Property Tax – Porez na imovinu u Americi. Sve što treba da znate

Property Tax – Porez na imovinu u Americi. Sve što treba da znate

Razvodite se u toku procesa za Zelenu Kartu? Evo šta treba da znate u ovom slučaju
Stanovnici Floride uskoro nećete moći da letite ako nemate REAL ID!
USCIS – Produženja vezana za COVID trajaće do januara 2023. godine

Plaćanje poreza je kao odlazak kod zubara – deo je života ali ne moramo biti srećni što moramo da je obavljamo. Plaćanje poreza nije izuzetak.
Iskusni vlasnici kuća znaju da su porezi na imovinu deo iskustva vlasništva nad kućom. Međutim, lako je novim kupcima da predvide uticaj poreza na imovinu na njihov krajnji rezultat.
Hajde da razjasnimo neke nejasnoće u vezi poreza na imovinu kako ne biste napravili grešku koja bi vas mogla koštati stotine – ako ne i hiljade – dolara svake godine!

Šta su porezi na imovinu?

Lokalne samouprave prikupljaju novac putem poreza na imovinu kako bi pružile važne javne usluge u zajednici. Kada vaša lokalna vlada (konačno) pošalje nekoga da popravi haos na automobilima u vašem susedstvu, to bi mogli biti vaši dolari za porez na imovinu na delu! Dobar deo novca prikupljenog za imovinu ide vašoj lokalnoj policiji i vatrogascima, školama koje vaša deca pohađaju i održavanju puteva kojima vozite.

zasto se kuce u americi kuce prave od drveta chicago glasnik

Da li zaista moram da plaćam porez na imovinu?

Svako ko ima nekretninu mora da plaća porez na imovinu. Ima logike, zar ne? Ako ste vlasnik svog doma, to uključuje i vas! Čak i ako posedujete druge vrste zemljišta (kao što je farma koju ste nasledili od roditelja ili nekretnina za iznajmljivanje), plaćaćete porez i na njih takođe. Ako vi iznajmljujete stan ili prostor za kancelariju, porez na imovinu nije vaša briga već vašeg stanodavca!

Kako da izračunam koliko dugujem kada je porez na imovinu u pitanju?

Iznos koji plaćate kao porez na imovinu zasniva se na dve stvari: poreskoj stopi lokalne samouprave i procenjenoj vrednosti vaše imovine. Sve što treba da uradite je da uzmete procenjenu vrednost kuće i pomnožite je sa poreskom stopom.
Procenjena vrednost nekretnine X stopa poreza na imovinu = porez na imovinu
Na primer, hajde da kažemo da je procenjena vrednost vaše kuće 100,000 dolara. Ako je poreska stopa vaše lokalne samouprave 1%, vaš račun za porez na imovinu će iznositi 1,000 dolara za godinu dana – ili mesečni iznos od 83 dolara koja je uračunata u vašu hipoteku. Međutim, o tome ćemo kasnije.

Procenjena vrednost

Evo uobičajene greške koju mnogi ljudi prave: procenjena vrednost nije ista kao cena koju ste platili za kuću ili koliko možete da je prodate, što se naziva „tržišna“ vrednost. Procenjivač poreza ili imovina vaše lokalne samouprave postavlja procenjenu vrednost za vašu kuću i ona je obično niža od tržišne vrednosti. To je zapravo dobra stvar – jer se iznos koji plaćate porezom na imovinu zasniva na toj nižoj vrednosti.
Ne znate kolika je procenjena vrednost vašeg doma? Nađite najnovje račune za porez, izvršite brzu pretragu nekretnina na sajtu vaše lokalne samouprave ili procenitelja poreza!

Stopa poreza na imovinu

Budući da lokalne samouprave određuju stope poreza na imovinu, iznos koji plaćate zavisi od toga gde živite. Na primer, stopa poreza na imovinu stana u centru Njujorka neće biti ista kao stopa kuće udaljene samo nekoliko sati vožnje ka zapadu, u predgrađu Syracuse.
Da biste imali ideju o ovome, evo nekoliko podataka: vlasnici kuća su 2017.godine platili u proseku 3.399 dolara poreza na imovinu po prosečnoj poreskoj stopi od 1,17%. Oni u New Jersey-ju (2,28%), Ilinoisu (2,22%) i Vermontu (2,19%) imali su najviše prosečne stope poreza na imovinu u zemlji, dok su vlasnici kuća na Havajima (0,34%), Alabami (0,49%) i Koloradu (0,51%) uživali najniže cene.
Takođe je važno imati na umu da porez na imovinu nije urezan u kamenu!
Povećani porezi i ponovna procena imovine mogu s vremena na vreme biti različiti u odnosu na ono koliko dugujete, zato budite u toku kako biste sprečili da vas veći računi za porez ne iznenade!

Koliko je zapravo previše kada su u pitanju računi za porez na imovinu?

