Ovo su najstresniji poslovi u Americi za 2022.godinu. Da li je i vaše zanimanje među njima?

Ovo su najstresniji poslovi u Americi za 2022.godinu. Da li je i vaše zanimanje među njima?

Evo gde su Amerikanci investirali svoj novac u toku 2022. godine
Zelena karta vs američko državljanstvo – Ključne razlike, prednosti i nedostaci
CDC produžio uredbu o obaveznom nošenju maski u avionima i javnom prevozu do 3. maja

Svaki posao ima svoje loše strane i stresne situacije koje se ne mogu izbeći, ali određene radne pozicije su više stresnije nego druge. Možda su u pitanju brzi rokovi za izvršenje, zahtevni rasporedi ili jednostavno činjenica da posao uključuje situacije opasne po život. Zbog navedenih faktora, neizbežno je da neke karijere, čak i kada su glamurozne i vrlo isplative, mogu biti veoma stresne.

Hajde da vidimo koji su to najstresniji poslovi u tekućoj godini!

#10 Savetnik mentalnog zdravlja (Mental health Counselor)

Mental Health Counselor

Srednja stopa plate: $46,650

Potrebno obrazovanje: master diploma

Očekivani rast do 2029.godine: 16.8%

Na ovom polju karijere, pomoći ćete ljudima pri utvrđivanju određenih metalnih i emocionalnih poremećaja, i redovono ćete sarađivati sa ljudima koji su pod stresom, u stanju depresije ili onima koji su bolesni.

Imaćete više slučajeva u isto vreme, a pomoć određenim klijentima može biti izazov. Ovaj posao se takođe ne plaća tako dobro kao drugi poslovi koji uključuju rad sa stresom, ali ono što je dobra strana jeste da se ovaj posao često smatra veoma ispunjujućim.

#9 Građevinski upravnik (Construction Manager)

Construction manager

Nacrti za izgradnju su gotovi, i vi ste onaj koji mora da bude na čelu tima kako bi se objekat izgradio. Bićete zaduženi za radne dozvole, zapošljavanje izvođača radova i obaveštavanje klijenta o napretku radova. Ako se desi da nešto krene po zlu (a sigurno hoće) i vaš klijent izgubi strpljenje, tada ćete videti koliko ste vešti u radu pod stresom.

Srednja stopa plate: $95,260

Potrebno obrazovanje: diploma osnovnih studija

Očekivani rast do 2029.godine: 8.5%

#8 Menadžer za prigovore (Compliance manager)

Compliance Officer

U ovoj liniji posla, bićete zaduženi da kompanije i vladine službe ne prekrše interna pravila institucija kao i federalne, državne i lokalne zakone. U određenim industrijama, kao što su finansije i zdravstvena nega, ovo je mnogo teži posao nego što zapravo zvuči.

Sprečavanje raznih prekršaja, kršenja zakona i biti u toku sa novonastalim regulacijama i pravilima može biti veliki izvor stresa. Morate biti sposobni da uočavate detalje, što takođe može biti veliki izvor stresa tokom radnog vremena.

Srednja stopa plate: $69,050

Potrebno obrazovanje: diploma osnovnih studija

Očekivani rast do 2029.godine: 4.6%

#7 Hirurg

Physicians and surgeons

Možete biti hirurg opšte prakse (general surgeon) ili se možete specijalizovati za određenu oblast poput ortopedskog ili neurološkog hirurga. Da li je ovaj posao stresan? Suvišno je pitati jer je ovo pitanje života ili smrti, što je veliki izvor stresa. Hirurzi operišu po nekoliko sati i moraju ostati fokusirani tokom čitave procedure.

Srednja stopa plate: $208,000

Potrebno obrazovanje: diploma medicinskog fakulteta (univerziteta), licenca za rad

Očekivani rast do 2029.godine: -2,2%

#6 Advokat

Corporate lawyer

Advokati pomažu svojim klijentima da se snađu u svetu prava. Mogu zastupati svoje stranke koje mogu biti fizička ili pravna lica, preduzeća ili državne institucije. Mogu se pojavljivati na sudu u ime svojih klijenata ili se čak može desiti i da nikada ne vide unutrašnjost sudnice, radeći svoj posao.

