Planirate kupovinu električnog vozila? Evo šta treba da znate o poreskim olakšicama za EV

Planirate kupovinu električnog vozila? Evo šta treba da znate o poreskim olakšicama za EV

Top 10 destinacija na Balkanu koje treba da posetite ovog leta
Majami proglašen za najglamurozniji grad u Americi
Prijatelji Glasnika – Srbi za Srbe

Da li ste zbunjeni oko toga koja se električna vozila (EV) kvalifikuju za federalne poreske olakšice? Niste jedini. Da bismo razjasnili pravila, evo vodiča za poreske kredite za električna vozila i vozila „na punjenje“. Odgovoriće na neka ključna pitanja koja možda imate o ovim podsticajima.

Koliko košta kredit?

Često ćete čuti da kredit vredi „do“ određenog iznosa. „Do“ je kritični modifikator. Federalni podsticaj se obično naziva paušalnim kreditom od 7.500 dolara, ali vredi samo 7.500 dolara nekome čiji poreski dug na kraju godine iznosi 7.500 dolara ili više. Recimo da kupujete Nissan Leaf ili drugo električno vozilo koje ispunjava uslove i dugujete 5.000 dolara poreza na prihod za određenu godinu. To je sve što će iznositi poreski kredit. Poreska prijava neće ispisati ček za povraćaj za ostalih 2.500 dolara. A neiskorišćeni deo kredita se ne može primeniti na poreze za narednu godinu.

Ako iznajmljujete EV, poreski rkedit ide proizvođaču koji nudi lizing, a ne vama. Proizvođač automobila će verovatno uračunati kredit u cenu zakupa kako bi smanjio vašu mesečnu uplatu, ali to nije obavezno.

Zasluge su takođe zasnovane na veličini baterije električnog vozila. Za neke modele, iznos kredita može pasti znatno ispod 7.500 dolara. Na primer, Toyota Prius Prime, hibridni model na punjenje, se kvalifikuje za poreski kredit od 4.502 dolara.

Koja vozila trenutno ispunjavaju uslove za federalni kredit? (od septembra 2021.godine)

Električna vozila Federalni kredit
Audi e-tron SUV 7,500 dolara
Audi e-tron Sportback 7,500 dolara
BMW i3 (ukinut posle 2021) 7,500 dolara
Ford Mustang Mach-E 7,500 dolara
Hyundai Ioniq Electric 7,500 dolara
Hyundai Kona Electric 7,500 dolara
Jaguar I-Pace 7,500 dolara
Kia Niro EV 7,500 dolara
Mini Hardtop Electric 7,500 dolara
Nissan Leaf 7,500 dolara
Polestar 2 7,500 dolara
Porsche Taycan 7,500 dolara
Svi novi Tesla modeli Više ne ispunjava uslove za federalne poreske kredite za EV
Volkswagen ID.4 7,500 dolara
Volvo XC40 Recharge 7,500 dolara

 

Hibridi na punjenje Federalni kredit
Audi A8L TFSI e 6,712 dolara
Audi Q5 55 TFSI e 6,712 dolara
Bentley Bentayga Hybrid 7,500 dolara
BMW i3 sa proširenjem dometa (ukinut posle 2021) 7,500 dolara
BMW X3 xDrive30e 5,836 dolara
BMW X5 xDrive45e 7,500 dolara
BMW 3 Series 330e 5,836 dolara
BMW 5 Series 530e 5,836 dolara
BMW 7 Series 734e xDrive 5,836 dolara
Chrysler Pacifica Hybrid 7,500 dolara
Ford Escape hibrid na punjenje 6,843 dolara
Ford Fusion hibrid na punjenje 6,843 dolara
Honda Clarity hibrid na punjenje 7,500 dolara
Hyundai Ioniq hibrid na punjenje 4,543 dolara
Jeep Wrangler 4xe 7,500 dolara
Kia Niro hibrid na punjenje 4,543 dolara
Land Rover Range Rover Hybrid 6,295 dolara
Land Rover Range Rover Spot Hybrid 6,295 dolara
Lincoln Aviator Hybrid 6,5534 dolara
Lincoln Corsair Hybrid 6,843 dolara
Mini Countryman Hybrid 5,002 dolara
Mitsubishi Outlander PHEV 6,597 dolara
Polestar 1 7,500 dolara
Porscne Cayenne Hybrid 6,712 dolara
Porscne Panamera Hybrid 6,712 dolara
Subary Crosstrek Hybrid 4,502 dolara
Toyota Prius Prime 4,502 dolara
Toyota RAV4 Prime 7,500 dolara
Volvo S60 Hybrid 5,419 dolara
Volvo S90 Hybrid 5,419 dolara
Volvo V60 5,419 dolara
Volvo XC60 Hybrid 5,419 dolara
Volvo XC90 Hybrid 5,419 dolara

 

Ima li „sitnih slova“ za podsticaje za EV?

