Prošlogodišnji rast američke ekonomije najbrži od 1984. godine

Prošlogodišnji rast američke ekonomije najbrži od 1984. godine

Evo koje grupe stanovnika Floride trenutno ispunjavaju uslove za vakcinu protiv COVID-19
Od srede počinju prijave za lutriju za “Zelenu Kartu 2023”. Evo kako da aplicirate
Amerika proglasila vanrednu situaciju zbog širenja majmunskih boginja

Američka ekonomija je prošle godine rasla najbržim tempom od predsedničkog mandata Ronalda Regana, i oporavila se od kratke ali katastrofalne recesije 2020. izazvane pandemijom koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bruto društveni proizvod porastao je za 5,7 odsto 2021. godine što je najsnažniji godišnji rast od 1984. kada je zabilježen skok od 7,2 procenta posle prethodne recesije. Sekretarijat za ekonomiju u četvrtak je saopštio da je ekonomija rasla po godišnjoj stopi od 6,9 odsto od oktobra do decembra, nakon što su kompanije obnovile svoje zalihe.

“To samo pokazuje da se američka privreda adaptirala na nove varijante i da nastavlja da bude produktivna”, ocenila je Bet En Bovino, ekonomista u kompaniji “Standard & Poor’s”

Međutim, očekuje se da će američka ekonomija usporiti ove godine zbog inflacije i velikog broja zaraženih od Kovida 19. Mnogi ekonomisti snižavaju procene rasta za aktuelni prvi kvartal, od januara do marta, uzimajući u obzir posledice širenja omikron soja koronavirusa. Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je da će rast BDP-a za celu 2022. godinu usporiti na 4 odsto.

Glas Amerike

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0