Put do Američkog Sna: Evo sa kakvim se izazovima suočavaju aplikanti za H1B Vizu

Put do Američkog Sna: Evo sa kakvim se izazovima suočavaju aplikanti za H1B Vizu

Evo kako da pratite status vašeg povraćaja poreza za 2020. godinu
Guverner Floride potpisao zakon kojim zabranjuje “Sanctuary Cities”
5 najčešćih razloga odbijanja za zelenu kartu na osnovu braka

Dolazak u SAD radi zapošljavanja putem H1B vize može biti izuzetna prilika, ali kao i svaka druga imigraciona opcija, nosi sa sobom određene izazove. Kroz ovaj blog post, OC Law Group iz Čikaga želi pružiti balansiran prikaz H1B vize, istražujući kako ova opcija otvara vrata
profesionalnim prilikama, ali istovremeno naglašava neke od izazova s kojima se pojedinci mogu suočiti.

PREDNOSTI H1B VIZE

1. PROFESIONALNE MOGUĆNOSTI
H1B viza omogućava radnicima sa specifičnim veštinama pristup američkom radnom tržištu, pružajući izuzetne mogućnosti za karijerni rast. Rad u poznatim kompanijama i industrijskim sektorima može doneti dragoceno iskustvo.

2. OBRAZOVNE ŠANSE

Država nudi raznolike obrazovne resurse i programe koji doprinose profesionalnom razvoju. Imigranti s H1B vizom imaju priliku učestvovati u seminarima, kursevima i obukama koje poboljšavaju njihove veštine.

3. OTVARANJE MOGUĆNOSTI REŠAVANJA STALNOG BORAVKA

Za mnoge, H1B viza je prvi korak prema stalnom boravku u SAD-u. Nakon određenog vremena provedenog radeći, radnici mogu aplicirati za trajnu imigraciju.

4. TRANSFERABILNOST VIZE
Radnici s H1B vizom uglavnom su vezani za određenog poslodavca, ali zaposleni u slučaju nezadovoljstva (otkaza) ima pravo da započne rad u drugoj kompaniji. U ovom slučaju, potrebno je da novi poslodavac dobije dozvolu od USCIS-a za transfer radnika.

IZAZOVI H1B VIZE

1. OGRANIČENA DOSTUPNOST VIZA
Svake godine, broj dostupnih H1B viza je ograničen. Ova ograničenja mogu stvoriti izazove za one koji žele iskoristiti ovu opciju, posebno u situacijama kada je potražnja veća od ponude.

2. SLOŽEN PROCES DOKAZIVANJA DA POZICIJA ZAHTEVA VISOKO OBRAZOVANJE I SPECIFIČNE VEŠTINE
Jedno od važnijih izazova H1B vize jeste i dokazivanje da određena radna pozicija zahteva određenu školsku spremu (univerzitetsku diplomu) i potrebne specifične veštine.

3. PRESTANAK VIZE USLED OTKAZA
U slučaju da kompanija zbog bilo kojeg razloga prekine radni odnos sa zaposlenim, radniku se daje rok od 60 dana da pronađe novog poslodavca koji će ga sponzorisati, kako ne bi izgubio vizu.

4. OGRANIČENA MOGUĆNOST OBNAVLJANJA VIZE
Radnik može obnoviti vizu samo jednom, odnosno ukupno trajanje rada i boravka zaposlenog u svojstvu nosioca H1B vize u SAD ograničeno je na 6 godina.

OC Law Group podstiče pojedince da pravilno sagledaju prednosti i izazove H1B vize pre nego što se odluče na ovaj korak. Advokatska kancelarija OC Law Group LLC iz Chicaga pruža neophodnu ekspertizu i obezbeđuje pravnu potporu kako bi olakšala ovaj proces i omogućila kompanijama i kandidatima uspešan put ka ostvarivanju profesionalnih ciljeva u SAD.

Za dodatne informacije ili pitanja, slobodno nas kontaktirajte putem email adrese: info@oclaw.us ili putem broja telefona: 847 258 9954. Vaša profesionalna budućnost u SAD počinje sa OC Law Group LLC, jer naš posao je upravo vaša budućnost!

Filip Čičevaliev, imigracioni advokat

COMMENTS

WORDPRESS: 0