Poslovi budućnosti – 14 najbrže rastućih poslova u Americi

Poslovi budućnosti – 14 najbrže rastućih poslova u Americi

Ostali ste bez posla? Evo kako da aplicirate za unemployment!
Ne propustite Pokladni Piknik u Majamiju 26. novembra
Svečano otvoren prvi snežni park na Floridi

Bez obzira da li želite da pokrenete svoju karijeru po prvi put ili želite da se prebacite na novu oblast, želite da znate da će biti dostupnih poslova kada završite diplomu ili obuku. Iako ne postoje garancije da će ovi poslovi ostati u velikoj potražnji, ovo je 14 brzorastućih zanimanja – izabranih sa liste 100 najboljih poslova američke novine – za koja se očekuje da će u godinama koje dolaze imati mnogo radnih mesta.

Nastavite da čitate da biste videli koje zanimanje bi moglo savršeno odgovarati vašim interesovanjima i talentima. Predviđeni procenti rasta radnih mesta zasnovani su na procenama Biroa za statistiku rada za 2021-2031, a srednje plate su takođe iz 2021. godine.

#1 Medicinska sestra praktičar

Predviđeni rast radnih mesta: 45,7%

Srednja plata: 120.680 dolara

Postoji razlog zašto oblast medicinskih sestara rastu kao polje. Radite dosta sličnog posla kao i doktor – obavljate preglede, naručujete laboratorije, prepisujete lekove i upoznajete svoje pacijente kao i svaki lekar. Doduše, vi zapravo niste doktor. U stvari, u zavisnosti od države u kojoj radite, možda imate doktora koji nadgleda vaš rad sa distance (tj. pregleda tabele), a vi ste ograničeni u određenim vrstama lekova koje možete da uradite – nećete raditi operaciju , na primer.

Ali postoji mnogo prednosti u tome da budete medicinska sestra, kao što je to da ste u veoma poštovanoj oblasti i da pomažete svojim pacijentima, kao i da provodite manje vremena u školi i verovatno ste opterećeni manjim brojem studentskih kredita.

#2 Tehničar za vetroturbine

A man sits alone on a park bench.

Predviđeni rast radnih mesta: 44,3%

Srednja plata: 56.260 dolara

Ovo polje raste jer ste možda primetili da se sve vetroturbine pojavljuju širom SAD-a. Gotovo ste ih sigurno videli: te visoke kule u poljima kukuruza i drugim širokim otvorenim prostorima, sa propelerima daleko na vrhu. Neko mora da održava i popravlja te turbine na vetar, a možda ćete jednog dana to biti vi. Verovatno se podrazumeva, ali je verovatno najpogodniji za ljude koji se ne plaše visine.

#3 Programer

African-American IT developer typing on keyboard with black and orange programming code on computer screen and laptop in contemporary office interior, copy space (African-American IT developer typing on keyboard with black and orange programming code

Predviđeni rast radnih mesta: 26,0%

Srednja plata: 120.730 dolara

Nije iznenađenje što je ovo karijera koja raste. Čini se da svake godine sve više svojih života stavljamo u digitalni univerzum, a za to je potreban kompjuterski softver – a neko to mora da stvori. Bilo da je u pitanju aplikacija koja vam menja život ili prilično dosadna veb lokacija koja ipak mora da bude funkcionalna, programeri softvera provode dane izmišljajući, održavajući i popravljajući softverske programe. Potrebne su i tehničke veštine i veoma pažljiva pažnja prema detaljima.

#4 Data Scientist

Mature businessman using mobile phone while writing notes at table in office

Predviđeni rast radnih mesta: 35,8%

Srednja plata: 100.910 dolara

Živimo u svetu informacija. To je uvek bio slučaj; entiteti i pojedinci iz kompanija, istraživači, organi za sprovođenje zakona i ispitanici uvek imaju prednost ako imaju informacije koje su im potrebne.

Ali sa proliferacijom aplikacija, softverskih programa i tehničkih uređaja, nikada nije bilo lakše prikupljati informacije. Organizacije pokušavaju da dođu do što više informacija koliko mogu, ali onda moraju da shvate šta sve to znači. I tada dolaze naučnici podataka i njihove veštine.

