Prosečna kamatna stopa za hipoteke u SAD dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina

Prosečna kamatna stopa za hipoteke u SAD dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina

37,9 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu, prema poslednjem popisu stanovništva
Prijave za glasanje u SAD ističu 5. oktobra. Evo kako da se registrujete
Majami domaćin najveće svetske konferencije o kripto valutama

Prosečna dugoročna kamatna stopa za hipoteke u SAD porasla je ove nedelje na svoj najviši nivo u više od 20 godina, što su loše vesti za potencijalne kupce kuća koji se već suočavaju s tržištem nekretnina koje ostaje preskupo zbog nedostatka kuća na prodaju.

Freddie Mac, kupac hipoteka, saopštio je u četvrtak da je prosečna stopa za referentni hipotekarni kredit od 30 godina porasla na 7,09% sa 6,96% prošle nedelje. Pre godinu dana, stopa je iznosila prosečno 5,13%.

Ovo je četvrti uzastopni nedeljni porast prosečne stope i najviši nivo od početka aprila 2002. godine, kada je iznosila 7,13%. Poslednji put kad je prosečna stopa bila iznad 7% bilo je u novembru prošle godine, kada je iznosila 7,08%.

Visoke kamatne stope mogu dodati stotine dolara mesečno troškovima za kupce, ograničavajući koliko mogu da priušte na tržištu koje je već preskupo za mnoge Amerikance.

Visoka inflacija je navela Federalne rezerve da povećaju referentnu kamatnu stopu čak 11 puta od marta 2022, podižući stopu fed fonda na najviši nivo u poslednjih 22 godine.

Prosečna stopa za hipoteku na 30 godina ostaje više nego dvostruko veća nego pre dve godine, kada je iznosila samo 2,86%. Ove izuzetno niske stope podstakle su talas prodaje kuća i refinansiranja. Naglo veće stope sada doprinose manjku dostupnih kuća, jer vlasnici koji su zaključali te niže troškove zaduživanja pre dve godine sada oklevaju da prodaju i pređu na više stope za novu nekretninu.

Nedostatak ponude kuća takođe je glavni razlog zašto je prodaja kuća smanjena za 23% tokom prvog polugodišta ove godine.

Prosečna stopa za hipoteku na 15 godina, popularna među onima koji refinansiraju svoje kuće, porasla je na 6,46% sa 6,34% prošle nedelje. Pre godinu dana, iznosila je prosečno 4,55%, saopštio je Freddie Mac.

Chicago Suntimes

COMMENTS

WORDPRESS: 0