Pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite

Pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite

Da li možete putovati u Sjedinjenim Državama kao imigrant bez dokumenata?
Potencijalne kazne za zapošljavanje nedokumentovanih imigranata
DHS ukida novčane kazne za ilegalne imigrante koji ne napuste Ameriku

Vlada Sjedinjenih Američkih Država izdaje dve verzije pasoša: tradicionalnu pasošku knjižicu i pasoš karticu. Ne samo što izgledaju drugačije već i imaju različitu svrhu. Pasoš knjižica ima puno listova na kojima se pečatiraju vize i mesta ulaska i izlaska iz država dok je pasoš kartica vrsta identifikacionog dokumenta koja spada u vid svake druge isprave, bez dodatnih stranica. Da li trebate posedovati knjižicu ili karticu zavisi od vaših planova kako želite da putujete i koliko želite da platite svoja dokumenta za putovanja.

Knjižica ili kartica

Standardna knjižica pokriva sve mogućnosti: sve što Američka Vlada zahteva da biste ušli u stranu zemlju i ponovo se vratili u Ameriku. Naknade za prvo vađenje iznose 145 dolara. Mnoge strane zemlje za ulazak ne zahtevaju ništa više od američke pasoške knjižice dok neke zahtevaju i vize.
Pasoška kartica je, sa druge strane, jeftinija i manje fleksibilna. Može se koristiti samo za ponovni ulazak u Ameriku iz Kanade, Meksika, Kariba i Bermuda na kopnenom graničnom prelazu ili u morskoj luci ulaska, iako ova mesta obično prihvataju karticu kao važeći lični dokument za ulazak. Karticu ne možete da koristite za međunarodna putovanja avionom, čak ni kada kopnom ponovo uđete u Ameriku. Naknada za prvo vađenje kartice iznosi 65 dolara.
Oba dokumenta, i karticu i knjižicu, možete dobiti za 175 dolara.
Obe su važeće na 10 godina za odrasle nakon izdavanja i 5 godina za putnike koji su mlađi od 16 godina. Oficijalna stranica State Department-a nudi kompletne informacije i detalje kao i obrazac za prijavu.
Naravno, očigledno je mnogo korisnije imati knjižicu u odnosu na karticu kada planirate da putujete u inostranstvo. Međutim, ako se vaše međunarodno putovanje u potpunosti sastoji od površinskih putovanja u ograničenim oblastima pokrivenim karticom pasoša, kartica je jeftinija i pogodnija za nošenje i upotrebu od knjižice.

Smart Travel

COMMENTS

WORDPRESS: 0