Kada ste u potrazi za novim domom, verovatno više razmišljate o tome koliko je veliko dvorište nego o tome koliko ćete morati da platite porez na imovinu. Svi to znamo, o porezu na imovinu nije zabavno razmišljati. Ipak, ako zaboravite da ih ubrojite u stvari o kojima morate razmišljati, to dvorište možda neće izgledati tako sjajno kada treba da se uplati prva hipoteka.
Kada je reč o kupovini kuće, vaša mesečna uplata hipoteke – uključujući porez na imovinu – ne bi trebalo da iznosi više od 25% od vaše mesečne plate. Drugim rečima, ako ti porezi na imovinu pomeraju vašu mesečnu isplatu iznad 25%, tražite nekretninu na drugom mestu!
Recimo, na primer, da Jim i Pam žele da kupe dom koji se uklapa u njihov budžet. Za njih to znači maksimalnu mesečnu uplatu od 1.500 dolara. Gledaju dve kuće u susednim gradovima. Obe kuće koštaju 200.000 dolara i procenjena vrednost je 160.000 dolara.
Jedina razlika između kuća je stopa poreza na imovinu u jednog gradu, koja iznosi 1%, i u drugom, koja iznosi 2%. Možda mislite da 1% razlike nije toliko velika stvar. Itekako jeste!
Ako bi se Jim i Pam preselili u grad sa višom stopom poreza na imovinu, ta razlika od 1% znači da bi platili dvostruko više poreza na imovinu. To bi bilo dodatnih 1.600 dolara koje bi trebalo da plaćaju svake godine. Verovatno se možete setiti nekih stvari koje biste sada uradili sa takvim novcem!
Njihova mesečna otplata hipoteke u gradu sa nižom poreskom stopom bila bi 1.407 dolara. U gradu sa poreskom stopom od 2%, njihova mesečna uplata raste na 1.541 dolara. To je cifra iznad njihovog dogovorenog budžeta.
Vidite kako porezi na imovinu mogu postati teret za vaš budžet? Saradnja sa dobrim profesionalcem za nekretnine koji poznaje lokalne poreske stope u vašem području može proizvesti ponude kuća za vas koje su sjajan izbor i koje nisu teret vašem budžetu.


Kako da platim svoj porez na imovinu?

Da li mesečno uplaćujete hipoteku? Onda verovatno već plaćate porez na imovinu! Tipična uplata hipoteke uključuje glavnicu, kamate, osiguranje vlasnika kuće i porez na imovinu.
Vratimo se Jim-u i Pam. Nakon pažljivog razmatranja, oni biraju dom u gradu sa nižom poreskom stopom i njihov zajmodavac hipoteke procenjuje da će svake godine dugovati 1.600 dolara poreza na imovinu.
Umesto da na kraju godine dobiju ogromne poreske račune (što pokreće mini napad panike), njihov zajmodavac podeliće njihov ukupni iznos na imovinu na 12 meseci, tako da će platiti dodatnih 133 dolara kao deo mesečne isplate hipoteke.
Zajmodavac taj novac odvaja na poseban račun (koji se često naziva i eskro račun) i koristi ga za plaćanje poreza na imovinu Jima i Pam, njihovoj lokalnoj samoupravi.
Zapamtite, ovo su procene onoga što dugujete porezu na imovinu, tako da ćete možda dobiti povraćaj novca ili ćete morati da platite malo više ako iznos bude kratak. Budite spremni na bilo koji od ovih scenarija!

Da li i dalje moram da plaćam porez na imovinu nakon što otplatim svoju kuću?

Ne postoji ništa što je više oslobađajuće od poslednje rate hipoteke, izlaska u dvorište vašeg potpuno otplaćenog doma i osećaja vašeg ličnog tla pod nogama.
Jednostavno se oseća drugačije!
Nema više mesečnih plaćanja kuće! Ali, da li to znači da ste takođe završili sa porezom na imovinu?
Žao nam je što smo nosioci loših vesti, ali svejedno morate plaćati porez na imovinu i nakon što je kuća otplaćena! Ovo samo znači da više ne plaćate poreze zajmodavcu hipoteke. Sada je na vama da plaćate porez na imovinu direktno lokalnoj samoupravi.
Ako zaostanete u plaćanju poreza na imovinu ili ih uopšte ne platite, mogli biste izgubiti dom, čak i ako je u potpunosti plaćen. Lokalna samouprava može prodati vašu kuću kako bi nadoknadila proeski dug koji im dugujete. Ne dozvolite da dođe do toga!
Najbolji način da se sami nosite sa porezima na imovinu je da planirate unapred!
Izračunajte koliko dugujete svake godine, podelite na mesečne uplate i taj novac odvajaje svakog meseca. Na taj način nećete morati da izvrćete džepove kako biste pronašli novac za plaćanje poreza kada stignu na kućnu adresu.

Izvor: Daveramsey

COMMENTS

WORDPRESS: 0