Ovo su države koje imaju najvišu minimalnu satnicu u Americi

Ovo su države koje imaju najvišu minimalnu satnicu u Americi

Top 10 najpopularnijih sajtova za streaming filmova, serija i muzike
Šta čita, sluša i gleda naša dijaspora u Americi
Zavod za javno zdravlje na Floridi izdao upozorenje o bolestima koje prenose komarci

Otprilike polovina američkih država povećala je minimalne plate u januaru ove godine, a još nekoliko se sprema da to učine kasnije tokom godine. Međutim, nijedna minimalna plata ne odgovara životnim potrebama svih njenih stanovnika, prema MIT-ovom kalkulatoru životne plate.

Osam državnih minimuma sada lebdi u rasponu od 13 dolara po satu, poput onih u Ilinoisu i Arizoni. Osamnaest ostaje isto kao federalni minimum, 7,25 dolara po satu, poput onih u Ajdahu i Oklahomi.

worker

Među najprevladavajućim borbama za veću platu je tekuća kampanja za podizanje federalnog minimuma na 15 dolara po satu. I neke države su poslušale, ili čak i prevazišle taj cilj.

Prema MIT-u, ovo su pet država sa najvišim minimalnim platama u državi, uključujući prosečnu životnu platu jedne osobe bez izdržavanih lica za svaku.

Na prvom mestu je Vašington sa minimalnom platom od 15,74 dolara po satu i platom za život od 19,58 dolara. Slede Kalifornija sa minimalnom platom od 15,50 dolara po satu i platom za život od 21,24 dolara, Masačusets sa minimalnom platom od 15 dolara po satu i platom za život od 21,35 dolara, Njujork sa minimalnom platom od 14,20 dolara po satu i platom za život od 21,46 dolara, i Nju Džersi sa minimalnom platom od 14,13 dolara po satu i platom za život od 18,71 dolara.

Vašington, Kalifornija, Masačusets i Nju Džersi podigli su svoje minimume u januaru, dok je Njujork to učinio u decembru 2022. godine.

Ipak, ključna stvar koju treba imati na umu u vezi sa ovim minimalnim platama je da su ponderisani proseci, što znači da nisu reprezentativni za životnu platu za jednu osobu bez izdržanih lica u svakom okrugu u ovim državama.

Neki gradovi unutar ovih država takođe su doneli sopstvene minimume. Minimalna plata u Sijetlu je 18,69 dolara po satu od 2023.godine, a minimalna plata u Njujorku je 15 dolara po satu od decembra 2022.godine.

Ali čak i na „mestima koja su uspešno, njihovom zaslugom, podigla minimalne plate znatno iznad saveznog nivoa“, kaže Ben Ziperer, ekonomista na Institutu za ekonomsku politiku, „oni još uvek u mnogim slučajevima nisu plata za život. Mislim da je suština toga da su niske plate u ovoj državi veoma rasprostranjen problem”.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0