Prvi štrajk u Holivudu nakon 15 godina uzdrmao filmsku industriju

Prvi štrajk u Holivudu nakon 15 godina uzdrmao filmsku industriju

Kubanci će moći da otvaraju račune u US bankama
Bela kuća planira novi sistem pravila za međunarodna putovanja koji uključuje praćenje kontakata putnika
Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate

Holivudski filmski i televizijski scenaristi štrajkuju. Industrija zabave suočava se sa problemima uslovljenim ubrzanim razvojem striming platformi.

Udruženje scenarista Amerike pozvalo je filmske radnike na prvi štrajk nakon 15 godina, pošto nije postignut dogovor sa studijima. „Pregovori sa predstavnicima studija i striming platformi nisu bili uspešni. U štrajku smo”, objavljeno je na veb-sajtu Udruženja, a prenosi Glas Amerike.

Poslednji pregovori sa ciljem da se izbegne štrajk filmskih i televizijskih scenarista, završeni su bez dogovora, rekli su i iz grupe zastupnika holivudskih studija.

Alijansa filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) koja zastupa „Komkast korporaciju“, „Dizni“, „Vorner Bros“, „Netfliks“ i još stotine produkcijskih kompanija, navodi je da je ponudila „velikodušna povećanja i kompenzacije“ u pregovorima sa Udruženjem scenarista.

Oko 11.500 članova Udruženja prenelo je predsednicima sindikata da treba da donesu odluku o tome da li će sa štrajkom početi već drugog maja (danas). Pregovarači u ime holivudskih pisaca scenarija za filmove i serije ušli su prvog maja u poslednju rundu pregovora u pokušaju da se izbegne obustava rada koja bi potresla industriju televizijske produkcije, a koja se već bori sa problemima.

Tema pregovora je i veštačka inteligencija
Scenaristi ističu da ih je finansijski pogodio procvat striming platformi, delimično zbog toga što su sezone bile kraće, a plaćanja niža.

Traže povećanje primanja i promenu prakse u industriji, i tvrde da su „primorani da rade sve više i više za manje novca“.

Oko 50 odsto pisaca televizijskih serija trenutno radi za minimalna primanja, dok je u sezoni 2013/2014. toliko zarađivala trećina scenarista – podaci su baze podataka Udruženja.

Takođe, prosečna plata za scenariste koji više zarađuju pala je u protekloj deceniji za četiri procenta. I veštačka inteligencija je još jedno od pitanja u pregovorima.

Udruženje američkih scenarista zato želi da obaveže predstavnike studija da se spreči da veštačka inteligencija kreira nove scenarije od postojećih autorskih tekstova.

Pisci hoće da osiguraju to da im neće biti traženo da preuređuju scenarija koje je kreirala veštačka inteligencija.

„Netfliks” bi inače mogao da bude izostavljen pošto je fokusiran na globalnu publiku i ima produkciju i van Sjedinjenih Država.

Poslednji štrajk je bio 2007. i 2008. godine i trajao je 100 dana. Koštao je državu 2,1 milijardu dolara podaci su Instituta „Milken“.

RTS

COMMENTS

WORDPRESS: 0