Karijera naučnika podataka je uzletela poslednjih godina. Od tehnoloških startup-a do velikih kompanija i vladinih agencija, ove oblasti zapošljavaju naučnike za podatke.

#5 Analitičar informacione bezbednosti

Software developer freelancer woman female in glasses work with program code C++ Java Javascript on wide displays at night Develops new web desktop mobile application or framework Projector background

Predviđeni rast radnih mesta: 34,7%

Srednja plata: 102.600 dolara

Lako je videti zašto karijera analitičara bezbednosti informacija brzo raste. Ako konzumirate mnogo vesti, vidite ih stalno – kršenja podataka i sajber napadi se uvek dešavaju, a to je ono što analitičar bezbednosti informacija pomaže da spreči. Univerziteti, korporacije, banke, vladine agencije – svima im je potrebna pomoć analitičara za bezbednost informacija.

Ovo je karijera koja će napredovati sve dok postoje loši momci koji žele da ukradu svačije informacije.

#6 Statističar

A young employee confidently stands in front of a group of colleagues in a modern office environment. He casts a screen with stats and graphs from his laptop onto a large monitor. His colleagues listen intently.

Predviđeni rast radnih mesta: 32,7%

Srednja plata: 95.570 dolara

Sve podatke koje prikupljaju oglašivači, vladine agencije, korporacije i drugi subjekti, statističar uzima – a zatim koristi te informacije da pomogne organizacijama i pojedincima da donesu dobar izbor.

Svet je komplikovan i postaje sve više. Podaci koje organizacije prikupljaju se gomilaju. Statističar nije profesija kojoj preti opasnost da se smanji – ikada.

#7 Koreograf

Young man learning using laptop in dance studio.

Predviđeni rast radnih mesta: 29,7%

Srednja plata: 42.700 dolara

Budimo iskreni: Kao grupa, koreografi zaslužuju da budu više plaćeni. Na kraju krajeva, ovo nije vrsta posla koju svako može da radi, ali to je ipak šou-biznis. Naravno, ako dobijete posao na Brodveju ili u filmovima ili TV-u, vaša plata će biti daleko važniji.

Ali ne nedostaje mesta za koja možete da koreografirate – plesni studiji, tematski parkovi, kazina, brodovi za krstarenje, TV, filmovi i pozorišne predstave, od Brodveja do lokalnog pozorišta za večeru.

#8 Medicinska pomoć u kući

Predviđeni rast radnih mesta: 25,4%

Srednja plata: 29.430 dolara

Kao i kod koreografa, srednja plata verovatno zaslužuje da bude veća. Ovo je tako važan posao. Nacija stari, a mnogi pokušavaju da ostare kod svoje kuće; kućni zdravstveni pomoćnici su neizostavni deo toga

To može biti zahtevan posao koji zahteva mnogo strpljenja – u zavisnosti od osobe kojoj pomažete. Možda radite sa najfinijim ljudima ikada; drugi mogu biti mrzovoljni i ne baš dobri u tome da to prikriju. Ali kao što možete da zamislite, pomoći ćete da se postaraju da starije osobe ili bilo ko sa posebnim potrebama zadovolji svoje potrebe. Možda ćete pomoći u izdavanju lekova ili pripremi obroka ili kreveta za one koji to ne mogu. To je težak posao, ali vredna svirka za ljude koji žele da pomognu ljudima.

#9 Menadžer medicinskih i zdravstvenih usluga

Nurse Wearing Scrubs Working At Desk In Office

Predviđeni rast radnih mesta: 28,3%

Srednja plata: 101.340 dolara

Ako uđete u bolnicu, hitnu negu ili bilo koju zdravstvenu ustanovu i pomislite: „Vau, tako je tiho“ ili „Vau, ovo je bilo sjajno iskustvo“, možete se zahvaliti menadžeru medicinskih i zdravstvenih usluga. Dok hirurzi rade, menadžer medicinskih i zdravstvenih usluga održava rad mesta nesmetano.

Zdravstvena zaštita – posebno kako naša zemlja stari – je rastuća oblast, i zato verovatno nije iznenađenje da nam je potrebno više medicinskih i zdravstvenih menadžera da organizujemo i vodimo stvari.

