Put do pasoša: Kako da postanete američki državljanin kroz službu u Vojsci SAD

Put do pasoša: Kako da postanete američki državljanin kroz službu u Vojsci SAD

Federalni sudija naredio da se okonča program za mlade imigrante
Tramp suspendovao vizne programe i lutriju za zelenu kartu do kraja godine
Najpovoljni američki koledži i univerziteti za studente iz inostranstva

Ako ste član oružanih snaga Sjedinjenih Država i želite da postanete američki državljanin, možete imati pravo da podnesete zahtev za državljanstvo prema posebnim odredbama Zakona o imigraciji i državljanstvu. Ovo je najbrži put da dođete do američkog pasoša, ali verovatno i najrizičniji način.

Služba za imigraciju i državljanstvo Amerike je kreirala pojednostavljeni proces posebno za vojno osoblje koje služi status aktivne službe ili je nedavno otpušteno.

Zahtevi i kriterijumi za državljanstvo za pripadnike vojske

Imigrant mora imati pet godina legalnog stalnog boravka u Americi kako bi da aplicira za američki pasoš. Imigrant koji je u braku najmanje tri godine sa legalnim državljaninom Amerike se može prijaviti za isti nakon tri godine boravka u Americi.

Međutim, posebna pravila važe kada su u pitanju pripadnici oružanih snaga. Prema članu 328. Zakona o imigraciji i državljanstvu, ljudi koji su služili vojsku u Americi (uključujući aktivnu dužnost, status rezerve ili Nacionalnu Gardu) mogu podneti zahtev za naturalizaciju na osnovu svoje trenutne ili prethodne vojne službe u Sjedinjenim Državama.

Podnosilac zahteva je morao služiti vojsku časno ili izaći iz službe pod časnim uslovima, odslužiti godinu dana ili više vojnog roka u mirnodopskim uslovima i biti legalno prisutan u vreme svog ispitivanja od strane Službe za imgiracije i državljanstvo u toku procesa zahteva za naturalizaciju, takođe poznatom kao Formular N-400.

Podnošenje zahteva za naturalizaciju prema ovoj odredbi zakona, odeljak 328 Zakona o imigraciji i državljanstvu iz 1952.godine, sa izmenama i dopunama, oslobađa podnosioca zahteva bilo kog određenog perioda boravka ili fizičkog prisustva u Sjedinjenim Državama, sve dok je prijava podneta dok podnosilac još uvek služi vojsku ili u roku od šest meeci nakon časnog otpusta iz vojske.

Državljanstvo za služenje vojnog roka u vanrednim okolnostima

Svako ko časno služi u statusu aktivne službe u oružanim snagama Amerike u bilo koje vreme tokom ili nakon 11.septembra 2001.godine, do datuma koji će biti objavljen, ima pravo da se prijavi za naturalizaciju u skladu sa izuzetkom u zakonskim propisima člana 329 Zakona o državljanstvu i imigraciji pod imenom „služba tokom napada (neprijateljskih uslova)“.

Kao rezultat toga, svako ko ima makar jedan dan časne aktivne službe može da se prijavi za državljanstvo, bez obzira na to koliko dugo živi u Americi.

Član 329 Zakona o imigraciji i državljanstvu se takođe odnosi na pripadnike službe koji su služili i bili deo aktivne službe u Prvom Svetskom Ratu, Drugom Svetskom Ratu, Korejskom sukobu, Vijetnamskom sukobu i tokom operacija Pustinjski štit/Pustinjska oluja.

Posthumno državljanstvo za pripadnike vojske

Prema članu 329a Zakona o imigraciji i državljanstvu, pripadnici službe koji su bili rezidenti (ne državljani) i koji su preminuli u toku svoje časne službe u toku deklarisanog perioda neprijateljstava a čija je smrt nastupila kao rezultat povrede ili bolesti prouzrokovane ili pogoršane tom službom, imaju pravo na posthumnu naturalizaciju.

Zahtev za posthumno državljanstvo se može podneti u ime preminulog člana službe samo od strane člana uže porodice ili drugog predstavnika. Ako se prijava odobri, pojedinac se proglašava američkim građaninom retroaktivno do dana njegove ili njene smrti.

Član 319(d) Zakona o državljanstvu i imigraciji obezbeđuje naturalizaciju za preživelog supružnika američkog državljanina koji je umro dok je časno služio u aktivnom statusu u Oružanim snagama Sjedinjenih Država. U ovim okolnostima nije potrebno prethodno prebivalište ili fizičko prisustvo u Americi za podnošenje zahteva za naturalizaciju.

 

Kriterijumi za američko državljanstvo

Da biste ispunili zahteve za naturalizaciju, morate biti osoba dobrog moralnog karaktera.
Zakon zahteva da kandidati pokažu razumevanje engleskog jezika uključujući sposobnost čitanja, pisanja i izgovaranja jednostavnih reči kao i fraza u uobičajenoj upotrebi engleskog jezika.

Podnosioci zahteva moraju da pokažu svoja znanja i razumevanje osnova istorije, principa i oblika vladavine u Sjedinjenim Državama.

 

Proces prijave

Svaka član vojske treba da ima određeno kontakt osobu za rukovanje vašom prijavom i potvrdu vašeg zahteva za sertifikaciju vojne ili pomorske službe (N-426). Svaki pripadnik vojske bi trebalo da se raspita kroz lanac nadređenih ko je kontakt osoba koja ti može pomoći u vezi sa svojom prijavom.

 

Izvor: Careers 

COMMENTS

WORDPRESS: 0