Posle nekoliko meseci pada, cene nekretnina u Americi ponovo rastu

Posle nekoliko meseci pada, cene nekretnina u Americi ponovo rastu

10 najpopularnijih alkoholnih pića u Americi
Rakija Grill i Rakija Lounge ove godine pripremaju nezaboravan praznični program!
Kina prva na svetu izdala “Covid Pasoše”. Šta se dešava u Americi?

Nakon sedam meseci pada, cene kuća u SAD ponovo rastu jer se prolećna sezona lova na kuće zahuktava usred nestašice nekretnina na tržištu.

Cene stanova porasle su za 0,7% širom države u martu nakon rasta od 2,1% u februaru, prema indeksu stanovanja S&P CoreLogic Case-Shiller, barometru cena stanova. Povećanje je iznenadilo ekonomiste, koji su predviđali da će indeks ostati na istom nivou. Indeks je sada samo 3,6% ispod svog maksimuma u junu prošle godine, prema S&P.

Dva meseca povećanja cena ne predstavljaju definitivan oporavak, ali martovski rezultati sugerišu da je pad cena nekretnina koji je počeo u junu 2022. možda došao do kraja“, rekao je Craig Lazzara, generalni direktor S&P DJI, u izjavi. „I pored toga, izazovi koje predstavljaju trenutne hipotekarne stope i stalna mogućnost ekonomske slabosti će verovatno ostati prepreka cenama stanova najmanje narednih nekoliko meseci“.

Skok troškova stanova u martu bio je široko rasprostranjen, sa rastom cena u svih 20 gradova koje indeks prati, u odnosu na 12 u februaru.

U odvojenom izveštaju koji je u utorak objavila Federalna agencija za stambeno finansiranje nalazi se da su cene stanova porasle za 0,6 odsto u martu, nakon rasta od 0,7 odsto u februaru.

Brojke naglašavaju tekući izazov za kupce kuća, koji se bore sa visokim hipotekarnim stopama i oskudnom ponudom novih i postojećih domova na tržištu. Mnogi stručnjaci su predvideli da će cene kuća, koje su porasle tokom pandemije, ove godine naglo pasti. Ali nedostatak kuća za prodaju, pogoršan vlasnicima zaključanim u niskim hipotekarnim stopama koji sede po strani, podstiče cene.

Prolećnu sezonu kupovine kuća karakteriše jači povratak kupaca nego prodavaca, što je stvorilo još jedno konkurentno tržišno okruženje“, rekla je Selma Hepp, glavni ekonomista CoreLogic-a u saopštenju. „Veoma oskudan inventar postojećih domova dovodi kupce u poziciju da moraju da plate preko tražene cene i, kao rezultat, povećavaju cene ranog proleća daleko iznad onoga što se tradicionalno vidi tokom ovog perioda“.

Iako su prosečne cene kuća porasle na nacionalnom nivou, postoji velika regionalna razlika, sa dobicima na jugoistoku i velikim padom na zapadu. Cene u Sijetlu i San Francisku pale su 12% i 11%, respektivno, tokom prošle godine. U međuvremenu, troškovi stanovanja u Majamiju porasli su za 7,7%, dok su Tampa, Florida, i Šarlot, Severna Karolina, nešto ispod 5%.

Korekcija stambenog tržišta bila je očiglednija na Zapadu, gde su cene kuća naglo porasle poslednjih godina“, rekla je viši ekonomista PNC Abbey Omodunbi u izveštaju.

Gledajući unapred, očekuje se da će cene kuća ostati pod pritiskom jer stope na hipoteke ostaju visoke.

Viši „troškovi pozajmljivanja su u velikoj meri uticali na potražnju i pristupačnost i, zajedno sa tekućim ograničenjima ponude, mogli bi da nastave da budu prepreka za kupce“, rekla je Rubeela Farooqi, glavni američki ekonomista u High Frequency Economics.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0