Porodiljsko odsustvo – Evo šta budući roditelji u Americi treba da znaju

Porodiljsko odsustvo – Evo šta budući roditelji u Americi treba da znaju

Ponovo se otvara Snowcat Ridge, jedini snežni park na Floridi
Kako član vaše porodice van Amerike može dobiti zelenu kartu?
Da li znate kako je nastao mit o Deda Mrazu? Evo zanimljivih informacija o najpopularnijem deki na svetu

Evo koliko vremena vlada – i kompanije – mogu dati novim roditeljima i kako da osigurate da ćete maksimalno iskoristiti politiku odsustva svog poslodavca.

Kratak pregled članka:

 • Šta je porodiljsko odsustvo?
 • Koliko traje porodiljsko odsustvo?
 • Da li ste plaćeni za porodiljsko?
 • Neplaćeno odsustvo perma Zakonu o porodičnom i medicinskom odsustvu (FMLA)
 • Državni zakoni o porodiljskom odsustvu
 • Kratkotrajni invaliditet za porodiljsko odsustvo

Planirate da uzmete porodiljsko odsustvo? Ovo možda nije baš ono što ste mislili da će biti – ako živite u Sjedinjenim Državama.

Prvih 12 nedelja bebinog života je ključno vreme za mame da se fizički oporave i povežu sa svojim novorođenčadima. Istraživanja pokazuju da odmor nakon rođenja bebe ima koristi i za roditelje i za poslodavce, uključujući povećanje šanse da ćete duže dojiti i da ćete godinu dana kasnije biti u istoj kompaniji.

Nažalost, mnoge žene ne mogu da uzmu toliko slobodnog vremena jer njihovi poslodavci ne nude dovoljno (ili bilo kakvo) plaćenog odsustva za porođaj – i ne mogu sebi da priušte da ostanu bez plate.

Uz to, sve veći broj privatnih kompanija, pa čak i država sada nudi novim roditeljima neko plaćeno slobodno vreme kao deo politike porodičnog odustva. Pročitajte dalje kako biste saznali više o porodiljskom odsustvu.

Šta je porodiljsko odsustvo?


Porodiljsko odsustvo se obično definiše kao vreme kada majka odlazi sa posla radi rođenja ili usvajanja deteta. Očinsko odsustvo se obično definiše kao vreme kada otac odlazi sa posla.

Mnoge kompnaije nude samo ono što se naziva roditeljsko ili porodično odsustvo, koje, između ostalog, omogućava novim roditeljima da uzmu slobodno vreme za rođenje ili brigu o novorođenčetu.

Koliko traje porodiljsko odsustvo?

Često porodiljsko odsustvo traje 12 nedelja – to jest, imate pravo na njega (a mnogi ljudi u Sjedinjenim Državama nemaju).

Preko Zakona o porodičnom i medicinskom odsustvu (FMLA), savezna vlada garantuje 12 nedelja neplaćenog odsustva zaštićenog poslom za rođenje novorođenčeta ili usvajanje deteta. Ali zakon se odnosi samo na određene zaposlene u određenim kompanijama (više o tome u nastavku).

Da li ste plaćeni za porodiljsko odsustvo?

Neke države i pojedinačni poslodavci nude plaćeno roditeljsko odsustvo, ali ne svi. To je zato što FMLA ne zahteva od poslodavca da plaćaju svoje radnike za vreme njihovog odlaska.

Evo ko bi mogao da ponudi plaćeno odsustvo:

Individualni poslodavci

Brojne kompanije, velike i male, dobrovoljno su se odlučile da ponude plaćeno odustvo. Neke velikodušne politike odobravaju nekoliko meseci i više.

Međutim, samo 17% američkih radnika ima pristup plaćenom porodičnom odsustvu preko privatnih poslodavaca, prema Birou za statistiku rada. Da biste saznali više o porodičnom odsustvu vašeg trenutnog ili budućeg poslodavca, pitajte odeljenje ljudskih resursa kompanije.

Države sa plaćenim odsustvom

Samo šest država – Kalifornija, Masačusets, Nju Džerzi, Road Ajlend, Njujork i Vašington – plus D. C. Garntuju plaćeno porodično odsustvo, koje se obično finansira iz poreza na zarade koje plaćaju zaposleni i upravlja kroz programe invalidskog osiguranja.

Vladini poslodavci

Zaposleni u saveznoj vladi sada dobijaju 12 nedelja plaćenog roditeljskog odsustva nakon što je Zakon o plaćenom odsustvu federalnih zaposlenih stupio na snagu u oktobru 2020.godine.

