Pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite

Pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite

Ovo su razlozi zbog kojih možete biti deportovani čak iako imate zelenu kartu
Imigracija: USCIS nastavlja sa radom od 4. juna, ali uz nova pravila i procedure
Može li ilegalni imigrant da kupi kuću u Americi? Evo šta sve treba da znate

Vlada Sjedinjenih Američkih Država izdaje dve verzije pasoša: tradicionalnu pasošku knjižicu i pasoš karticu. Ne samo što izgledaju drugačije već i imaju različitu svrhu. Pasoš knjižica ima puno listova na kojima se pečatiraju vize i mesta ulaska i izlaska iz država dok je pasoš kartica vrsta identifikacionog dokumenta koja spada u vid svake druge isprave, bez dodatnih stranica. Da li trebate posedovati knjižicu ili karticu zavisi od vaših planova kako želite da putujete i koliko želite da platite svoja dokumenta za putovanja.

Knjižica ili kartica

Standardna knjižica pokriva sve mogućnosti: sve što Američka Vlada zahteva da biste ušli u stranu zemlju i ponovo se vratili u Ameriku. Naknade za prvo vađenje iznose 145 dolara. Mnoge strane zemlje za ulazak ne zahtevaju ništa više od američke pasoške knjižice dok neke zahtevaju i vize.
Pasoška kartica je, sa druge strane, jeftinija i manje fleksibilna. Može se koristiti samo za ponovni ulazak u Ameriku iz Kanade, Meksika, Kariba i Bermuda na kopnenom graničnom prelazu ili u morskoj luci ulaska, iako ova mesta obično prihvataju karticu kao važeći lični dokument za ulazak. Karticu ne možete da koristite za međunarodna putovanja avionom, čak ni kada kopnom ponovo uđete u Ameriku. Naknada za prvo vađenje kartice iznosi 65 dolara.
Oba dokumenta, i karticu i knjižicu, možete dobiti za 175 dolara.
Obe su važeće na 10 godina za odrasle nakon izdavanja i 5 godina za putnike koji su mlađi od 16 godina. Oficijalna stranica State Department-a nudi kompletne informacije i detalje kao i obrazac za prijavu.
Naravno, očigledno je mnogo korisnije imati knjižicu u odnosu na karticu kada planirate da putujete u inostranstvo. Međutim, ako se vaše međunarodno putovanje u potpunosti sastoji od površinskih putovanja u ograničenim oblastima pokrivenim karticom pasoša, kartica je jeftinija i pogodnija za nošenje i upotrebu od knjižice.

Smart Travel

COMMENTS

WORDPRESS: 0