Ovim američkim gradovima preti nestanak do 2100.godine

Ovim američkim gradovima preti nestanak do 2100.godine

Svečano otvoren prvi snežni park na Floridi
Najbogatijih 5% Amerikanaca ne plate 307 milijardi poreza svake godine – izveštava Ministarstvo finansija
Da li nas očekuje novi stimulativni ček od 1200$ ili neki drugi način pomoći?

Sjedinjene Države doživljavaju jedan od najbržih porasta nivoa mora na svetu, a mnogi poznati gradovi duž obala takođe su izloženi jakim olujama. Ovih osam gradova koji su podložni poplavama usled uticaja klimatskih promena najverovatnije će nestati do 2100. godine.

#1 Atlantic City, New Jersey

Atlantic city climate change

Uragan Sandy opustošio je Atlantik Siti do šokantnog nereda 2012. godine, poplavivši 70% do 80% grada. Neka područja su bila 8 stopa utopljena u srcu oluje, dok je ljupko šetalište ostalo u neredu od drvenih dasaka i peska. Građani su gazili po dubokoj vodi nakon “oluje koja se dešavala jednom u 700 godina” koja je bila predosećaj za pojavu efekata klimatskih promena. Predviđa se da će u Atlantik Sitiju u bliskoj budućnosti biti sve češće i jače oluje, sa verovatnoćom da će se utopiti do 2100. godine.

Polovina useljive države mogla bi biti pod vodom, a više od jedne trećine gradskih domova moglo bi se suočiti sa poplavama, sa materijalnom štetom od 1,1 milijardu dolara do 2060. Do 2100.godine, Atlantik Siti bi mogao biti Atlantik, sa 93% useljive zemlje potopljeno i preko polovine ugroženih kuća. Da stvar bude gora, veliki porast nivoa mora polako zahvata grad.

#2 Charleston, South Carolina

Charleston climate change

Prosperitetnom gradu sa oko 150.000 građana danas je suđeno da do 2050.godine postane „poluutopljeni grad duhova“, sa 64.000 stanovnika koji će se suočiti sa obalnim poplavama u roku od jednog veka. Do 2100.godine, skoro 60% zemljišta pogodnog za život moglo bi biti pod vodom, a više od trećine stanovništva u opasnosti. Prema trenutnim trendovima, naučnici predviđaju da će najbolji slučaj izbrisati netaknute plaže u Čarlstonu sa prelepim vilama do 2060. godine, uz imovinsku štetu od 2,1 milijardu dolara.

Bilo je više scenarija „sudnjeg dana“ izazvanih globalnim zagrevanjem, uključujući Goodel-ov Majami i Money.co.uk-ov prikaz napola utopljenog Kipa slobode. Charleston City Paper je preuzeo ideju o slikanju verovatne budućnosti grada i pokrenuo je u članku iz 2007.godine. U njemu se pominju prelepi prozori sa staklenim zubima katedrale Svetog Mihaila ispod srušenog zvonika sa čamcem koji je plutao, a koji bi svoju poslednju službu održao 2053. godine, na svoju 300. godišnjicu. Uz ubrzavanje efekata globalnog zagrevanja, distopija je na putu da postane stvarnost.

#3 Houston, Texas

Houston climate change flooding

Mega-industrijski-opolis“ je žrtva preteranog crpljenja vode, pri čemu mnoga područja potonu dva inča svake godine. Promena pritiska i zapremine usled pumpanja podzemne vode dovodi do potonuća zemljišta. Pored ljudskog razvoja, Hjuston je podložan klimatskim promenama i verovatno će ozbiljno patiti od čestih oluja i uragana. Ovaj grad koji je već tonuo bi jednostavno podlegao pod dodatnim pritiskom.

Niski grad u unutrašnjosti udaljen od obale je ranjiv na ogromne poplave od uragana. Trajno iskustvo uragana Harvey oštetilo je 135.000 domova i raselilo oko 30.000 ljudi. Zbog mnogih slabih tačaka Hjustona postoji velika verovatnoća da će delovi grada u budućnosti biti češće poplavljeni i nepovratno pod vodom do 2100.godine.

#4 Miami Beach, Florida

Miami Beach climate change

Prema nedavnim izvorima, Miami Beach je u većoj opasnosti od bilo koje druge nacionalne obalne zajednice da nestane do kraja veka. Jeff Goodel predviđa zastrašujuću distopiju u kojoj je Južna Florida ostavljena „mokrom, ranjivom i pod bankrotom“ samo na stopi porasta nivoa mora. Morski zidovi i uzdignute zgrade ne bi se takmičile sa ljutim morem, a s obzirom da država nije u stanju da daje 100 miliona dolara godišnje za dopunu peska, poznate plaže Južne Floride, od Majami Biča do Jupitera, rizikuju da postanu niz krševitih krečnjačkih stena .

