Postali ste državljanin Amerike i želite da glasate? Evo šta treba da uradite

Postali ste državljanin Amerike i želite da glasate? Evo šta treba da uradite

Evo kako da zaradite novac bez fiksnog radnog vremena. Ovo su najbolji dodatni poslovi u Americi.
USCIS: Broj nerеšenih imigracionih slučajeva neznatno smanjen u septembru
1,3 miliona imigranata čeka na termin za obradu biometrijskih podataka. USCIS ovim povodom izdao saopštenje

Naučite o procesu vašeg novog glasačkog prava

Immigrants voting in the 2020 election

Na samom početku, čestitamo na vašem državljanstvu! Ako imate 18 godina pre dana izbora, imate pravo da glasate na saveznim, državnim i lokalnim izborima. Ovo je vaša šansa da utičete na rukovodstvo u vašoj zajednici – i u Sjedinjenim Državama u celini. U ovom članku ćemo vas provesti kroz proces registracije birača.

Naučite pravila glasanja u vašoj državi

Pravila glasanja su različita u svakoj državi. Međutim, sa izuzetkom Severne Dakote, sve države zahtevaju od građana da se registruju ako žele da glasaju. Način na koji se registrujete za glasanje takođe može varirati. U mnogim slučajevima možete se registrovati za glasanje online, u Odeljenju za motorna vozila (DMV) ili korišćenjem obrasca za nacionalnu registraciju birača.

Proverite rok za registraciju u vašoj državi

Ovde možete proveriti rok za registraciju u vašoj državi (klik OVDE) i da saznate više o pojedinostima o procesu registracije birača u vašoj državi tako što ćete posetiti web stranicu izborne kancelarije vaše države ili lokalne teritorije (klikom OVDE). Bez obzira da li možete ili ne možete da glasate na predstojećim izborima na sredini mandata, registracija za glasanje sada će vam omogućiti da glasate na predsedničkim izborima 2024.godine, zato uradite to!

Potvrdite da ste registrovani za glasanje

Da biste potvrdili da ste registrovani za glasanje, možete da proverite status registracije glasača online, telefonom, poštom ili lično. Kao i sama registracija, ovo se razlikuje od države do države, tako da je korisno da proverite kod svoje lokalne izborne kancelarije (klikom OVDE).

Kada potvrđujete svoju registraciju, treba paziti na nekoliko stvari:

  • Da je vaše ime tačno napisano i da se nalazi na glasačkom spisku
  • Da je vaša adresa ažurirana
  • Da je biračko mesto ispravno

Ako ne možete da pronađete svoje ime na biračkom mestu, javite se svojoj izbornoj kancelariji što pre ()! Svaki put kada se preselite ili promenite svoje ime, morate da ažurirate registraciju ili da se ponovo registrujete.

Odredite svoje biračko mesto

Kada se registrujete za glasanje, vaša izborna kancelarija će vam verovatno poslati karticu za registraciju birača koja vam govori o vašem biračkom mestu. Na dan izbora, ići ćete tamo da glasate. Verovatno ćete morati da pokažete ličnu kartu pre nego što budete mogli da glasate, a ako znate da ne možete da stignete na svoje biračko mesto na dan izbora, možda ćete se kvalifikovati da glasate putem pošte.

Ovo je važno!

Ako ste zakoniti stalni stanovnik, a niste državljanin Sjedinjenih Država, ne možete glasati na saveznim i državnim izborima. To može biti zbunjujuće jer ako ste, na primer, u DMV-u da biste dobili dozvolu, službenik bi vas mogao pitati da li želite da se registrujete za glasanje. Ako prihvatite, postoji rizik od deportacije. Nedržavljani, kao što su vlasnici zelene karte, ne mogu glasati na saveznim, državnim i većini lokalnh izbora. Možete saznati više o tome ko može da glasa klikom OVDE.

Ako imate bilo kakvih pitanja o procesu glasanja u Sjedinjenim Državama, USAGov može pomoći! Pozovite 1-844-USA-GOV1 (1-844-872-4681).

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0