Prošlogodišnji rast američke ekonomije najbrži od 1984. godine

Prošlogodišnji rast američke ekonomije najbrži od 1984. godine

Sve što treba da znate prilikom iznajmljivanju stana u Majamiju!
Zabranenja prodaja alkohola na South Beach-u nakon 3 AM za vreme “Spring Breaka”
Tačno 43 godine od poslednjeg snega u Majamiju!

Američka ekonomija je prošle godine rasla najbržim tempom od predsedničkog mandata Ronalda Regana, i oporavila se od kratke ali katastrofalne recesije 2020. izazvane pandemijom koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bruto društveni proizvod porastao je za 5,7 odsto 2021. godine što je najsnažniji godišnji rast od 1984. kada je zabilježen skok od 7,2 procenta posle prethodne recesije. Sekretarijat za ekonomiju u četvrtak je saopštio da je ekonomija rasla po godišnjoj stopi od 6,9 odsto od oktobra do decembra, nakon što su kompanije obnovile svoje zalihe.

“To samo pokazuje da se američka privreda adaptirala na nove varijante i da nastavlja da bude produktivna”, ocenila je Bet En Bovino, ekonomista u kompaniji “Standard & Poor’s”

Međutim, očekuje se da će američka ekonomija usporiti ove godine zbog inflacije i velikog broja zaraženih od Kovida 19. Mnogi ekonomisti snižavaju procene rasta za aktuelni prvi kvartal, od januara do marta, uzimajući u obzir posledice širenja omikron soja koronavirusa. Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je da će rast BDP-a za celu 2022. godinu usporiti na 4 odsto.

Glas Amerike

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0