Naravno, ima ih. Postoji pravilo koje ograničava federalni poreski kredit na originalnog kupca kvalifikovanog EV ili hibridnog vozila na punjenje. Takođe bi trebalo da znate o nekoliko drugih uslova:

  • Kao što je ranije pomenuto, ako iznajmljujete vozilo, kredit ostaje proizvođaču koji nudi lizing jer je on stvarni vlasnik automobila. U većini slučajeva, međutim, poreski kredit je uračunat u cenu zakupa, tako da korisnik ima koristi
  • Federalni poreski kredit se ne primenjuje na elektronsko vozilo koje se kupuje u svrhu preprodaje. Međutim, to je siva zona i vlastima je to teško dokazati
  • Vozilo se prvenstveno mora koristiti u Sjedinjenim Državama
  • Električna vozila sa priključkom i baterijom moraju da budu napravljena od strane kvalifikovanih proizvođača da bi se kvalifikovala za pun kredit od 7,500 dolara
  • Hibridi na punjenje i električna vozila na baterije takođe moraju imati baterije koje su predviđene za skladištenje energije od najmanje 4 kWh i koje mogu da se pune iz spoljnog izvora
  • Poreska služba (IRS) kaže da proizvođači nisu obavezni da potvrde agenciji da vozila ispunjavaju uslove da bi se kvalifikovala za različite kredite. Za vozila koja nisu navedena na sajtu Ministarstva energetike ili na listi kvalifikovanih vozila Poreske službe, kupac se generalno može osloniti na izjavu proizvođača da vozilo ispunjava uslove. Ta izjava može biti u pisanoj formi ili na web stranici kompanije. Ista stvar važi i za električne motocikle, vozila na punjenje i EV konverzije, EV sa tri točka i EV sa malim brzinama
  • Poreska služba, naravno, uvek podržava pravo da odbije zahtev na poreski kredit

Da li nestaju poreski krediti za električna vozila?

Da. Vlada postepeno ukida poreske olakšice za električna vozila kako se prodaja povećava, uz teoriju da će visoki početni troškovi dodavanja nove tehnologije vozilu pasti kako se ekonomija obima poboljšava sa većom prodajom. To bi trebalo da eliminiše potrebu za subvencijama. Datum isteka je odvojen za svakog proizvođača i dolazi tek nakon što proizvođač automobila proda 200.000 kvalifikovanih vozila. Tesla je prvi dostigao prekretnicu u julu 2018.godine. Kao rezultat toga, sada nema federalnih poreskih kredita za Teslu.

U poslednjem kvartalu 2018.godine, GM je postao drugi proizvođač automobila koji je prodao 200.000 kvalifikovanih vozila na punjenje. I poput Tesle, sva nova električna vozila iz GM-a više nemaju federalni poreski podsticaj.

Nissan je sledeći na redu za ukidanje kredita, ali analitičari Edmunds-a kažu da je malo verovatno da će Nissan dostići prag 2021.godine osim ako se prodaja Leaf-a značajno ne poveća. Svi ostali proizvođači su daleko iza u prodaji automobila na punjenje.

Da li se mogu preneti krediti za električna vozila?

Ovo pitanje se povremeno pojavljuje: ko može da traži poreski kredit u slučaju automobila sa malom kilometražom koje prodaju prodavci nakon što su ih koristili kao demonstracioni ili pozajmljeni automobil?

Odgovor je prilično jednostavan: poreski krediti za EV se ne mogu preneti dalje. Samo originalni registrovani vlasnik kvalifikovanog vozila može tražiti federalni poreski kredit. Čak i ako se prvobitni registrovani vlasnik iz nekog razloga nije prijavio za kredit, on se ne može preneti na sledećeg kupca.

Ove informacije je korisno znati jer mogu biti tačka pregovaranja u pregovorima o kupovini polovnih automobila. Moglo bi se ispostaviti da je novi model sa poreskim kreditom bolja ponuda od korišćenog ako savezni program poreskog kredita znači da je cena na listi za novi model smanjena do 7.500 dolara.

Da li postoje poreski krediti iz država ili drugih izvora?

Da. Dok se najviše pominju federalni poreski krediti za vozila sa priključkom i prirodnim gasom, postoje i desetine državnih i regionalnih podsticaja za vozila sa priključkom i ona koja koriste alternativna goriva. Mnoge države imaju desetak ili više programa. Mnogi se, međutim, odnose samo na preduzeća. Neki krediti dolaze u obliku izuzeća od taksi i inspekcija. Drugi su nenovčani podsticaji kao što su pristup saobraćajnim trakama i besplatan parking.

