Potencijalne kazne za zapošljavanje nedokumentovanih imigranata

Potencijalne kazne za zapošljavanje nedokumentovanih imigranata

Razvod pre intervjua za zelenu kartu – Sve što treba da znate o procesu koji vas očekuje
5 faktora koji će promeniti imigraciju u Americi tokom 2023.godine
Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate

Zapošljavanje imigranata bez dokumenata, bilo to svrsishodno ili ne, je nezakonito. Proces I-9 je implementiran 1986.godine kako bi pomogao u borbi protiv ove prakse i pružio zaštitu i američkim radnicima i zakonito ovlašćeno radnicima koji nisu iz SAD-a. Budući da savezna imigracijska politika želi zaštititi američke radnike i plate u post-pandemijskom svetu, radno mesto će ostati jedno od ključnih polja u sprovođenju imigracijske politike.

Usklađenost I-9 i ICE

Postoje vrlo ozbiljni rizici i moguće kazne za svakog poslodavca koji svesno zapošljava imigrante bez dokumenata. Ključna reč je, međutim, „svesno“. Kao poslodavac, vaša je odgovornost da uložite napore u sa vašom dobrom voljom kako biste osigurali da savko koga zaposlite bude ovlašćen za rad u SAD-u uz odgovarajuću usklađenost sa I-9, ali ne morate biti stručnjak za dokumente ili poseban istražitelj za Imigraciju i carinsko sprovođenje (ICE). U stvari, čak biste mogli upasti u nevolje zbog diskriminatorne prakse zapošljavanja ako ste previše revnosni u pokušaju da otkrijete da li je potencijalni zaposleni ovlašćen da radi u SAD-u.

Ako sledite sve zakonom propisane procedure zapošljavanja i nesvesno zaposlite imigranta bez dokumenata, verovatno ćete biti zaštićeni od bilo kakvih ozbiljnih kazni. Od ključnog je značaja za sve poslodavce da vode evidenciju I-9 na način koji osigurava usklađenost u svakom trenutku i da zaštite vaššu kompaniju od skupih i štetnih grešaka pri zapošljavanju imigranta.

Šta ako ste zaposlili radnika bez dokumenata?

Ako se utvrdi da ste svesno ili iz nemara zaposlili zaposlene bez dokumenata za rad u vašoj kompaniji, mogli biste se suočiti sa teškim građanskim i krivičnim kaznama. Takođe ste u opasnosti ako otkrijete da zaposleni nije ovlašćen da radi u SAD-u i nastavite sa zaposlenjem. Prvi prestupnici se suočavaju sa građanskim kaznama od 375 do 3.200 dolara po radniku na crno.

Postati višestruki prestupnik ozbiljno komplikuje potencijalne kazne.. Drugi prekršaj će biti kažnjen između 3.200 i 6.500 dolara po radniku, dok će vas treći prekršaj koštati između 4.300 i 16.000 dolara po radniku.

Osim toga, svesno zapošljavanje imigranata bez dokumenata u više navrata može pokazati obrazac nezakonitih aktivnosti zapošljavanja koji vas dovodi u opasnost od krivičnih kazni.  Ako se uključite u obrazac zapošljavanja imigranata bez dokumenata, mogli biste se suočiti sa novčanim kaznama do 3.000 dolara po neovlašćenom radniku i do 6 meseci zatvora.

Što je još gore, ako se aktivno uključite u zaštitu imigranata bez dokumenata od ICE-a, mogli biste biti proglašeni krivim za „skrivanje“, što može dovesti do 10 godina zatvora. Poslodavci se takođe mogu smatrati odgovornim ako koriste izvođače radova koji zapošljavaju imigrante bez dokumenata.

Kako legalno zaposliti radnika bez dokumenata?

Trenutno u Sjedinjenim Državama nema zakonskih mogućnosti za zapošljavanje radnika bez dokumenata. Iako je moguće sponzorisati zaposlenog za status stalnog boravka ili „zelenu kartu“, proces zahteva planiranje – na primer, morate pokazati dokaze da niste mogli zaposliti američkog radnika za tu poziciju, kao i razmotriti potencijalne mogućnosti odricanja kako bi pojedinac prevazišao svoj status bez dokumenata. Radnik mora imati pravni status ili biti van zemlje.

 

Izvor: Fordmurraylaw

COMMENTS

WORDPRESS: 0