Pomoć nezaposlenima u Americi uskoro ističe, dogovora o novoj pomoći nema

Pomoć nezaposlenima u Americi uskoro ističe, dogovora o novoj pomoći nema

Ilon Mask izazvao “rat” na tržištu električnih automobila
Nova regulativa: Amerikancima će od 2024. trebati viza za putovanje u Evropsku Uniju
Guverner Floride potpisao zakon o reviziji imigracije koji donosi niz ograničenja za imigrante

Lider većine u Senatu republikanaca Mič Mekonel izjavio je da ističe vreme za dogovor o novom paketu pomoći Amerikancima tokom pandemije. Članovi Kongresa zasedaće još nekoliko dana ove godine i pokušati da postignu dogovor oko paketa pomoći posle nekoliko meseci bezuspešnih pregovora.

Mekonel je rekao da je razgovarao sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom i šefom Trampovog kabineta Markom Medouzom kako bi utvrdili kakav bi zakonski predlog predsednik Donald Tramp hteo da potpiše.

Da biste ostvarili cilj, mora i predsednik da potpiše. Pa sam mislio da je prva stvar koju treba da uradimo da vidimo šta je predsednik voljan da potpiše“, rekao je Mekonel i dodao da bi novi paket pomoći Amerikancima trebalo da bude povezan sa usvajanjem predloga za finansiranje Vlade, 11. decembra.

Demokratski Predstavnički dom je u junu usvojio paket pomoći vredan 3,3 hiljade milijardi dolara, ali je Mekonel mesecima tvrdio da je to previše novca za pomoć onima pogođenim pandemijom.

Lider demokratse manjine u Senatu Čak Šumer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poslali su novi predlog pomoći republikancima u Kongresu, ali nisu otkrili detalje, već samo da se nadaju da će Mekonel hteti i tome da pregovara.

Pelosi je rekla da je razgovarala sa Mnučinom i da on razmatra taj predlog.

Dvostranačka grupa senatora je predložila novi paket pomoći od 908 milijardi dolara, kako bi zaštitila nezaposlene radnike u vreme kada se pandemija pogoršava i sve više ljudi ostaje bez posla. Novi predlog je bliži sumi od 500 milijardi dolara, koliko traže republikanci, nego sumi od 2,2 hiljade milijardi koliko traže demokrate.

Tramp je pozivao da se usvoji paket pomoći i veći nego traže demokrate, ali to je bilo pre nego što je izgubio izbore.

Izabrani predsednik Džo Bajden pozvao je da se poveća federalna pomoć nezaposlenima, ali nije izneo detalje. Tramp je posle izbora prestao da priča o pomoći i fokusirao se na osporavanje rezultata.

Kongres ide na pauzu sredinom decembra, a nastaviće da radi 3. januara.

Ekonomisti upozoravaju na ozbiljnije probleme ako se nova pomoć ne odobri. Krajem godine ističe nekoliko programa pomoći koje trenutno prima 12 miliona amerikanaca.

Moratorijum na izbacivanje iz stanova traje do kraja godine.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0