Planirate promenu posla? Top 5 najbrže rastućih privrednih oblasti za 2022.godinu

Planirate promenu posla? Top 5 najbrže rastućih privrednih oblasti za 2022.godinu

Najbolji programi za povraćaj poreza 2021.godine
Ovo su trenutno najsigurniji poslovi u Americi u slučaju ekonomske krize
SAD prete da budu novi epicentar epidemije, 185 novih slučajeva na Floridi

Kada je u pitanju budućnost, neizvesnost je jedina izvesnost. Razmislite o radu na daljinu. Još 2019.godine, polako je dobijao prihvatanje iako se većina menadžera opirala. Tokom 2020.godine, kompanije i njihovi zaposleni su bili primorani da se prilagode. Danas su mnogi radnici menjali duga putovanja na posao za neobavezne šetnje do svoje kućne kancelarije. Za kompanije koje se nadaju da će privući vrhunske talente, rad na daljinu je sada primamljiva prednost i za mnoge nešto o čemu se ne može pregovarati.

Većina nas je doživela emocionalni udar kada je leto slobode nestalo i kada su kancelarije odložile svoje ponovno otvaranje. Nije lako predvideti koje će karijere cvetati u našem post-COVID svetu. Ipak, postoje određeni trendovi. Naravno, ako već volite svoju karijeru, ne predlažemo radikalnu promenu kursa. Međutim, ako razmišljate o promeni, evo pet najboljih oblasti u godinama koje dolaze.

#1 Zdravstvena zaštita

Pandemija COVD-19 je imala ogroman uticaj na zdravstvene radnike. Neki su se zarazili, mnogi su se razboleli ili čak izgubili život. Nakon što su izdržali višemesečnu navalu pacijenata, studije pokazuju da više od jedne trećine razmišlja o napuštanju profesije. Iako je godinama vladao nedostatak stručnih medicinskih sestara, pandemija je to dodatno pogoršala. To je jedan od razloga zašto je zdravstvena zaštita vrhunsko polje budućnosti.

Postojaće potreba za još najmanje 500.000 registrovanih medicinskih sestara do 2027.godine. moraćete da steknete diplomu ili diplomu saradnika kao medicinske sestre, zajedno sa licencom. Ako volite putovanja, postati medicinska sestra može značiti zaradu od šestocifrenih prihoda zajedno sa potpisivanjem bonusa. Ustvari, postoji niz zdravstvenih poslova koji nude mogućnosti putovanja. U prvih pet za najbrže rastuće profesije, medicinske sestre su R.N. (registered nurses – licencirane medicinske sestre) koje su takđe stekle magistrature. U stanju da obavljaju mnoge stvari koje doktor radi, poput prepisivanja lekova, medicinske sestre će manje verovatno biti opterećene dugom prosečnog lekara – koji lako može preći i 200.000 dolara. Prema Birou za statistiku rada, tokom 2020.godine, srednja plata medicinske sestre je bila skoro 112.000 dolara.

#2 Informacione tehnologije (IT)

Naravno, IT je polje rasta već godinama. Ono što je drugačije je to što je povećan fokus na daljinski rad i razvoj pametnih telefona povećao potražnju za programerima softvera i aplikacija. Iako je ova oblast tradicionalno zahtevala diplomu osnovnih studija, kompanije sada zapošljavaju ljude koji su naučili da kodiraju online. Dakle, ako razmišljate o promeni  karijere i orijentisani ste na tehnologiju, možda biste želeli da razmislite o nekim časovima kodiranja. Biro za statistiku rada (BLS) Priručnikza perspektive zanimanja (OOH) predviđa da će do kraja decenije, oblast razvoja softvera porasti za 22% – što znači preko 300.000 novih poslova sa srednjom platom većom od šest cifara. A ako ste introvertni, razvoj softvera ili aplikacija je odličan izbor za karijeru.

#3 Upravljanje lancem snabdevanja

Verovatno niste iznenađeni kada otkrijete da je ovo polje rasta. Panična kupovina koja je počela pre prošlogodišnjih blokada je prekinula metode isporuke tačno na vreme na koje su se mnogi prodavci dugo oslanjali. Poslovi u ovoj oblasti uključuju agenta za nabavku, analitičara logistike i menadžera distribucije. Iako mnogi počinju sa diplomom osnovnih studija, najbolji imaju i veće diplome. Industrijski inženjeri su takođe u izobilju u ovom upravljanju lancem snabdevanja. Dakle, ako ste vešti sa matematikom, statistikom, inženjerskim principima i volite da sistemi rade efikasnije, ovo bi moglo biti pravo polje za vas.

#4 Finansijski menadžment

Očekuje se da će karijere u ovoj oblasti rasti za 15% u narednoj deceniji. Finansijski menadžeri se angažuju da ispitaju potrošnju i prihode kompanije dok traže načine da maksimiziraju profitabilnost. Kompanije sa liste Fortune 500 često tarže kandidate sa MBA – iako manje organizacije zapošljavaju finansijske menadžere sa diplomama. Srednji prihod se približava na 120.000 dolara. Menadžment konsultanti uživaju slične visoke stope rasta i visoke srednje prihode.

#5 Aktuar i statističar (Actuarial and stastician)

Aktuari imaju stopu rasta od skoro 20% do kraja decenije i srednji prihod veći od šest cifara. Ako uživate u podacima i statistici, ovo bi moglo biti savršeno polje visokog rasta. Većina radi za osiguravajuća društva, odlučujući da li će (ili ne) osigurati potencijalnog klijenta. Biti u stanju da proceni rizik je veština koja se traži. Aktuari često imaju diplomu iz aktuarskih nauka i položili su niz ispita za licenciranje. Statističari imaju sličnu ulogu za kompanije tako što analiziraju podatke i projektuju buduću prodaju, profit i prepreke za rast.

Naučnici, koji pomažu kompanijama da bolje koriste informacije, uživaju u projektovanom porastu zaposlenosti od 30% do 2030.godine.

Naravno, najbolji posao za vas možda nije najplaćeniji, niti onaj sa najbržim rastom. Ključ je da iskoristite svoje veštine i postignete najbolji mogući ishod. Osim toga, koliko bi njih pogodilo zanimanje broj jedan sa najbržim rastom? Prema BLS-u, to su projektanti filmova.

 

Izvor: Forbes.com 

COMMENTS

WORDPRESS: 0