Prijatelji Glasnika – Srbi za Srbe

Prijatelji Glasnika – Srbi za Srbe

Majami: Zakoračite u gigantski lavirint od peska na Faena plaži
Više od polovine Majamija biće pod vodom do 2060. godine
Tačno 43 godine od poslednjeg snega u Majamiju!
Svedoci smo loše demografske slike srpskog naroda, opadanja nataliteta, porasta broja neženja, abortusa, starenja stanovništva, i generalno slabog ekonomskog statusa domaćinstva širom Balkana. Bela kuga je ozbiljno zapretila, prosečan bračni par je „pao” na jedno dete. Zbog negativne stope nataliteta godišnje u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori ima preko 50.000 stanovnika manje! Analitičari upozoravaju da će već polovinom ovog veka Srbi postati manjina u čitavom regionu! Na drugoj strani, ono o čemu se nedovoljno govori su porodice sa više dece muku muče živeći u oskudici. Okupirane tek pukim preživljavanjem, stidljive su u svojim zahtevima za ostvarivanje prava koja im pripadaju. Njihove životne priče, strahovi i problemi su identični, ali skoro nevidljivi i nečujni da bi skrenuli pažnju šire javnosti, medija, pa i države.
Zato, Srbi već godinama imaju svetsku humanitarnu organizaciju. Izborom imena, osnivači su opisali i misiju koju čine samo tri reči – Srbi za Srbe. Organizacija je nastala krajem 2005. godine, prvenstveno kao ideja srpskog naroda u rasejanju da se okupi oko plemenitih ciljeva, tačnije, oko projekata pomoći socijalno ugroženim višedetnim srpskim porodicama širom Balkana. Okosnicu organizacije čine mladi i energični ljudi, okupljeni zajedničkom vizijom pomoći onima koji su blagosloveni brojnim potomstvom, svesnih da svakom ko ne živi u materijalnom izobilju i mala pomoć znači puno.
Uz prepoznatljiv slogan – Deca su naša budućnost – organizacija je, od 2005. godine, uz pomoć velikog broja donatora iz celog sveta, prikupila tri miliona evra donacija sa kojima je direktno pomogla više od 2.300 porodica sa više od 13.000 dece, širom Balkana. Pored direktne materijalne pomoći porodicama, u više navrata pomoć je pružana i narodnim kuhinjama, porodilištima, bolnicama, osnovnim i srednjim školama, univerzitetima i drugim institucijama koje svakodnevno brinu o zdravlju i obrazovanju dece.
Zahvaljujući brojnim donatorima širom sveta, više stotina porodica danas živi u toplim domovima, imaju nova kupatila, struju i vodu, belu tehniku, krovovi više ne prokišnjavaju… Mnogo je dece koja su prvi put dobila svoju sobu, krevet, radni sto, plakar, igračku, kompjuter. Mnogo je roditelja koji danas imaju mogućnost da svojoj deci obezbede čašu svežeg mleka, koji imaju plastenik, traktor sa priključcima, sa kojim obrađuju zemlju i sa kojim zarađuju za porodicu. Mnogo je porodica koje su dobile novu nadu, obnovile veru i dobile snagu da se bore tu gde jesu, na svojim vekovnim ognjištima, za sebe i za svoje potomstvo.
Transparentan rad naše organizacije od prvih sprovedenih projekata pomoći do danas, doprineo je velikom porastu i prilivu novih donacija, kao i okupljanju novih članova i volontera širom sveta. Činjenica da svaki prikupljeni dinar prezentujemo javno je veoma bitna radi poverenja i kontrole našeg rada. Mesečni izveštaji, lista donatora, uvid u stanje novca na računu, kao i protok novca su svakodnevno dostupni svim našim članovima, donatorima, prijateljima i virtuelnim posetiocima. Organizacija je do sada zvanično registrovana u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Švedskoj, uz brojna predstavništva u drugim državama, koja će uskoro postati i zvanično registrovane organizacije.
Pored deset ogranaka u svetu, organizaciju Srbi za Srbe danas čini više stotina volontera, osam zaposlenih osoba u Srbiji, dve zaposlene osobe u Republici Srpskoj i preko 20.000 donatora. Sa postepenom profesionalizacijom organizacije je započeto 2013. godine usled neprestanog uvećanja obima posla i želje članova organizacije da se rad organizacije podigne na viši nivo u cilju prikupljanja više donacija i pružanja pomoći većem broju porodica.
Cilj je da u narednih nekoliko godina Humanitarna organizacija Srbi za Srbe okupi desetine hiljada donatora iz celog sveta koji će sa redovnim mesečnim donacijama pomagati dobrotvorni rad i obezbeđivati neophodnu socijalnu i ekonomsku pomoć za ugrožene višedetne porodice širom Balkana.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0