Planirate da putujete u septembru – sve informacije o maskama, karantinu i testovima na COVID-19 u SAD

Planirate da putujete u septembru – sve informacije o maskama, karantinu i testovima na COVID-19 u SAD

Dokumenta koja su vam potrebna za putovanje avionom unutar Amerike. Da li možete da letite bez ID-a?
Samo jedna plaža sa Floride nalazi se na listi najboljih u Americi
9 sjajnih mesta za proslavu Nove Godine u Sjedinjenim Državama!

Kako se drugo pandemijsko leto bliži kraju, jasno je da je globalna turistička industrija 2021.godinu učinila nešto lakšom nego prethodnu. Rečeno je da analiza zabrana putovanja pokazuje da ih je trenutno širom sveta na snazi isto koliko i pre godinu dana. Proći će mnogo vremena pre nego što budu ukinute.

Sjedinjene Države su i dalje svedok nekima od impesivnih prekretnica, podjednako dobrih i loših:

  • New York Times navodi da su Sjedinjene Države premašile 40 miliona prijavljenih slučajeva zaraženih COVID-om 19 od početka praćenja; isti broj ljudi kao i stanovništvo Kalifornije. Od 4.septembra, sada ima – u proseku – više od 1.500 smrtnih slučajeva dnevno, prvi put od marta, brojka koja se učetvorostručila od početka avgusta (ali znatno ispod vrhunaca koji su viđeni prošle zime).
  • Dok su Sjedinjene Države dostigle prekretnicu u kojoj je do avgusta vakcinisano 70% odraslih, slika po državama pokazuje da je 21 država još uvek malo ispod ove brojke – najudaljenije su Zapadna Virdžinija, Wyoming, Mississippi i Idaho, oko 60%.

Ovo znači meštovitu torbu za putovanja. Mnoge države sada vraćaju određena ograničenja za javne prostore i radnu snagu, a neke primenjuju mandate maski za celu državu. Osim toga, nekolicina država i dalje ima ograničenja putovanja za celu državu. Moglo bi biti i gore, mada su se nesumljivo mnogi u industriji nadali da će SAD do sada ukinuti zabranu putovanja za dolaske iz EU i Velike Britanije – sada su sve oči uprte u Dan zahvalnosti ili, još gore, na Božić.

Obavezno nošenje maski

Telegraph nudi vodič po državama za mandate maski, koji se uveliko razlikuje od države do države. u Vašingtonu, na primer, svi moraju da nose maske na javnim mestima, bez ozbira na status vakcinacije. Sa druge strane, guverner Floride, Ron DeSantis, je zabranio pojedinim gradovima/okruzima da sprovode nove mere nošenja maski i mere protiv virusa (međutim, neka od najprometnijih mesta snažno savetuju ljude da rade suprotno tome).

Ograničenja putovanja širom država u SAD-u

Samo četiri države imaju ograničenja putovanja širom države.

Havajiputnici 5+ moraju da se testiraju kako bi se izbegla izolacija.

Kako bi se izbegao karantin u trajanju od 10 dana, putnici stariji od pet godina moraju imati negativan test amplifikacije nukleinske kiseline (NAAT) – uzet na odborenom mestu – ili već u rukama po dolasku, kao i učitani zdravstveni online obrazac. Obaj obrazac će putnicima dati QR kod koji se moež dati kontrolorima aerodroma po dolasku. Potpuno vakcinisani putnici su izuzeti.

KanzasKarantin za neke putnike.

Kanzas je imao neke od najspecifičnijih zahteva za putovanje u SAD tokom cele pandemije i još uvek ima ograničenja putovanja. Od 27.avgusta obavezan karantin je potreban svima koji su učinili nešto od sledećeg (iako period samoizolacije zavisi od toga da li su putnici testirani):

  • Putovao na ili nakon 29.jula na Martinique
  • Putovao 27.avgusta ili posle u Francusku Polineziju, Džordžiju (državu) ili Guadalupe
  • Putovao između 13. i 27.avgusta u Luizijanu
  • Putovao između 29.jula i 27.avgusta na Isle of Man
  • Putovao između 15.jula i 27.avgusta na Fidži
  • Prisustvovali svakom masovnom skupu od 500 ili više gde se pojedinci ne udaljavaju od društva (6 stopa) niti nose masku; i/ili bili na krstarenju ili rečnom krstarenju 15.marta 2020.godine ili nakon toga

Ako neko spada u ove kategorije, mogu „testom“ izaći iz desetodnevnog karantina tako što će se testirati šestog dana karantina i biti pušten osmog dana ukoliko je rezultat negativan (umesto 11.dana).

Kentaki – Karantin se savetuje za dolaske van države

Kentaki obeshrabruje putovanja van države. Međutim, ako je potrebno, putnici bi trebalo da se testiraju pre odlaska, pa opet između 3 do 5 dana putovanja, a zatim po povratku kući da budu u sedmodnevnom karantinu. Potpuno vakcinisani putnici su izuzeti.

Oregon –  Karantin od 10 ili 7 dana

Od 31.avgusta, Oregon savetuje sve putnike van države da uđu u desetodnevni ili sedmodnevni karantin sa negativnim rezultatom testa na COVID-19. Potpuno vakcinisani putnici su izuzeti od saveta.

 

Izvor: Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0