Pet najpopularnijih sportova u Americi

Pet najpopularnijih sportova u Americi

Koncert Crvene Jabuke u Majamiju
Da li imigraciona služba (USCIS) proverava vaše socijalne mreže?
Zbog čega se prestonica Floride nalazi u Talahasiju?

Sviđalo se to nama ili ne – moramo iskreno reći da su Sjedinjene Države jedinstveno mesto na zemlji kada su određeni segmenti u pitanju. Ovo se odnosi na politiku Amerike, posao, društvo i kulturu i,  naravno, u svetu sporta koji je presudan aspekt američkog života. U nastavku teksta se detaljnije razmatraju najpopularniji sportovi u Americi.

Iako je košarka možda najpopularniji američki sport (pored toga što je zapravo nastao u Kanadi), kada su američki navijači u pitanju (američki fudbal, naravno), ništa ne može nadmašiti fudbal!

Sport          Tip lige Rekord gledanosti   na TV-u Proglašen omiljenim sportom
Američki fudbal             NFL          111.9m             37%
Bejzbol/Softbol             MLB          40.0m             9%
Košarka             NBA

24.4m

           11%
Hokej na ledu             NHL          27.6m            4%
Fudbal (soccer)             MLS          27.3m            7%

 

  1. American football (NFL)

Žao nam je fudbalu (ili fudbalski savezu), ali ne možete nadmašiti američki fudbal! U Americi je NFL taj koji donosi uspeh, slavu i novac!

Pošto je 37% Amerikanaca (izvor: Gallup) izjavilo da je to njihov omiljeni sport za gledanje, američki fudbal je bez sumnje najpopularniji sport u Sjedinjenim Državama! NFL takođe ima najveću prosečnu posećenost (67.591) u bilo kojoj sportskoj ligi na svetu!

Liga se sastoji od 32 tima koji su podeljeni između Nacionalne Fudbalske Konferencije (NFC) i Američke fudbalske konferencije (AFC). Sedamnaestonedeljna regularna sezona počinje u septembru i završava se u decembru, a svaki tim će odigrati 16 utakmica. Tada se samo proširuje jer se najbolji timovi plasiraju u plej-of koji dalje kulminira Super Bowl-om – najvećim godišnjim sportskim događajem u zemlji!

NFL dobija najviše TV rejtinga među svim glavnim sportovima i na njega se gleda kao na deo američke kulture da se nedelja popodne tradicionalno provodi u gledanju fudbala.

Nedelja Super Bowl-a, kada se poslednja utakmica te sezone odigrava, je postala neka vrsta nezvaničnog praznika. Gotovo svi slave taj dan, čak i ako fudbal nije jedno od interesovanja. U 2014.godini, utakmicu je gledalo rekordnih 167 miliona ljudi! Ovaj dan čak ima i svoje tradicije kada je hrana u pitanju – tog dana se potroši oko 1,25 milijardi pilećih krilaca i 8 miliona kilograma gvakamolija!

  1. Bejzbol (MLB)

 

Iako je američki fudbal najgledaniji sport u Americi, mnogi Amerikanci tvrde da je bejzbol taj koji zaista predstavlja šta je njihova nacija zajedno sa iskustvima prisustvovanja postizanju home run-ova (pogodaka), tradicijom pohađanja utakmica sa svojom decom i rivalstava poput Jenkija (New York Yenkees) i Red Soksa (Boston Red Sox).

Zapravo, MLB je najstarija od glavnih sportskih liga u Sjedinjenim Državama. Osnovana je 1903.godine ali njeni koreni (Nacionalna Liga) nas vraćaju sve do……1876.godine! Bila je prisutna u najranijim i najvažnijim trenutcima Amerike – od Jackie Robinson-a koji je probio barijeru 1947.godine do prve utakmice Mets-a nakon 9/11, koja je obeležila povratak u normalu.

To je zaista istorija, zar ne?

U ligi se takmiči 30 timova (29 u Americi i 1 u Kanadi), podeljenih između Nacionalne Lige i Američke Lige. Svaka ekipa igra 162 utakmice u regularnoj sezoni i 5 timova u svakoj ligi prelazi na postsezonski turnir koji se završava Svetskom Serijom (World Series).

  1. Košarka (NBA)

Košarka je treći najpopularniji sport u Sjedinjenim Državama i to je sport koji najviše prate ljubitelji sporta van te zemlje!

Tokom svoje istorije, igra je imala određene probleme međutim doživela je uspešnu reformaciju od strane dugogodišnjeg komesara NBA lige, Davida Stern-a. Sa zvezdama poput Charles Barkley-a, Patrick Ewing-a i naravno Michael Jordan-a, liga je postala izuzetno popularna širom sveta tokom 1990tih godina.

Trenutno 11% Amerikanaca kaže da je košarka njihov omiljeni sport a više od 26 miliona zapravo igra ovu igru (više od bilo kog drugog timskog sporta).

NBA se trenutno sastoji od 30 timova (29 u Americi i 1 u Kanadi), podeljeni između Istočne i Zapadne konferencije. Svaki od timova igra regularnu sezonu od 82.utakmice a najbolji se plasiraju u plej-of.

  1. Hokej na ledu (NHL)

Hokej na ledu se tradicionalno smatra četvrtim američkim omiljenim sportom, mada je uvek bio manje popularan od američkog fudbala ili bejzbola. Uprkos tome, igra hokeja se masovno porati, posebno u severnim američkim državama i Kanadi.

Trenutno se u Nacionalnoj hokejaškoj ligi takmiči 31 tim, podeljen između Istočne i Zapadne konferencije. Najbolji timovi se plasiraju u plej-of za borbu za Kup Stanley, koji Međunarodna hokejaška federacija smatra jednim od „najvažnijih šampionata dostupnih ovom sportu“.

4% Amerikanaca kaže da je hokej na ledu njihov omiljeni sport za gledanje, što znači da ga je već pretekao…američki fudbal (ili soccer)!

  1. Soccer (MLS)

 

Trebalo je mnogo godina da se fudbal pridruži Velikoj Četvorci američkih sportova. Svi znamo priče – previše dosadan, premalo golova, zašto ne mogu da koriste svoje ruke….

Posle mnogo pokušaja, međutim, sada se čini da je fudbal (soccer) zaista dobio na snazi širom američke publike.

Zapravo, trenutno 7% Amerikanaca kaže da je ova vrsta fudbala njihov omiljeni sport za gledanje (a kada je reč o rekordima gledanja na TV-u, skoro je dostigao nivo hokeja na ledu).

Od svog osnivanja 1996.godine, MLS se mnogo puta širio kako bi uključio više timova i uključio više navijača. Tokom 2020.godine, još dve ekipe, Inter Miami CF i Nashville SC, su se pridružile takmičenju koje sada broji 26 timova.

MLS mečevima u proseku prisustvuje oko 20,000 navijača, što je treća prosečna posećenost bilo koje sportske lige u Sjedinjenim Državama (nakon NFL-a i MLB-a).

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0