Prosečna cena goriva u Americi pala za 10 centi. Sada iznosi 4,27 dolara po galonu

Prosečna cena goriva u Americi pala za 10 centi. Sada iznosi 4,27 dolara po galonu

Tea Tairović – Veliki koncert u Majamiju
Kupovina kuće postaje nemoguća za većinu Amerikanaca – Evo šta stručnjaci predviđaju za tržište nerketnina 2022.godine
Kako da aplicirate za “Zelenu kartu” za članove vaše porodice koji žive van Amerike

Prosečna cena galona regularnog goriva u Americi pala je za 10 centi u poslednje dve nedelje, na 4,27 dolara po galonu, rekao je analitičar Trilbi Lundberg u nedelju.

Cena goriva na pumpama je 1,32 dolara iznad onoga što je bila pre godinu dana, kaže se Lundbergovom istraživanju sprovedenom u petak.

U celoj zemlji, najviša prosečna cena goriva redovnog kvaliteta bila je u Los Anđelesu, 5,85 dolara po galonu. Najniži prosek bio je u Tulsi, Oklahoma, sa 3,52 dolara po galonu.

Prema istraživanju, prosečna cena dizela bila je 5,13 dolara po galonu, što je pad od 2 centa tokom dve nedelje.

Lundberg je rekao da su cene dramatično pale u protekle dve nedelje, delom zato što su više cene smanjile potražnju tokom druge polovine marta.

Međutim, pad ne predviđa dalje opadanje jer je, između ostalog, globalno snabdevanje naftom ograničeno zbog pada proizvodnje prošlog meseca od strane OPEK-a, rekao je Lundberg.

Rat u Ukrajini je takođe izazvao globalnu neizvesnost. SAD su zabranile sve isporuke ruske energije, ali Lundberg je rekao da sankcionisana ruska nafta i dalje pronalazi „velike kupce poput Indije i Kine“.

U pokušaju da smanji visoke cene goriva, predsednik Džo Bajden je prošlog meseca naredio oslobađanje 1 milion barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških rezervi nafte tokom šest meseci.

U četvrtak je Međunarodna agencija za energetiku saopštila da njene zemlje članice puštaju 60 miliona barela nafte iz svojih rezervi za vanredne situacije pored prethodnih obećanja Sjedinjenih Država.

Organizacija sa sedištem u Parizu kaže da nove obaveze koje je preuzela njena 31 država članica, uključujući SAD i veći deo Evrope, iznose ukupno 120 miliona barela tokom šest meseci, što je najveće ispuštanje u istoriji grupe.

CBS

COMMENTS

WORDPRESS: 0