Plan vredan 2,7 milijardi dolara za zaštitu Majamija od olujnih talasa bliži se realizaciji

Plan vredan 2,7 milijardi dolara za zaštitu Majamija od olujnih talasa bliži se realizaciji

Selidba iz Njujorka u Majami može vam uštedeti do 200 000 dolara
Uskoro nova atrakcija na Bayside-u – Panoramska vrteska!
10 najboljih načina da investirate vaš novac u 2021.godini

Plan, koji su zajednički osmislili okrug Majami-Dade i Inženjerski korpus američke vojske, ima za cilj zaštitu nekoliko regija od katastrofalnih poplava.

Nakon višednevnih jakih kiša i upozorenja na poplave, delovi okruga Majami-Dade zabeležili su više od 30 centimetara padavina. Plan za zaštitu grada od olujnih talasa, o kojem se raspravlja već pola decenije, bliži je realizaciji. Zvaničnici okruga Majami-Dade i Inženjerski korpus američke vojske finaliziraju plan vredan 2,7 milijardi dolara, koji će uskoro biti poslat Kongresu na odobrenje i finansiranje tokom ove godine .

Predloženo je podizanje oko 1.200 kuća i renoviranje oko 400 komercijalnih objekata u područjima koja su identifikovana kao visokorizična od poplava i finansijski ugrožena. Ta područja uključuju severne i južne delove Majami Biča, Litl River, zgrade duž reke Majami zapadno od Brikela i centra, severni Majami i Katler Bej.

Osim toga, plan obuhvata suvu zaštitu od poplava za 27 kritičnih infrastruktura van fokusiranih područja, kao što su vatrogasne i policijske stanice, škole, skloništa i druge .

Plan predviđa sledeće budžetske stavke:
– 1,5 milijardi dolara za izgradnju
– 214 miliona dolara za inženjering i projektovanje
– 205 miliona dolara za upravljanje izgradnjom
– 165 miliona dolara za sticanje nekretnina .

Takođe, Inženjerski korpus preporučuje izdvajanje 200 miliona dolara za nestrukturna rešenja za komercijalne zgrade, od čega bi 170 miliona dolara bilo namenjeno za zaštitu od poplava za stambene objekte, a 30 miliona dolara za pronalaženje rešenja za bolnice.

Uključen je i razvoj pilot programa vrednog 180 miliona dolara za istraživanje prirodnih rešenja koja bi se suprotstavila olujnim talasima, kao što su korišćenje prirodnih barijera poput mangrova i proširenih močvara. Ova inicijativa je uvedena nakon što je prethodni predlog Inženjerskog korpusa za izgradnju visokog zida protiv poplava izazvao kritike javnosti .
Prema procenama Inženjerskog korpusa, Majami bi mogao da zabeleži smanjenje štete od olujnih talasa od 1,2 milijarde dolara tokom narednih 50 godina. Bez intervencije, oštećene nekretnine bi pretrpele štetu od 1,7 milijardi dolara, dok bi predložene nadogradnje smanjile štetu od oluja na 518 miliona dolara .

Plan će biti poslat Kongresu na odobrenje. Implementacija bi mogla da potraje najmanje dve godine, sa najranijim početkom pripremne faze 2026. godine. Završetak izgradnje planiran je za 2034. godinu.
Ovaj plan predstavlja ključnu inicijativu za dugoročnu zaštitu Majamija od sve ozbiljnijih posledica klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova, koji su u poslednje vreme postali sve učestaliji i razorniji.

SECRET MIAMI

COMMENTS

WORDPRESS: 0