Predstavljen novi plan za zaštitu Majamija od poplava – ovaj put bez džinovskog zida

Predstavljen novi plan za zaštitu Majamija od poplava – ovaj put bez džinovskog zida

Miami-Dade: Ukinut policijski čas, plaže se otvaraju od srede
Disney World: “Floridi smo do sada doneli 40 milijardi dolara”
TIPFLACIJA- Sve više usluga i servisa u SAD zahteva plaćanje bakšiša

Potpuno novi plan zaštite za obalu okruga Miami-Dade, koji je sklon olujama – i milijarde federalnih dolara za njeno finansiranje – ponovo su na stolu nakon što je okrug pristao da započne novu studiju za zaštitu obale sa Korpusom inženjera američke vojske.

Okrug je već pokušao to 2018. godine, ali nakon tri godine, Miami-Dade je odbio gotovo pet milijardi dolara vredan plan koji je federalna vlada osmislila kako bi zaštitila obalu od poplava uzrokovanih olujnim talasima, uglavnom zbog zabrinutosti da bi visoki zidovi duž obale koje je predložio Korpus bili ružni i nepoželjni za stanovnike.

Ovog puta su Korpus i okrug zajedno radili i organizovali nekoliko javnih sastanaka kako bi čuli mišljenja stanovnika Majamija. Rezultat koji je objavljen u petak: niz ideja koje Korpus kaže da se može priuštiti izgradnja i koje okrug podržava.

Na stolu se nalazi mnogo istih ideja kao iz prvobitne studije: podizanje hiljada kuća duž cele obale, dodavanje zaštite od poplava poslovnim objektima i važnim ustanovama kao što su bolnice i vatrogasne stanice, kao i sadnja mangrova i drugih rešenja fokusiranih na prirodu.

“Ovo je ključno za našu budućnost”, rekla je gradonačelnica Majami-Dejda, Daniela Levin Kava. “Ovo stvara spremnost za ovu eventualnost koja dolazi.”

“To će biti kombinacija fizičkih, strukturnih prepreka i prirodnih rešenja”, rekla je. “Mislim da će to biti veoma inovativan i moderan pristup. Radujem se da ga vidim kako se razvija.” Ova odluka pokreće još jednu četvorogodišnju studiju vrednu sedam miliona dolara koja će rezultirati konkretnim planom za zaštitu obale Miami-Dade okruga. Nacrt plana, otvoren za komentare, mogao bi biti dostupan za oko dve godine. Aktualna realizacija bi trajala duže. U najboljem slučaju, nijedna od ideja u planu ne bi mogla biti u potpunosti dizajnirana ili izgrađena još najmanje deceniju.

“Ova obnovljena posvećenost naglašava našu predanost unapređenju smanjenja rizika od olujnih talasa i otpornosti u okrugu Majami-Dejd”, rekao je pukovnik Brian Halberg, komandant USACE Norfolk Distrikta, u saopštenju. “Verujemo da uz saradnju sa zajednicom možemo razviti ostvarive projekte koji ne samo da čuvaju živote i imovinu, već doprinose i očuvanju dragocenih ekosistema okruga Majami-Dejd.”

Zidovi i prepreke od poplava

Najznačajnija promena između prvog izdanja ove studije, takođe nazvane Back Bay studija, i poslednje verzije je fokus na rešenja bazirana na prirodi (poput koralnih grebena i sadnje mangrova) i podizanje i zaštitu pojedinačnih zgrada, sa skretanjem od većih strukturalnih zaštita kao što su zidovi.

Yahoo

COMMENTS

WORDPRESS: 0