Evo šta sve treba da znate prilikom kupovine nekretnina u Americi

Evo šta sve treba da znate prilikom kupovine nekretnina u Americi

CDC najavio drugačiji pristup u borbi protiv Kovida 19 zbog novog delta soja
Održana “Trojka iz Bloka” u Majamiju
Pet najpopularnijih sportova u Americi

Kupovina stana jedan je od najvećih i najvažnijih trenutaka u životu koji prati velika radost, ali i velika briga. Kako je u pitanju ulaganje celokupne životne ušteđevine, nasleđa ili podizanje stambenog kredita sa rokom otplate i do 30 godina, kupci osećaju strah i plaše se da ne budu prevareni.

Miami Glasnik je ovom prilikom kontaktirao Mate Granića, našeg realtora u Majamiju, koji je odlučio da podeli svoje iskustvo i savete sa našim čitaocima. U daljem tekstu Mate je u nekoliko rečenica približio najvažnije stvari koje treba znate ukoliko planirate kupovinu nekretnine u Americi.

Kupovina nekretnina u Americi se dosta razlikuje od Evrope. Najveća razlika ogleda se u tome da u Americi postoji centralna baza podataka i da preko 99% nekretnina ima ekskluzivan ugovor sa jednom agencijom. Takođe, u Americi kupac ne plaća proviziju već to čini prodavac što vam dodatno olakšava proces i troškove prilikom kupovine.

Evo kratkog opisa kako početi sa potražnjom idealne nekretnine:

 • Povežite se sa profesionalnim agentom za nekretnine.
 • Razgovarajte sa bankarom da biste bili odobreni za kredit.
 • Nađite se sa vašim agentom za nekretnine i saznajte se kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina i koje opcije najbolje odgovaraju vašim potrebama.
 • Počnite da razgledate nekretnine koje odgovaraju vašim kriterijumuma.
 • Dajte svoju ponudu.
 • Kad prodavac prihvati vašu ponudu, budite spremni da date 1-3% od kupovne cene kao depozit (U slučaju da vam se ne sviđa građevinsko stanje nekretnine, i da želite da povučete ponudu, obično imate 7-15 dana da to uradite u zavisnosti od uslova koje je postigao vaš agent)
 • Zakažite inspekciiju da biste saznali da li je sve u redu sa nekretninom. (prosečna cena je između 300-500 dolara).
 • Banka će zakazati procenitelja da odredi da li nekretnina vredi koliko ste vi spremni da ponudite (prosečni trošak je 450 USD).
 • Komunicirajte sa bankarom i ispunite sve uslove u vezane sa pozajmicu.
 • Tri dana pre zatvaranja transakcije, dobićete tačan iznos novca koji treba da prosledite vasoj title kompaniji ili advokatu koji vam pomaže (putem wire transfer-a).
 • Dan pre zakazanog zatvaranja ugovara imaćete mogucnost da pogledate vašu buduću nekretninu i da proverite da li je sve u dobrom i zadovoljavajućem stanju.
Ovih 11 koraka najbolje sumira šta možete očekivati kada kupujete nekretninu i daje vam predstavu troškova za koje ćete biti odgovorni. Neke druge naknade uključuju pretplatu poreza, osiguranje i troškove dobijanje hipoteke.
Veoma je bitno da imate tim profesionalaca koji će da vas edukuju tokom procesa i da vas zastupaju u najboljem mogućem vidu. Kada birate sa kojim ćete agentom da radite, bitno je da ih pitate za iskustvo, koje zvanja imaju (designations) i koliko su ljudi pomogli u poslednjih 12 meseci.

COMMENTS

WORDPRESS: 0