Pitate se da li je moguće besplatno studirati u Sjedinjenim Državama? Moguće je! Evo 3 saveta kako to da postignete

Pitate se da li je moguće besplatno studirati u Sjedinjenim Državama? Moguće je! Evo 3 saveta kako to da postignete

Ne propustite – Sajam knjiga u Majamiju
Šta je Covid pasoš i da li vam je neophodan da biste putovali?
20 zanimljivih razlika između života u Americi i Evropi

Sjedinjene Američke Države imaju brojne prestižne i globalno konkurentne univerzitete. Zbog ove činjenice, razumno je reći da bi mnogi izabrali da pohađaju američki univerzitet kada bi im se ukazala šansa. Međutim, prijem na univerzitet u Sjedinjenim Ddržavama može biti izuzetno težak ako se ne planira rano i shodno težini tematike. Ključno je znati da prijavljvanje na univerzitet ne znači popunjavnaje papira i njihovo slanje. Priprema za upis na fakultet podrazumeva naporno čekanje i održavanje impresivnog akademskog profila u prethodnim obrazovnim prodavnicama. Snažan akademski profil, kao i poznavanje engleskog jezika, mogu proširiti vaše mogućnosti ako odlučite da studirate na američkom univerzitetu. Pošto postoji mnogo škola koje možete izabrati, možete izabrti da se prijavite na univerzitete sa pristupačnim troškovima školarine. Još bolje, stipendije vam mogu pomoći da besplatno studirate u Sjedinjenim Državama. Budući da želite da ostanete u inostranstvu tokom trajanja studija, imajte na umu da pored troškova školarine treba da se pripremite za troškove života i drugih aktivnosti i obaveza, kao što je zdravstveno osiguranje. Primanje stipendije ili fellowship-a vam može pomoći da upravljate svojim finansijama.

Uz mogučnost besplatnog studiranja u Sjedinjenim Državama, postoje i beskrajne opcije za doživljaj američke kulture. Pored poboljšanja vaših veština engleskog jezika, ova zemlja je takođe odlično mesto za druge stvari kao što su istraživanje ogromnog kopnenog područja i poseta brojnim nacionalnim parkovima i svetski poznatim turističkim mestima. Hrana, filmovi, muzika, pozorišta i festivali takođe pozivaju na vašu pažnju ako želite da istražite ove prostore na najšareniji i najživahniji, ali i sadržajniji, način.

Kako studirati u Sjedinjenim Državama – besplatno?

#1 Sastavite sjajnu prijavu

Sjedinjene Američke Države su zaista odlično mesto za postizanje visokog obrazovanja. Kao što se i očekivalo za ambicioznog studenta, vaša akademska evidencija treba da bude konkurentna i primerna kako bi se istakla među hiljadama kandidata. Vredno učite i počnite da uspostavljate svoj jak akademski profil. Vaše ocene, GPA, rezultati testova, znanje engleskog jezika i drugi faktori akademskog učinka će vam pomoći da besplatno studirate u Sjedinjenim Državama. Štaviše, dobijanje preporuka od uglednih osoba vam može pomoći da dobijete mesto na univerzitetu.

Uz vašu višegodišnju pripremu da imate izvanredan akademski profil, priprema dokumenata i zahtevi za prijavu su podjednako ključni. Poznavanje datuma početka i rokova za prijavu vam može pomoći da planirate svoje zahteve za prijavu. Pripremite svoju prijavu za rano podnošenje. Na kraju krajeva, što pre pripremite i podnesete svoju prijavu, veće su šanse da vas tim za prijem na univerzitetu primeti. Takođe morate izbegavati podnošenje prijave blizu roka jer neke neočekivane neprijatnosti mgou dovesti do toga da propustite rok.

#2 Istražite neke pristupačne univerzitete u Sjedinjenim Državama

Sa više od 4.000 univerziteta i koledža u Sjedinjenim Državama, imaćete mnogo opcija za svoje visoko obrazovanje. Među njima su pristupačni univerziteti koji ipak nude viskokokvalitetno obrazovanje. Odabir univerziteta sa relativno jefitnijim troškovima školarine može vam pomoći da upravljate svojim finansijama. Neki od univerziteta vrednih razmatranja su California State University, Alcorn State University u Mississippi-ju i Minot State University u Severnoj Dakoti.

Zajedno sa stipendijama, možete besplatno studirati u Sjedinjenim Državama. Pošto ćete plaćati manje za svoje obrazovanje, možete uštedeti i izbeći život studenta koji nema puno novca. Na kraju krajeva, život daleko od porodice i samo pokušaj da stvari funkcionišu hiljadama milja daleko može biti veoma stresan. Vaše finansije bi trebalo da budu najmanja briga. Dok studirate i živite u Sjedinjenim Državama, vaša finansijska sloboda može vam pomoći da jurite i druge poduhvate osim obrazovanja.

#3 Dobijte stipendije Sjedinjenih Država

Možda ćete razmišljati da živite američki san čim odlučite da studirate u Sjedinjenim Državama. Međutim, možda ćete osetiti i određeni finansijski teret jer ćete možda morati da platite znatno više ako studirate u inostranstvu umesto da ostanete u svojoj zemlji. Iako ova ideja može biti dosadna i može poremetiti vaš akademski san, imajte na umu da Sjedinjene Države takođe imaju stipendije za međunarodne studente.

