Ovo su 10 najvećih supermarketa u Americi

Ovo su 10 najvećih supermarketa u Americi

Facebook nudi novčano poravnanje za sve Amerikance koji su ga koristili proteklih 16 godina
Bajdenova administracija predlaže nacionalne lične karte za imigrante bez dokumenata
Ovo su najomraženiji autoputevi u Americi, tri su na Floridi

Možda ne razmišljate mnogo o tome ko je vlasnik supermarketa koji najčešće posećujete, ali nekoliko konglomerata prehrambenih proizvoda poseduje većinu lanaca širom Sjedinjenih Država i Kanade. Od giganata kao što je Walmart do lokalnih lanaca kao što je Grocery Outlet, postoje neke kompanije koje vladaju tržištem prehrambenih prodavnica. Koje su najveće prodavnice prehrambenih proizvoda u SAD i Kanadi?

Koristeći podatke o prodaji iz Supermarket News-a i IDG-a, ova grafika iz knjige Hov to Cook Recipes vizualizuje najbolje prodavnice prehrambenih proizvoda po prodaji. Pogledajte kako se rangira vaša omiljena prodavnica!

Rang

Kompanija Prodavnice koje obuhvata Lokacije Prodaja (u milijardama dolara)
1 Walmart Walmart, Sam’s Club 5,342

$433.9

2

Amazon Whole Foods Market, Amazon Fresh, Amazon Go 539 $236.28
3 Kroger Kroger, Ralphs, Dillions, Smith’s, Roundy’s King Soopers, Fry’s, QFC, City Market, Owen’s, Jay C, Pay Less, Baker’s, Gerbes, Harris Teeter, Pick N’ Save, Copps, Metro Market, Mariano’s, Fred Meyer, Food 4 Less, Foods Co. 2,742

$132.5

4

Costco Costco 559 $122.14
5 Walgreens Boots Alliance Walgreens, Duane Reade 9,021

$107.7

6

Target Target 1,897 $92.4
7 CVS CVS 9,960

$91.2

8

Albertsons Albertsons, Safeway, Vons, Jewel-Osco, Shaw’s, Acme, Tom Thumb, Randalls, United Supermarkets, Pavilions, Star Market, Carrs and Haggen 2,277 $69.69
9 Ahold Delhaize USA Stop & Shop, Food lion, Giant/Martin’s, Hannaford, Giant Food, Peapod 1,970

$51.84

10

Publix Super Markets Publix Super Markets, GreenWise Market 1,269

$44.86

Koja je najveća prodavnica prehrambenih proizvoda u Severnoj Americi?

Walmart je na vrhu liste sa prodajom od 433,90 milijardi dolara tokom fiskalne 2021.godine. Filijale Walmart-a koje su uključene u ovu kalkulaciju su Walmart and Sam’s Club, lanac skladišnih klubova maloprodaje. Između ova dva lanca nalaze se 5.342 njihove lokacije. U Sjedinjenim Državama, Walmart je imao 208,41 milijardu dolara u prodaji namirnica i 38,52 milijarde dolara za zdravlje i wellness. Smatra se da je najpopularnija prodavnica prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Državama zbog broja prodavnica i njihovih niskih cena.

Posle Walmarta je Amazon. Amazon-ove prodavnice prehrambenih proizvoda uključuju Whole Foods, Amazon Fresh i Amazon Go. Dok Amazon poseduje samo 539 prodavnica (značajno manje od Walmarta), Amazon zarađuje mnogo novca od svojih operacija trgovine namirnicama online. Njihova prodaja u onlajn prodavnici iznosila je 197,35 milijardi dolara u fiskalnoj 2020. godini.

Treći na listi je Kroger sa prodajom od 132,5 milijardi dolara. Ovaj konglomerat prehrambenih proizvoda poseduje mnogo različitih lanaca, uključujući Ralphs, Dillons, Smith’s, Roundi’s, King Soopers, Fri’s, KFC, Citi Market, Oven’s, Jai C, Pai Less, Baker’s, Gerbes, Harris Teeter, Pick N’ Save, Copps, Metro Market, Mariano’s, Fred Meier, Food 4 Less i Foods Co. Osnovani u Sinsinatiju, OH, 1883. godine, Kroger i njegove filijale posluju na 2.742 različite lokacije. Smatra se jednim od najboljih lanaca prodavnica prehrambenih proizvoda u Severnoj Americi.

Posle Krogera je Costco sa prodajom od 122,14 milijardi dolara. Ovaj skladišni klub samo za članstvo osnovan je 1976.godine kao Price Club i jedan je od najvećih lanaca prehrambenih proizvoda u SAD i Kanadi. Costco sada ima lokacije u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku, Japanu, Južnoj Koreji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajvanu, Španiji, Australiji, Francuskoj, Islandu i Kini. Njegovo sedište je u Isakuahu, Vašington.

Peti na listi je alijansa Walgreens Boots. Njihova prehrambena i apotekarska komponenta se sastoji od Walgreens-a i Duane Reade-a. Imali su prodaju od 107,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2020. godini.

Podatke o prodaji za supermarkete i prodavnice prehrambenih proizvoda na listi dali su Supermarket News i analitička kompanija IDG sa sedištem u Velikoj Britaniji.

 

Izvor: Howtocook.recipes

COMMENTS

WORDPRESS: 0