Maloprodajni kupci u brojnim državama mogu dobiti određene olakšice u vidu poreskih kredita, popusat ili smanjenih poreza na vozila ili registracijskih taksi za kupovinu kvalifikovanog vozila sa alternativnim gorivom ili električnim pogonom.

U Kaliforniji, na primer, ljudi koji kupe ili iznajme novi električni automobil mogu dobiti gotovinski rabat od 1.500 dolara. To je dodatak federalnom poreskom kreditu, a tandem može smanjiti efektivne troškove automobila iz džepa do 9.000 dolara. Hibridi na punjenje su malo drugačiji. Pošto imaju manje baterije i deo vremena sagorevaju benzin, nagrada se nudi na kliznoj skali, u zavisnosti od veličine baterije, do 1.500 dolara u okviru kalifornijskog programa Clean Fuel Reward.

Plug in America, grupa za zastupanje, ima interaktivnu mapu Sjedinjenih Država koja prikazuje trenutne podsticaje za automobile u svakoj državi. Ministarstvo energetike Sjedinjenih Država takođe ima interaktivnu tabelu državnih podsticaja.

Dobra ideja je da se uverite u dostupne državne i lokalne podsticaje pre kupovine. Samo zato što država ima program ne znači da će se nastaviti u nedogled.

Šta je sa fuel cell automobilima?

Električna vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama se kvalifikuju za podsticaje u nekim državama. Pogledajte web stranicu američkog Ministarstva energetike da biste videli najnovije zakone o vodoniku i podsticaje u vašoj državi.

Pitanja i odgovori

Da li je i dalje dostupan poreski kredit za električna vozila?

Da, poreski kredit za električna vozila je dostupan za neke, ali ne za sve proizvođače automobila. Prema EPA-u, kredit počinje da se gasi za vozila u drugom kvartalu nakon što je proizvođač prodao 200.000 kvalifikovanih električnih vozila sa priključkom (na punjenje). Poreski krediti za General Motors i Teslu, na primer, su potpuno ukinuti i EV-ovi koje su napravili više se ne kvalifikuju za federalni poreski kredit.

Kako funkcioniše poreski kredit za elektična vozila?

Federalni podsticaj vredi samo 7.500 dolara za nekoga čiji je preski račun na kraju godine 7.500 dolara ili više. Recimo da kupujete Hyundai Kona EV ili drugo vozilo koje ispunjava uslove i dugujete 5.000 dolara poreza na prihod za tu godinu. To je sve što će poreski kredit iznositi. Poreska uprava vam neće izdati ček za povraćaj za preostalih 2.500 dolara. A neiskorišćeni deo kredita se ne može primeniti na poreze za narednu godinu. Ako uzimate na lizing, poreski kredit će ići finansijskoj kompaniji, a ne vama. Proizvođač automobila će verovatno uračunati kredit u cenu zakupa kako bi smanjio vašu mesečnu uplatu, ali to nije obavezno.

Da li će postojati savezni poreski kredit za električne automobile u 2021.godini?

Postoji federalni poreski kredit do 7.500 dolara koj je dostupan za većinu električnih vozilau 2021.godini. izuzeci su Tesla i General Motors, čiji su poreski krediti postepeno ukinuti. Poreski kredit je takođe dostupan za električna vozila sa gorivim ćelijama i hibridna električna vozila sa priključkom, ali iznos može da varira u zavisnosti od veličine baterije. Očekujemo da će poreski krediti za EV biti dostupni za vozila iz 2022.godine, pod pretpostavkom da proizvođač automobila nije dostigao granicu postepenog ukidanja.

Da li Kalifornija ima poreski kredit za elektirčne automobile?

Kalifornija nudi popuste, za razliku od poreskih kredita, za vozila koja ispunjavaju uslove. Popusti su do 1.500 dolara za električna vozila i električna vozila sa priključkom, na osnovu veličine baterije. Vaše lokalno komunalno preduzeće takođe može ponuditi podsticaj za električna vozila, pa obavezno istražite sve mogućnosti.

Postoji li poreski kredit za kupovinu Tesle tokom 2021.godine?

Ne. Tesla je prodao preko 200.000 kvalifikovanih električnih vozila, a svi njeni savezni poreski rkediti su ukinuti. Međutim, još uvek postoje državni podsticaji za kupovinu Tesle, pa proverite kod Odeljenja za saobraćaj vaše državne vlade.

 

Izvor: Edmunds.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0