasu se nalazi između Dallas-a i Fort Worth-a i ima oko 400.000 stanovnika. arlington je prilično pristupačniji od svojih suseda, ali njegova lokacija ga čini najboljim za uštedu novca i uživanje u svim stvarima koje njegovi veći susedi mogu da ponude. Međutim, u ovom relativno mladom gradu ima mnogo zabavnih stvari (prosečna starost Arlingtona je 32 godine). Volite kuglanje i istoriju? Zatim morate posetiti Međunarodni muzej kuglanja i Kuću slavnih, gde posetioci mogu da saznaju o 5.000 godina istorije kuglanja koja se proteže do svog porekla u drevnom Egiptu. Postoji čak i sjajna metalna skulptura za kuglanje od 20 stopa da pozdravi posetioce na ulazu. U blizini se nalazi prvi Six Flags koji je otvoren 1961.godine.

Noviji dodatak gradu je Symphony Arlington. Pojedinačne karte počinju od 15 dolara, a sezonska propusnica je dostupna već od 90 dolara. Ne možete ići u Teksas i ne jesti Tek-Mek, pa zatim obavezno idite u Mariano’s Hacienda i uživajte u queso-u, punjenim halapenjosima, tortilja supi i nekoliko opcija kesadilji, falutas y mas za 20 do 25 dolara.

#9 Colorado Springs, CO

Colorado Springs, CO

Dok se čini da je Denver najviše u centru pažnje, Colorado Springs tiho pobeđuje. Iako je prosečna cena zakupa studija 875 dolara, ovo mesto ima dosta toga: snažan osećaj zajedništva, pogodno je za kućne ljubimce, a biti u formi je prioritet za mnoge. Sa beskrajnim stazama, padovima i skoro savršenim vremenskim tokom cele godine, to je lako učiniti. Pikes Peak je najpoznatija znamenitost u ovoj oblasti, sa opcijom da sa automobilom pređete 14.000 stopa i uživate u tome ili krenete Broadmoor’s Manitou i Pikes Peak Cog železnicom za sporiju vožnju kroz prirodu. Jedina mana je što imate samo 40 minuta na vrhu pre nego što se vratite nazad. Čudo koje je napravio čovek je Royal Gorge Bridge Park sa najvišim visećim mostom u zemlji, izgrađen 1929.godine. pristup parku je 25 dolara, a prelazak preko mosta može potrajati od 5 do 15 minuta ako hodate bez zaustavljanja. Držite patike na sebi i idite zapadno od grada do naselja Manitou Cliff Dwellings, koja se sastoji od ruševina starih od 800 do 1000 godina koje su prvi put otvorene za javnost 1907.godine. Gosti mogu da istraže ruševine za 12 dolara po odrasloj osobi. Muzeji sadrže grnčariju, nakit, alate, oružje i druge drevne artifekte.

Nakon toga, dok šetate Manitou Springs-om, probajte vodu po kojoj je grad dobio ime. Indijanci koji su naselili ovu oblast su verovali da je isceliteljski duh Manitou-a u izvorima. Danas javne česme vode u svih osam prirodnnih izvora. Prošle godine, besplatna muzika se vratila u region u obliku Klasičnih utoraka sa muzikom članova Filharmonije Colorado Springs-a, serije First & Main Concert Series, Jazz in the Garden, Pikes Peak Jazz i Swing Society’s Jazz u parkovima.

#10 Louisville, KY

Louisville, KY

Svi znaju za Kentucky Derby, Mint Juleps i burbon, ali Louisville takođe ima niske troškove života i prilično strašan noćni život. Pre nego što izađete, obavezno obložite stomak sa Luousville-ovom kulinarskom tvrdnjom o slavi, The Hot Brown-om. Izmišljen u znamenitom The Brown hotelu 1920tih, The Hot Brown je otvoreni sendvič od pečene ćuretine na tostiranim tačkama sa slaninom i Mornay sosem. To će vas koštati 25 dolara, da ga dobijete direktno iz izvora. Kokteli koštaju oko 8 dolara u proseku širom grada, a ima i puno odličnih barova. Probajte Garage bar, radoznali bar ugrađen u staru servisnu stanicu. Postoji nekoliko destilerija koje možete posetiti za potpuno iskustvo burbona, uključujući Bulleit, Evan Williams i Buffalo Trace.

Odajte poštovanje pukovniku Sandersu, legendarnom osnivaču Kentucky Fried Chicken-a, sahranjenom na groblju Cave Hill. Čak je postao običaj da se na njegovom grobu ostavljaju paketići kečapa! Za ljubitelje bejzbola ili samo ljude koji su znatiželjni kako stvari funkcionišu, posetite Louisville Slugger muzej i fabriku za 18 dolara.

#11 Tuscon, AZ

Tucson, AZ

Ekstremno vreme utiče na delove zemlje (i sveta) kao nikad ranije, ali novi vlasnici kuća u Tusonu u Arizoni mogu biti mirni: grad je praktično bez prirodnih katastrofa. I kao vrhunac, u Tusonu ima manje grešaka, što je uvek dobra stvar. Dodajte planine, skoro nulte nivoe vlažnosti i ljubazne ljude i počinje da zvuči kao raj. Tuson je dom kulturnog kaktusa Saguaro, a poseta nacionalnom parku Saguaro je obavezna. Sva flora i fauna u parku je zaštićena tako da nije dozvoljeno dodirivanje; nemojte ni pomišljati da izvadite kamen iz parka. Ne brinite, jer Tuscon Mineral i Gem World imaju više od 100.000 minerala kojima se može diviti u svojoj prodavnici kamena i muzeju. Milenijalci i ljudi iz generacije X određenog uzrasta će poželeti da svrate u fabriku Lisa Frank na Lisa Frank Avenue. Nema dostupnog ulaz, ali je eksterijer zgrade pravi zapanjujući izgled.

Tuscon je takođe postao dom mnogih umetnika koji stvaraju radove velikom brzinom. Pogledajte Philabaum Glass galeriju i studio, jedinu staklenu galeriju u Južnoj Arizoni koja prikazuje rad umetnika iz Tusona, Tom Philabaum-a i drugih poznatih duvača stakla.

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0