Uz pomoć stipendija univerziteta, državnih i privatnih institucija, sticanje diplome u Sjedinjenim Državama je besplatno. Davaoci stipendija mogu biti veoma selektivni prema svojim primaocima. Dakle, trebalo bi da se prijavite za što više stipendija kako biste povećali svoje šanse da budete prihvaćeni. Obavezno proverite da li ispunjavate kvalifikacije pre nego što pošaljete prijavu da biste izbegli bilo kakve neprijatnosti i razočaranja.

Studirajte besplatno u Sjedinjenim Državama

U Sjedinjenim Državama postoji nekoliko univerziteta i obrazovnih institucija koje nude stipendije međunarodnim studentima. Među njima, New York University navodi nekoliko opcija za stipendije za međunarodne studente. Njegov program stipendija Fritz (WAG ’08) obezbeđuje punu pokrivenost školarinom za studente iz nedovoljno zastupljenih grupa. U međuvremenu, University of Oregon nudi nekoliko stipendija kroz stipendije za školovanje u programu međunarodne kulturne službe (International Cultural Service Program Tuition Scholarships). Pokriva delimične do punih troškova školarine, u rasponu od 9.000 do 30.000 dolara godišnje. Osim toga, univerzitet nudi i dodatne stipendije kako bi pomogao studentima u njihovim raznim troškovima.

Međunarodni studenti iz odabranih azijskih zemalja imaju priliku da besplatno studiraju na Wesleyan University kroz njihov Freeman Asian Scholars Program. Uspešnim kandidatima dodeljuje finansijsku pomoć koja pokriva njihovu punu školarinu i naknade tokom čitavih četvorogodišnjih osnovnih studija. Na kraju, Brandeis University u Massachusetts-u nudi punu stipendiju koja pokriva školarinu, smeštaj i povratnu avionsku kartu godišnje. Sa ovim stipendijama možete besplatno studirati undergraduate studije u Sjedinjenim Državama.

Besplatno studirajte master studije u Sjedinjenim Državama

Osim diplome, možete besplatno studirati i master studije u Americi. New York University takođe pokriva diplome osnovnih studija kroz svoje programe studiranja, od kojih je jedan Dekanova stipendija (Dean’s scholarship). Nudi stipendije za punu školarinu uspešnim kandidatima iz svih diploma i oblasti studija. The Northcentral University u San Diego-u, California, takođe obezbeđuje stipendije za nove početke za nove diplomce. Stipendija pokriva pune troškove školarine uspešnih kandidata.

Studenti takođe mogu da izaberu Harvard University za svoje master studije. Prestižna škola navodi brojne davaoce stipendija koje studenti mogu birati u zavisnosti od njihove matične zemlje. Srećom za međunarodne studente, ove škole imaju programe stipendiranja koji omogućavaju besplatno završavanje master studija u Sjedinjenim Državama. Pored ovih univerziteta, međunarodni studenti se mogu prijaviti za programe stipendiranja državnih i privatnih institucija kao što su Foreign Fulbright Program i Joint Japan World Bank Graduate Scholarships.

Završite doktorske studije besplatno u Sjedinjenim Državama

Amerika je omiljena destinacija za buduće doktore nauka, iz nekoliko razloga, kao što je godišnja dostupnost i finansiranje koje je gotovo uvek zagarantovano tako da međunarodni studenti mogu besplatno studirati tokom svojih doktorskih studija. The Unversity of Miami navodi nekoliko stipendija i programa stipendiranja za doktore nauka.

Najprestižniji njihov program je Dean’s Fellowship, koji omogućava stipendiju u iznosu od 35.000 dolara odabranim kandidatima. U međuvremenu, Stanford University garantuje finansiranje svim njihovim prihvaćenim doktorskim kandidatima. Univerzitet pokriva troškove pohađanja, koji uključuju i troškove školarine i druge životne troškove, i obezbeđuje stipendiju i platu za asistenta za uspešne kandidate.

Još jedan prestižni univerzitet nudi stipendije međunarodnim budućim doktorima nauka jeste Massachusetts Institute of Technology. Kako institut prima donacije od pojedinačnih donatora i privatnih instituta, njegova Kancelarija za podstdiplomsko obrazovanje obezbeđuje dolazne studente – buduće doktore nauka sa neophodnim informacijama o stipendijama koje mogu da finansirjau njihovo celokupno poslediplomsko obrazovanje. Stipendije pokrivaju studentske troškove školarine i života, kao i troškove istraživanja tokom celog trajanja studija.

Na kraju, Johns Hopkins University takođe nudi međunarodnim doktorskim kandidatima finansiranje njihovog obrazovanja i istraživanja. Njegov program stipendiranja pokriva troškove školarine i stipendiju. Ovi univerziteti pružaju obrazovanje svetske klase i osiguravaju da međunarodni studenti neće morati da trpe ekstremna finansijska opterećenja tokom studija u inostranstvu.

 

Izvor: UScollegeinternational.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0