Potražnja za hipotekama skočila skoro 28% za nedelju dana; kamatne stope padaju već mesecima

Potražnja za hipotekama skočila skoro 28% za nedelju dana; kamatne stope padaju već mesecima

10 najčešćih imena i prezimena u Americi
Intervju: Ivan Đurović – Srbin iz Čikaga na velikoj sceni Holivuda
Dobre vesti za 10 000 imigranata koji su učestvovali u Lutriji za Zelenu kartu 2020. godine

Potrošači su se vratili sa sezone godišnjih odmora kako bi pronašli hipotekarne stope na najnižoj tački od septembra, i reaguju na dramatičan način.

Obim zahteva za hipoteku skočio je za skoro 28% prošle nedelje, u poređenju sa prethodnom nedeljom, prema sezonski prilagođenom indeksu Udruženja hipotekarnih bankara.

Prosečna ugovorena kamatna stopa za 30-godišnje hipoteke sa fiskom kamatnom stopom i odgovarajućim stanjem kredita (726.200 dolara ili manje) smanjena j ena 6,23% sa 6,42%, pri čemu su poeni pali na 0,67 sa 0,73 (uključujući naknadu za odobrenje) za kredite sa učešćem od 20%.

Stope su dostigle nedavni maksimum od oko 7,2% krajem oktobra u MBA anketi, ali su godinu završile na 6,58%. Pre godinu dana, prosečna stopa na 30-godišnji fiksni je ibla 3,64%.

Tražnja za refinansiranjem je napravila najveći pomak, 34% više u odnosu na prethodnu sedmicu, ali je i dalje bila 81% manja nego u istoj sedmici pre godinu dana. Udeo refinansiranja hipotekarnih aktivnosti porastao je na 31,2% ukupnih zahteva sa 30,7% prethodne nedelje.

Zahtevi za hipoteku za kupovinu kuće rasli su na 25% iz nedelje u nedelju, ali su bili 35% manji nego u istoj nedelj pre godinu dana.

Kako budemo ulazili u početak prolećne kupovne sezone, niže hipotekarne stope i više kuća na tržištu će pomoći priuštivosti za kupce koji prvi put kupuju“, rekao je Mike Fratantoni, viši potpredsednik i glavni ekonomista u MBA.

Tržište, međutim, ne vidi nikakav porast zaliha. Broj aktivnih oglasa je za oko 21% veći nego pre godinu dana, prema Redfin-u, brokerskoj agenciji za nekretnine. To je uglavnom zato što kuće sada duže stoje na tržištu, sa mnogo manje prodaje. Novi oglasi kuća za prodaju pali su za 22%, u odnosu na prethodnu godinu.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0