Pooštravaju se uslovi za rad i studiranje stranim novinarima i studentima u SAD

Pooštravaju se uslovi za rad i studiranje stranim novinarima i studentima u SAD

Amerika zabranila azil za ilegalne imigrante na granici sa Meksikom
Šta obuhvata lekarski pregled za dobijanje zelene karte – Evo najbitnijih informacija
Želite da se preselite iz SAD u Kanadu? Evo kako da to uradite

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa želi da oteža uslove boravka za strane novinare i studente, piše Njujork tajms.

Predloženim propisom Odeljenja za nacionalnu bezbednost ograničilo bi se dužina trajanja viza za studente, posetioce na razmeni i novinare, koji su do sada mogli da ostanu u SAD onoliko dugo koliko im je potrebno za studiranje ili rad uz obrazloženje da sama brojnost populacije stranaca u tim kategorijama – u proseku 2,3 miliona poslednjih godina – predstavlja “povećani rizik po nacionalnu bezbednost”.

Novi propis, na 256 stranica, tiho je uveden 25. septembra, sa periodom od 30 dana za komentare, i ističe danas. Nakon toga, imigraciona agencija moraće da pregleda komentare, izradi konačni propis i pošalje ga na pregled Uredu za upravljanje i budžet, što je proces koji bi mogao da se protegne i nakon izbora 3. novembra.

Prema pisanju lista, novo pravilo ima različite implikacije na različite kategorije viza. Za strane novinare boravak u SAD bio bi ograničen na 240 dana što je velika prepreka za novinare koji dovode svoje porodice i uglavnom provode nekoliko godina u SAD jer bi saznanje da za nekoliko meseci predstoji obnavljanje vize ograničilo iskreno izveštavanje.

Studenti i posetioci na razmeni, sa više od dva miliona viza, ubedljivo su najveća grupa koja je pogodjena predloženim pravilom. Većina njih dolazi iz Azije – Kina šalje oko 370.000 studenata, Indija 202.000 i Južna Koreja 52.000.

Prema novom pravilu, studenti bi bili ograničeni na dve ili četiri godine, u zavisnosti od plana studija, umesto postojećeg aranžmana koji im omogućava da ostanu u SAD sve dok studiraju.

Studenti iz zemalja sa državne liste sponzora terorizma i iz zemalja čiji državljani imaju visoku stopu ostajanja i posle isteka vize – mnoge afričke zemlje – bili bi ograničeni na dve godine.

Njujork tajms piše da bi posledica promene postojećeg sistema viza mogla biti preusmeravanje studenata u Kanadu, Australiju, Britaniju ili drugde, što, kako se navodi, nije zanemarljiva pretnja jer su strani studenti doprineli ekonomiji SAD u iznosu od 41 milijardu dolara i podržali skoro pola miliona radnih mesta u akademskoj 2018-2019.

Procenjuje se da je od stupanja Trampa na dužnost 2017. selidba stranih studenata u druge zemlje ekonomiju već koštala 11,8 milijardi dolara.

List dodaje da dolari i poslovi nisu cela priča jer su strani studenti i imigranti igrali važnu ulogu za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku i prikupili veliki deo Nobelovih nagrada za SAD, a vraćajući se u svoje matične zemlje, oni postaju glavna vrednost američke meke moći.

Strani novinari šire američku priču svetom, više od 12.000 stranih lekara koji se školuju u američkim bolnicama pruža ključne usluge u vreme pandemije, strani studenti podržavaju američke univerzitete, strani radnici popunjavaju važna upražnjena mesta, piše list.

Zato bi, zaključuje Njujork tajms, u najmanju ruku trebalo da se produži period komentarisanja novog propisa – najnovijeg trika za dizanje nevidljivog zida za strance, ili još bolje, propis bi trebalo potpuno ukinuti.

Izvor: Nedeljnik.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0