Unija zabrinutih naučnika kaže da je 12.000 domova vrednih 6,4 milijarde dolara na ostrvskom gradu Miami Beach-u podložno hroničnim poplavama u roku od 30 godina. Do 2060.godine, 59% zemljišta pogodnog za život biće pod vodom, sa 19,3 milijarde dolara postojeće imovine u opasnosti. Do 2100. godine 94,1% će biti pod vodom, a 75% kuća će se suočiti sa rizikom od poplava. Porast nivoa mora zapečatiće sudbinu omiljene letnje destinacije nacije, South Beach, zajedno sa svojim istorijski poznatim hotelom Fountainbleu.

#5 New Orleans, Louisiana

nEW Orleans climate change

Prema The Lens, neprofitnom izvoru vesti, Luizijana će se verovatno suočiti sa najvišim porastom nivoa mora u svetu, a glavni kandidat Nju Orleansa će nestati do 2100.godine. Grad je pretrpeo veliku štetu od uragana Katrina 2005.godine. Sada, „Mardi Gras, French Quarter, and NOLA’s jazz” scena je u senci mora koje napreduje, i promenljivog vremena. Prema trenutnim trendovima, “Big Easy” će lako potopiti 4,3 stope do kraja veka.

Grad se nalazi na delti reke, sa nekim područjima 15 stopa ispod mora i tonu za 2 inča godišnje, prema NASA-i. Naučnici predviđaju da jake i česte oluje mogu doneti sudnji dan čak i pre nego što more sustigne grad. Visoko napredna odbrana nasipa Nju Orleansa od poplava bila bi nemoćna protiv udara iz vazduha nalik Katrini, dok su močvare koje su nekada štitile grad uništene ljudskom aktivnošću. Grad, ranjiv sa svih strana, stoga je „na putu da bude pod vodom do 2100. godine“.

#6 Boston, Massachusetts

Boston climate change

Ekstremne vrućine, kiša i sneg već utiču na život u ovom mega gradu u Americi. Prema izveštaju, iako dnevne promene nivoa mora možda neće biti odmah primetne, promene u obrascima poplava već pomalo utiču na Boston. Očekuje se da će ekstremne poplave pogoditi grad u narednim godinama, a zalihe podzemne vode bi mogle pasti za 18% do 2050.godine. Manje snežnih padavina i veća potražnja za vodom zbog toplijeg vremena bili bi krivci za ovaj pad nivoa vode. Kako bi odgovorila na predstojeće izazove, gradska vlada je postavila plan Climate Ready Boston za izgradnju sigurnije budućnosti za stanovnike grada. Samo će vreme pokazati da li će takvi planovi biti u stanju da se izbore sa izazovom tako monstruoznim kao što su klimatske promene.

#7 New York City, New York

New York City, New York

Mnogi ne mogu zamisliti svet bez Njujorka, ali naučnici nisu iznenađeni da će „najveća populacija koja živi u poplavnoj ravnici“ verovatno nestati do 2100.godine. More zahvata Atlantsku obalu četiri puta brže od bilo koje druge američke obale, sa Velikom Jabukom se suočava sa porastom nivoa mora od 4 do 8 inča u roku od deset godina. Prema sadašnjim trendovima, porast nivoa mora od pet stopa do kraja veka potopio bi aerodrom La Guardia, barijerna ostrva i veći deo Menhetna.

Velika jabuka je dugo bila na oprezu u akademskim knjigama, a uragan Sendi zahvatio je region 2012.godine. Doveo je ostrvo Ellis u nered i umalo odneo Lejdi Liberti. Predviđeno je da će u narednim godinama poplavama na prvom mestu biti nižinske opštine Queens i Brooklyn Liberty. U Queens-u će se najmanje 7.200 stanovnika suočiti sa hroničnim poplavama, sa preko 2.700 domova sa materijalnom štetom od 1,2 milijarde dolara u narednih nekoliko decenija.

#8 Virginia Beach, Virginia

Viriginia beach climate change

Virginia Beach se nalazi ranjivo između zaliva Chesapeake i Atlantskog okeana, preti da proguta grad sa obe strane do kraja veka. Ovde se more takođe diže jednom od najbržih stopa na istočnoj obali. Prema trendovima, nivo mora će porasti za 12 stopa do 2100. godine i preplaviti netaknutu obalu za polovinu tog vremena. Čuveni Hampton Rouds, ugrožena turistička destinacija, bila bi sledeća na listi koja treba da ide. NOAA takođe veruje da je Virdžinija Bič druga po redu posle Nju Orleansa koja je uništena porastom nivoa mora.

 

 

Izvor: Worldatlas.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0