#10 Logističar

Predviđeni rast radnih mesta: 27,7%

Srednja plata: 77.030 dolara

Lanci snabdevanja su u vestima u poslednjih nekoliko godina. Kada imate globalni lanac snabdevanja koji obuhvata različite zemlje, koji mogu, ali ne moraju imati problema sa radnom snagom, lošim vremenom, virusima ili geopolitičkim nemirima, nešto će sigurno krenuti naopako.

Mnogo toga je pošlo po zlu u poslednjih nekoliko godina, i zato su logističari toliko važni. Oni pomažu u organizovanju i vođenju lanaca snabdevanja, tako da funkcionišu što efikasnije.

#11 Lekar asistent

Busy female medical professional talks on phone while writing in a patient's medical chart. An open laptop is on the desk along with a human brain model and a coffee cup. She is wearing scrubs and a stethoscope.

Predviđeni rast radnih mesta: 27,6%

Srednja plata: 121.530 dolara

Industrija zdravstvene zaštite raste – pa je tako i karijera lekarskog asistenta. Uprkos reči „asistent“ u naslovu, ovo nije pozicija u vidu „donesi kafu za doktora“. U stvari, ponekad se ova pozicija naziva lekarskim saradnikom. Kao lekarski asistent ili lekarski saradnik, možete završiti pregledom, dijagnostikom i lečenjem pacijenata. Ako lekar ili lekari sa kojima radite rade operaciju, i vi možete pomoći.

Ljudi su sve stariji i bolesniji, a lekarima je potrebna pomoć u brizi o svima. Vi ste ta pomoć. Ovo je važna i neophodna profesija.

#12 Solarni fotonaponski instalater

African american engineering are about to checking solar panels. Electrical and instrument technician use laptop to maintenance electric solution At the solar power generating station Black people engineering ordered and installed solar cells.

Predviđeni rast radnih mesta: 27,2%

Srednja plata: 47.670 dolara

Ova karijera je zaista važna. Solarna energija – i sve ekološki prihvatljive industrije – se zagrevaju godinama, a profesija instalatera solarnih fotonaponskih uređaja ne pokazuje znake da će ovaj posao biti manje bitan.

Kao instalater solarnih fotonaponskih uređaja, upoznaćete solarne panele iznutra i spolja, sastavljajući ih, implementirajući i popravljajući ih. Takođe ćete biti na svežem vazduhu, često gledajući poglede koji oduzimaju dah, jer ćete biti na krovovima kuća i drugih zgrada. Takođe ćete učiniti svoj deo da planetu svakodnevno učinite gostoljubivijim mestom ako je to vaš posao. To je profesija za koju se čini da ima svetlu budućnost.

#13 Asistent fizikalne terapije

Physical therapist guiding patient using resistance band leg

Predviđeni rast radnih mesta: 26,5%

Srednja plata: 61.180 dolara

Kao što je pomenuto, stanovnici postaju stariji i ponekad slabiji – a zdravstvena zaštita kao polje karijere napreduje. Ovo je još jedna zdravstvena profesija koja raste.

Ako postanete fizioterapeut, pomažete pacijentima da prebrode povrede i bolesti. Možda im pomažete da ponovo nauče kako da se kreću, ili možda pomažete pacijentu da upravlja bolom. Kada ste u blizini, to je sve što radite. Pomažete pacijentima da postanu mobilniji.

#14 Asistent radne terapije

African american occupational therapist explaining a patient how to use the static bicycle and patient listening very careful

Predviđeni rast radnih mesta: 25,4%

Srednja plata: 61.730 dolara

Pošto se oblast zdravstvene zaštite širi i srednja starost stanovnika kolektivno raste, ne bi trebalo da bude previše iznenađujuće što su pomoćnici radne terapije traženi. Ako preuzmete ovaj posao, pomoći ćete ljudima da se oporave od fizičkih ili mentalnih izazova.

To je izuzetno zadovoljavajući posao. Možda pomažete pacijentima svih uzrasta da ponovo nauče svakodnevne zadatke, kao što su korišćenje viljuške ili češljanje kose. Svakodnevno činite svet boljim mestom pomažući ljudima da žive bolje.

 

Izvor: Money.usnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0