Neplaćeno odsustvo prema Zakonu o porodičnom i medicinskom odsustvu (FMLA)

Možda ste čuli za Zakon o porodičnom i medicinskom odsustvu (FMLA), savezni zakon u Sjedinjenim Državama koji garantuje odlazak mmnogih novih roditelja. Evo kako to funkcioniše:

Šta je FMLA?

FMLA zahteva od mnogih – mada ne od svih – kompanija u Sjedinjenim Državama da dozvole svojim zaposlenima (i muškarcima i ženama) 12 nedelja neplačenog porodičnog odsustva u periodu od 12 mesei naokn rođenja ili usvajanja deteta.

Usvojen 1993.godine kao način da se roditejlima garantuje vreme sa svojom novom decom bez brige o svom poslu, FMLA takođe zahteva od poslodavaca da vam dozvole da se vratite na svoju poziciju (ili sličnu) sa istim paketom kompenazacije na kraju vašeg dvanaestonedeljnog odsustva. To je sjajna stvar i za roditelje i za decu, ali postoje izuzeci.

Kvalifikacije za FMLA

Procenjuje se da samo oko 60% američkih radnika ispunjava uslove za beneficije FMLA. Ispunjavate uslove ako:

 • Vaša kompanija ima 50 ili više zaposlenih u krugu od 75 milja od vašeg radnog mesta
 • Radili ste za svog poslodavca najmanje 12 meseci, iako ti meseci ne moraju da budu uzastopni
 • Radili ste sa svojim poslodavcem najmanje 1.250 sati u 12 meseci pre početka vašeg FMLA odsustva. Drugim rečima, radili ste najmanje 40 sati nedeljno najmanje sedam od poslednjih 12 meseci ili ste radili 24 sata nedeljno tokom 12 meseci.

Dalje odredbe

Takođe biste trebali znati za još nekoliko upozorenja kada je u pitanju FMLA:

 • FMLA pokriva samo jednu osobu u paru po kompaniji. Ako vi i vaš partner raditie u istoj kompaniji, imate pravo na ukupno 12 nedelja zajedno – a ne na 12 nedelja svako od vas.
 • Možda ćete morati da ga koristite kao poslednje sredstvo. Vaša kompanija može zahtevati da prvo „iskoristite“ sve dane odmora, bolovanja i lične dane pre nego što možete da dobijete neplaćeno FMLA vreme
 • Moraćete da date obaveštenje. Nastojte da svog poslodavca obavestite najmanje 30 dana da planirate da uzmete slobodno vreme koje garantuje FMLA.
 • Vaš poslodavac može da ospori odsustvo u određenim okolnostima. Ako spadate u 10% najviših plata u vašoj kompaniji i vaš poslodavac može dokazati da bi vaše odsustvo prouzrokovalo značajnu finansijsku štetu, imate pravo na neplaćeno odsustvo, ali možda nećete imati pravo na posao kada se vratite.
 • Vaša kompanija mora da obezbedi zdravstveno osiguranje. FMLA zahteva da vas vaša kompanija zadrži na svom planu zdravstvenog osiguranja dok ste na odsustvu. To znači da morate da nastavite da dajete nedeljne doprinose planu vaše kompanije, ili vaša kompanija (ako je neverovatno velikodušna!) može pokriti vaš deo i ne tražiti otplatu. U nekim slučajevima vaša kompanija vam može ponuditi COBRA beneficije (privremeno produženje pokrića zdravstvenog osiguranja), što vam omogućava da budete pokriveni istim planom, osim što morate da platite celu premiju. Ovo može biti skupo, posebno sa novim članom porodice koji treba da se osigura, pa razgovarajte sa nekim u odeljenju ljudskih resursa vaše kompanije da biste saznali tačno kakav aranžaman pruža.
 • Odlazak može uticati na buduća unapređenja i vreme odmora. Od vaše kompanije se ne traži da vam dozvoli da zaračunavate vreme godišnjeg odmora dok ste na odsustvu nit ida vam to vreme računa kao radni staž. Ovo, zauzvrat, može da utiče na vaše predstojeće dane godišnjeg odmora, povišice na osnovu radnog staža, učešća ili sticanja prava na 401(k) plan vaše kompanije i sticanje opcija na akcije, između ostalih pogodnosti.
 • Ne možete doprineti drugim pogodnostima. Pošto ne primate platu, nemate pravo da doprinosite svojim 401(k), penzijskim ili fleksibilnim planovima potrošnje dok ste na neplaćenom odsustvu.

Saznajte više o zahtevima FMLA i vašim pravima od Ministarstva rada Sjedinjenih Država, klikom OVDE. Postoji i potencijal za buduće promene. Neki zakonodavci i aktivističke grupe podržavaju nacionalni program plaćenog odsustva (poput Zakona o porodici, klikom OVDE).