Da li je ovaj posao stresan? Verovatno to zavisi i od oblasti prava kojom se bavite, kao i od vas samih. Ali, ako pomažete svojim klijentima u stresnim situacijama kao što je bankrot, razvod ili krivični prekršaji, možete poneti deo tog stresa sa sobom kući.

Srednja stopa plate: $122,960

Potrebno obrazovanje: diploma osnovnih studija ili business diploma

Očekivani rast do 2029.godine: 4%

#5 Porodični ili bračni terapeut

Marriage Therapist

Ovi profesionalci rade na tome da vrate mir u dinamiku bračnih partnera ili parova koji prolaze kroz krize u svojim odnosima. U ovoj liniji posla, sarađujete sa ljudima koji svakodnevno prolaze kroz ogroman stres. Dodatno, bićete i u situaciji da radite sa decom koja prolaze kroz bolan proces razvoda svojih roditelja.

Ova linija posla može biti veoma stresna, ali je takođe veoma nagrađujuće biti deo ozdravljenja odnosa svojih klijenata i biti u mogućnosti da pomognete ljudima da prevaziđu svoje probleme.

Srednja stopa plate: $49,610

Potrebno obrazovanje: diploma master studija

Očekivani rast do 2029.godine: 22.3%

#4 Finansijski menadžer

Financial Manager

Finansijski menadžeri naplaćuju finansijske poslovne evidencije i često donose velike važne odluke o novcu. Kada je ekonomija u teškom stanju ili kompanija nije likvidna, vi ste ti koji donosite odluke da li se određeni broj radnika treba otpustiti; vi ste ti koji morate da donesete teške odluke.

Srednja stopa plate: $129,890

Potrebno obrazovanje: diploma osnovnih studija

Očekivani rast do 2029.godine: 15.5%

#3 Anesteziolog

How To Become A Anesthesiologist

Anesteziolozi daju opštu ili lokalnu anesteziju koja dozvoljava hirurzima i drugim lekarima da operišu pacijenta, a da on ne oseća bol ili nelagodu. Ipak, ovo je potencijalno rizična i smrtonosna procedura, pa anesteziolozi moraju da prate vitalne znake pacijenta pre, za vreme i nakon operacije. Ovo je veoma stresan posao.

Srednja stopa plate: $208,000

Potrebno obrazovanje: diploma medicinskog fakulteta (univerziteta), licenca za rad

Očekivani rast do 2029.godine: 0.5%

#2 IT menadžer

Computer and information systems managers

IT menadžer je glavni za odeljenje koje se bavi tehnološkim  potrebama kompanija. Ako razmišljate o tome kako kompanije funkcionišu ili šta se dešava kada naiđu problemi tehnološke ili sigurnosne prirode, znajte da upravo to rade ljudi iz ove branše i da je to veoma velika odgovornost – samim tim, i velika količina stresa.

Srednja stopa plate: $146,360

Potrebno obrazovanje: diploma osnovnih studija

Očekivani rast do 2029.godine: 10.4%

#1 Lekar

Physician Assistant

Postoje razne vrste lekara, od akušera do lekara u Hitnoj pomoći, dermatologa i urologa. Možete biti i pružalac primarne zdravstvene zaštite. Kada pomažete ljudima da se osećaju bolje i održavate njihovo zdravlje, osećaćete se super. Ali, kada morate nekome da saopštite lošu dijagnozu poput mogućnosti raka ili kada brinete o pacijentima tokom pandemije – da, osećaćete veliki stres na dnevnoj bazi.

Srednja stopa plate: $206,500

Potrebno obrazovanje: diploma medicinskog fakulteta (univerziteta), licenca za rad

Očekivani rast do 2029.godine: 4.3%

 

Izvor: Universitymagazine.ca

COMMENTS

WORDPRESS: 0