Državni zakoni o porodiljskom odsustvu

Uprkos činjenici da savezna vlada i svih osim šest država (Kalifornija, Masačusets, Nju Džerzi, Njujork, Road Ajlend i Vašington) još nisu uvele plaćeno odsustvo, neke planiraju da uvedu plaćeno odsustvo u budućnosti. Konetikat će, na primer, zahtevati plaćeno odsustvo počevši od januara 2022.godien, Oregon u januaru 2023.godine i Kolorado 2024.godine.

Drugi su proširili pokriće za neplaćeno odsustvo. Porodično odsustvo u Minesoti primenjuje se na poslodavce koji imaju najmanje 21 (umesto 50) zaposlenih. Politika porodičnog odsustva u Mejnu odobrava do 10 nedelja i primenjuje se na poslodavce sa najmanje 15 zaposlenih.

Saznajte više informacija o zakonim o porodiljskom odsustvu u vašoj državi tako što ćete pozvati lokalnu kancelariju Ministarstva za rad.

Kratkotrajni invaliditet za porodiljsko odsustvo

Iako majčinstvo nije invaliditet, osiguranje od kratkoročne invalidnosti (STD) može vam pomoći da produžite porodiljsko odsustvo.

Šta je osiguranje od STD-a?

Kratkoročn oinvalidsto osiguranje (STD) – koje mnogi poslodavci i sindikati plaćaju i nude kao automatsku beneficiju svojim zaposlenima – obično plaća između 50 i 100% vaše plate tokom određenog broja nedelja nakon vašeg porođaja.

Tehnički, STD treba da pokrije vašu platu, ili njen deo, tokom vremena kada niste u mogućnosti da obavljate svoj posao zbog bolesti, povrede ili porođaja.

Kvalifikovanje za STD

Postoji mnogo varijacija koristi od ove vrste osiguranja. ono što ćete dobiti može zavisiti od vaše kompanije ili sindikata, broja godina koje ste tamo radili i drugih faktora. Obavezno razgovarajte sa nekim u vašem odeljenju za ljudske resurse i saznajte na šta imate pravo.

Koliko dugo traju beneficije od STD-a?

Često vam beneficije omogućavaju da ostanete kod kuće sa posla i da primate procenat vaše plate šest sedmica. Neki planovi dozvoljavaju više vremena ako ste imali carski rez ili druge komplikacije tokom porođaja. Neki takođe pokrivaju odmor u krevetu koji je prepisao lekar pre porođaja.

Drugi načini za produženje porodiljskog odsustva

Ako želite da produžite slobodno vreme izvan dužine porodiljskog odsustva ili STD beneficija, možda ćete moći da koristite bilo šta od sledećeg:

 • Vreme za odmor
 • Bolovanje
 • Slobodni lični dani

Politike poslodavca se razlikuju, pa se upoznajte sa opcijama i propisima vaše kompanije pre nego što odete na odsustvo.

Ako ste iscrpeli ove opcije, a i dalje želite da ostanete kod kuće sa svojom bebom, možda će vam biti dostupne druge pogodnosti. Razgovarajte sa svojim odeljenjem za ljudske resurse o tome da li možete:

 • Uzeti neplaćeno odsustvo
 • Uzeti neplaćeno invalidsko odsustvo
 • Radite od kuće da biste olakšali tranziciju

Priprema za porodiljsko odsustvo

Kada napravite plan za porodiljsko odsustvo i razgovarate o trudnoći sa svojim šefom, napravite nekoliko poslednjih priprema. Poruka koju želite da pošaljete glasno i jasno svom poslodavcu i kolegama je sa ste posvećeni svojoj porodici i svojoj karijeri. Imajte na umu sledeće savete:

 • Očekujte neočekivano – možete sve isplanirati do najsitnijih detalja i boom – vaša beba odlučuje da stigne šest dana ranije. Zato pokušajte da budete fleksibilni i, ako možete, ostavite datum početka porodiljskog odsustva otvorenim u slučaju da vaša beba stigne rano ili kasno.
 • Donosite odluke – ako će vas neko zameniti dok vas nema, dobro obučite privremenu zamenu pre nego što planirate da odete. Pripremite korak po korak listu uputstava, listu korisnih saveta, kontakt informacije i bio šta drugo kako biste osigurali nesmetan prelaz dok ste odsutni.
 • Ostanite u kontaktu – da li želite svakodnevnu e-poštu ili telefonski poziv od svojih kolega, ili želite da ostavite bilo šta u vezi sa poslom u kancelariji? Šta god da odlučite, komunicirajte sa svojim šefom i kolegama. Ali zapamtite, imate mogućnost da se predomislite ako otkrijete da vam majčinstvo ne ostavlja vremena za e-poštu.

 

Izvor: Whattoexpect.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0